ápr 302010
 

Ha Laura nem kommentel Gabojszánál, az életben nem tudom meg, hogy salátából is lehet krémlevest főzni. Na jó, egyszer csak rájövök erre a titokra is, de így sokkal egyszerűbb volt!

Kicsit változtattam rajta, de a lényeg megmaradt. Fejessaláta helyett jéghegysalátát vettem, mert úgy gondoltam, nem fő annyira szét. A tejszínt mascarponéra váltottam, zöldségként pedig zöldborsó is ment bele. Igazán nem ment át nagy fazonírozáson.
Almabalzsamom volt otthon, az tényleg jó hozzá, kell az a pici savasság.

A férjemnek ízlett, csupán azt mondta, a színén kellene még dolgoznom:).

Jéghegysaláta-krémleves zöldborsóval
Salátakrémleves zöldborsóval

1 db jéghegysaláta
1 ek olívaolaj
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 ek búzacsíra (vagy liszt a sűrítéshez)
800 ml zöldségalaplé (ebből esetleg 1 pohárnyi fehérbor)
kb. 120 g mascarpone
80 g zöldborsó
2 ek almabalzsam
só, bors

Az olajon üvegesre pirítom a vékonyra szelt hagymát és a zúzott fokhagymát.
A jéghegysaláta külső leveleit leszedem, negyedbe vágom, kivágom a torzsát és vékonyra metélem. Hozzáadom a hagymához és néhány percig együtt pirítom.
Ekkor kiveszek néhány kanálnyi hagymás salátát és félreteszem.
A maradék zöldséghez adom a búzacsírát vagy lisztet és keverve felöntöm az alaplével. (Még ne önstsük bele az egészet!) A levest közepes hőmérsékleten hagyom jó 10 percig. Ha ropogósabban, frissebbnek szeretnék, kevesebb idő is elég.
Közben a félretett salátához keverem a zöldborsót és az apróra vágott petrezselymet, sózom, borsozom.
Ha úgy gondolom, hogy a leves kész, hozzákeverem a mascarponét, hagyom, hogy egyszer felforrjon és kész is. Részben vagy egészben lehet pürésíteni is.
Sóval, borssal és az almabalzsammal kerekre ízesítem és minden tányér tetejére teszek a félretett hagymás salátából.
4 személyre /

  2 hozzászólás to “Salátakrémleves zöldborsóval”

  1. nagyon jól hangzik, mentettem kipróbálásra.
    gyerekkorromban nálunk is volt otthon salátaleves, igaz az nem volt így “bónyolítva”: saláta, fokhagyma, pirított szalonna, só és ECET! (úgyhogy meg tudlak erösíteni, kell bele a kis savanyúság)

  2. ORsi, örülök, ha akaratlanul is régi emlékeket keltettem fel benned:))
    Én egyáltalán nem ismertem, de nálunk – különböző okokból kifolyólag, amiről itt már írtam – egyszerűen főztek. Bár a salátaleves is igen egyszerű:), de még óvodában sem kaptam. Csak cukros-ecetesen, azt meg sosem szerettem:)).
    Krémlevesként is finom lehet, akkor világosabb is, majd úgy is kipróbálom, szerintem ez a hagymás-zöldborsós belevaló nagyon feldobta.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.