Már 292010
 

Két olyan fogást is tervbe vettem, amibe fekete olívabogyó kellett. Mire eljutottam a zöldségeshez, addigra bezárt, így nem kaptam frisset. De kellett az olíva, nem is kevés, ezért leemeltem a polcról két üveg, elég biztatóan kinéző fekete olívabogyót.
A meglepetés otthon ért, mikor kibontottam és megkóstoltam. Rossz íze nem volt, azt nem mondhattam, pontosabban semmilyen íze nem volt. Derék dolog ez az olívától, hogy ennyire ki szeretné szolgálni a tömegízlést.

Valamit tennem kellett, negyven deka olíva nem kerülhet a kukába, mondom, rossz nem volt, csak semleges. Olívakrémet kevertem belőle, amit pirított kenyérre kenve jól beuzsonnáztam.

Ennyi olívából nagyon sok krém lett. Ha a tetejére annyi olajat csorgatunk, amennyi ellepi, akár egy hónapig is eltarthatjuk a hűtőben. Felhasználáskor keverjük bele az olajat, vagy öntsük le róla.

Tésztamártásként is remek, csak adjunk hozzá egy kevés főzővizet a tészta alól.
Közeleg a Húsvét, akár főtt tojásra is tehetjük, lazításként pedig elkeverhetjük még kevés ricottával, sőt mascarponéval is.

Crostini fekete olívakrémmel
Crostini fekete olívakrémmel
(Crostini alle olive nere)

Az olívakrémhez
300 g fekete olívabogyó (magozva)
3-4 db sóban eltett szardella *
2 gerezd fokhagyma
1 mk szárított szicíliai oregánó
60-80 ml olívaolaj (esetleg több)
só (szükség szerint)

1. Az olívabogyót kimagozom (a magozatlan sokkal finomabb).
2. A hozzávalókat beteszem az aprítóba, és krémmé darálom. Érdemes kevesebb olajjal kezdeni, szükség szerint öntsünk hozzá annyit, amennyit jónak látunk.
3. Kisebb baguette- vagy jófajta fehérkenyérszeleteket * megpirítok. Még jobb, ha egy serpenyőben, olajban mintkét oldalán kisütjük. Ha kész, még melegen megkenem a krémmel és petrezselymet szórok rá.
“Alátét”-nek vehetünk vastag szeletekre vágott paprikát, cukkinit, uborkát, vagy akár gombát is, így remek partifalatkák lesznek belőle.

Változatok:
Így lesz szénhidrátszegény: hagyd el a kenyeret és használj zöldséget (paprika, uborka, stb.) vagy tojást
Így lesz vegetáriánus és vegán: egyszerűen hagyd el a krémből a szardellát
Így lesz paleo: cseréld le a kenyeret paleo kenyérre vagy hagyd el és használj zöldséget (paprika, uborka, stb.) vagy tojást

  2 hozzászólás to “Crostini fekete olívakrémmel”

  1. nagyon szeretem az olívakrémet. nekem is van épp a hütöben “nem finom” olíva, ráadásul sok. már tudom, mi lesz belöle;-)

  2. @ORsi, igazán finom olívából persze sokkal jobb, de így egész jól fel lehet tuningolni:)) Olívabogyóból én sem tudok eleget enni, annak különösen örülnék, ha ki lehetne belőlük szívni a kalóriát:)))
    Nekem még mindig van, olaj van a tetején, a héten gyors tésztamártás lesz belőle.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.