feb 262010
 

Ehhez a krémhez nincs sok hozzáfűznivalóm. Megláttam Flat-Catnél, a további sorsát pedig a hozzászólásoknál el is lehet olvasni. Nagyon csokis, nagyon tömény, ha valaki villámgyorsan szeretné a favágásban leadott kalóriáit újból magához venni, arra ez ideális desszert.

Azért csak eszembe jut még néhány dolog. Az első, amiért megakadt rajta a szemem, az a tény volt, hogy hónapok óta több tábla Lindt-csokoládé hevert már itthon a legelvetemültebb ízesítésekben. Az ilyen összeállításokkal, mint például chili-maracuja, vagy levendula-kakukkfű, nem igen tudok mit kezdeni. Úgy gondoltam, erre a bedolgozásos krémre jó lehet.
A gondolatot azonnal tett is követte, két Lindt-táblát összeboronáltam (igen, két különböző ízűt:) és némi változtatással készen is lett. Így utólag már nem tudom, hogy a chilis csoki javított, avagy rontott-e a késztermék minőségén, mindenesetre a csokoládék eredeti hibáit – már ha ezek hibák – alaposan el lehetett tüntetni. Magyarán ez azt jelenti, hogy bátran dolgozzunk csak föl minden nemszeretem töltött csokoládét is, a dolog csak jobb lehet, nálam legalábbis működött.

Az Flat-Cat eredeti receptjében is feltűnt, hogy a csokoládékrém elég tömény:). Én a ganache-t, ha kanállal kell enni, általában 3 az 1 arányban keverem össze. Jól gondoltam, a krém inkább a csokikapszula keménységéhez közelített. (Azóta még egyszer kikevertem, most ezeket az arányokat írom.)
Egész mogyorószemeket tettem bele, nekem ezek most jobban tetszettek, a finom, pörkölt szemekre jó volt ráharapni. A krémbe lazításként tettem még egy kevés mogyorólikőrt is.
Mostanában látom, hogy néhányan felkérésre mogyorólikőrrel alkotnak. Itt jegyezném meg, hogy engem senki sem kért fel mogyorólikőr használatára (az olasz Frangelico likőrről van szó), nálam ez (és mogyorópálinka is) általában van itthon, tehát ez a bejegyzés nem arra született.

Hoppá, azt meg majdnem el is felejtettem megemlíteni, hogy szerintem én még életemben nem ettem Toffifee-t:) Ha ettem volna, biztos szeretném!

Toffifee krém1

Toffifee poharas krém
Mogyorós ganache-krém narancsos karamellel

A csokoládés réteghez
100 g étcsokoládé (60%-os)
150-180 ml tejszín *
2 nagy ek (40 ml) mogyorólikőr
1,5 ek barna nádcukor *
30 szem (45 g) törökmogyoró
A karamellhez
180 g kristálycukor *
100 ml tejszín *
100 ml narancslé
csipet só

1. A mogyorót száraz serpenyőben alacsony hőfokon (3-9) lassan megpirítom. (Ez akár 20-30 perc is lehet.) Néha rázogatni kell és addig pirítani, amíg le lehet róla morzsolni a héját. Lassan kell pörkölni, nehogy kívülről megégjen. A pirítást nem érdemes kihagyni, egész más lesz így a mogyoró íze.
Ha kissé kihűlt, ledörzsölöm a két tenyerem között a héját. Nagyobb darabokra is lehet vágni, én egészben hagytam.
2. A csokoládét összetördelem, és a tejszínnel meg a nádcukorral alacsony hőfokon (2/9) összeolvasztom. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, ez nem tesz jót a csokoládénak. Ha kész, hozzákeverem a mogyorólikőrt.
3. A krémet hat pohárba elosztom, közben mindegyikbe teszek 5 szem mogyorót.
4. Közben elkezdem a karamellt. A kristálycukrot lábasba teszem és 4/9 fokozaton hagyom, hogy megolvadjon. Ha lassan készítjük, ez egy óra is lehet, néha át kell kavarni. Ha teljesen folyékony lett a karamell, hozzáöntöm a tejszínt és a narancslevet is, de vigyázat, rövid ideig sisteregve köpköd! Tovább kevergetve addig melegítem az egészet, amíg a karamell újra fel nem oldódik és a mártás egy kicsit be nem sűrűsödik.
5. Ha a karamellás krém kihűlt, óvatosan a csokis réteg tetejére csorgatom.
Hűtőbe kerül, amíg le nem hűl.

6 pohár / (2.149 kcal) 358 kcal / 17,6 g zsír / LF30 44,5% / P 47,17

Változatok:
Így lesz tejtermékmentessé: tejszín > zsíros magtejszín vagy kókusztejszín
Így lesz vegán: tejszín > zsíros magtejszín vagy kókusztejszín
Így lesz paleo: a karamellhez használj pürésített datolyát kókusztejjel

  3 hozzászólás to “Toffifee poharas krém”

  1. Nahát, mogyorólikőr, narancsos karamell… Ebből de ennék most egy kicsit! :)
    Nagyon tetszenek ezek a kis csavarok benne! :)

  2. überbrutál!

  3. Talán nem látszik, de nagyon szeretem a karemellt, a narancsos pedig különösen finom:)), ezért. Még egyszer köszönöm az ötletet!

    Chilii, hát az!!:)) De megéri!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.