Már 212010
 

Ennek a levesnek az alapját még tavaly nyáron láttam valahol, de amikor hozzáfogtam, hogy megfőzzem, azon nyomban átalakult. A kiinduló forrást gyakorlatilag el is felejtettem, menetközben jöttek a saját ötletek, csiszolgattam rajta és a recept teljesen átalakult.

Eddig még nem ettem, de még nem is találkoztam olyan levessel, amiben teljesen készre sült burgonyákat tálaltak volna, mintha azok a sarki sültkrumplistandról érkeztek volna. Mondjuk ez nem is olyan, annál jóval fűszeresebb és nem is olajban sült. Hasonlót készítek már hosszú évek óta, csupán a folyadékon és a fűszereken változtatok kedvem szerint. Az sem baj, ha kicsit odakap, az csak jót tesz neki.
Ehhez a leveshez pont ilyen sültkrumplira lesz szükségünk. Idáig sima ügy, de amikor kész, felöntöm nagyon jó húslevessel vagy alaplével. mikor mi van otthon.

Inenntől kezdve a leves új életet kezd.
Meg lehetne locsolni tejföllel, hígított crème fraîche-sel, pestoval, mascarponeval lazított pestoval, meg még ezer egyéb dologgal. Én viszont sima tejhabot készítettem a cappuccinos tejhabkészítővel, de nem hagytam, míg kemény lesz a hab, szinte folyt még. (Egyébként sima üvegben is összerázhatjuk a langyos tejet.) Akkor hozzákevertem egy kevés gyümölcsös ecetbalzsamot – na, ezzel szórakoztam egy ideig, melyik lenne hozzá a legjobb. Végső soron pár csepp sima, lágy fehérborecet is megfelel (tényleg csak pár csepp!), de gyümölcsös balzsammal sokkal nagyobb ízélményt kapunk. A birsbalzsamnál kötöttem ki, eszméletlen jól mutatott a sültkrumpli + leves + tejhab triójában.
(A kép miatt nem fedtem be az egészet tejhabbal, de úgy lesz jó, ha szinte befedi a habos takaró, így minden kanálhoz jut egy kis hab is. Legalábbis szerintem.)

Sültburgonya céklával
Kecskesajt rucolán sültburgonyával és szőlővel
Sült fokhagymás camembert serpenyős burgonyával

Sültburgonyaleves birsbalzsamos tejhabbal
Sültburgonyaleves birsbalzsamos tejhabbal

A sültburgonyához
500 g kisszemű, feszes burgonya
2 ek olívaolaj
1 db salotta vagy lágyízű hagyma
50 ml fehérbor
100 ml alaplé
1 mk só (szükség szerint)
½ mk bors, frissen tekerve
A leveshez
kb. 1 l húsleves vagy zöldségalaplé
100 ml tej
2 ek birsbalzsam (birsalmás ecetbalzsam)
csipet só
petrezselyem, metélőhagyma

1. A burgonyát meghámozom és egyenletes karikákra vágom.
2. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és üvegesre pirítom benne a karikára vágott hagymát. Beleteszem a burgonyát, egy ideig együtt pirítom benne és hozzáöntöm a bort. Közepes hőmérsékleten félig beredukálom, akkor hozzáöntöm az alaplevet. Még nem az egészet, folyamatosan adom hozzá a többit is. Egy lapáttal néha átforgatva addig párolom, amíg megpuhul és épp elfőtt alóla a folyadék. Közben sózom, borsozom, de más fűszerek is mehetnék még bele. Hagyhatjuk, hogy kicsit kérges legyen.
3. Ha kész, lefedve állni hagyom.
4. A húslevest felforrósítom.
5. Laza, nem túl kemény tejhabot készítek (legjobb egy tejhabkészítőben), picit sózom és hozzáöntöm a birsbalzsamot. A sültburgonyát tányérokra szedem, rámerem a forró levest és ráhintem a tejhabot. Zöldfűszerrel lehet díszíteni.

4 tányérnyi /

Sültburgonyaleves birsbalzsamos tejhabbal

Változatok:
Így lesz tejtermékmentes: tej > magtej vagy kókusztej
Így lesz paleo: Cseréld le a  burgonyát édesburgonyára, a tejet tejtermékmentesre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.