máj 012010
 

Az utóbbi időben szinte minden hónapban végigsöpör valamilyen láz a magyar blogokon. Nem sorolom, mi mindenen akadt már meg a szemem az elmúlt években, most azonban a sült retek az egyik legnagyobb sláger. Nem, ez nem csak a tavasznak szól, ugyanis sütve soha nem találkoztam még vele ezelőtt.

Egyszóval muszáj volt kipróbálnom, ehhez még sem kell annyi idő, mint a még mindig töretlen népszerűségű macaronozáshoz, vagy hogy a pavlovát említsem, az a hullám sem ült el még teljesen.
Kényelmes és egyszerű pavlovát és -szerűségeket gyakran sütök (nincs még a blogon), a macaron-projekt pár évre elnapolva, de a sült retekben megláttam a nagy lehetőséget.
Gyors, fantáziadús és főleg finom. Sütve eltűnik belőle a csípősséget okozó mustárolaj, szelíd, mondhatni semlegesebb ízű lesz, de még szépen ropog és bőséges vitamintartalmát is megtartja.

Nosza, lehet vele kísérletezni, vajjal, különféle olajakkal sütve, zöldfűszerekkel tavasziasítva kiváló köret egy szelet sült hús, de méginkább hal mellé. Én dióval próbáltam és akivel csak kóstoltattam, mindenkinek ízlett. Ebbe is kell egy kis savasság, ezért a túl savanyú (általában 10%-os savtartalmú) citromlé helyett lágy almabalzsamot tettem bele.

Sült diós retek petrezselyemmel
Sült diós retek petrezselyemmel

80 g (2 maréknyi) dió
1 késélnyi vaj
40-45 szem piros retek (kisebb méretű)
só, frissen tekert feketebors
1 ek dióolaj (hidegen sajtolt)
½ db citrom reszelt héja (elhagyható)
1 ek-nyi (jó minőségű) érlelt almaecet (almabalzsam, alacsony savtartalmú)
1 csokor petrezselyem

A retekszemeket levágom a szárról, úgy, hogy mindkét végén maradjon még rajta egy kevés zöldje és szára. Megmosom és szárazra törlöm őket.
A diót egy nagyobb serpenyőben szárazon, többször átforgatva megpirítom, majd kiveszem. Beleteszem a vajat és közepes hőfokon (6/9) néhány perc alatt megpirítom benne a retekszemeket. Félrehúzom, hozzákeverem a citromhéjat, a dióolajat, majd sózom és borsozom. Almabalzsammal savanyítom egy kicsit és alákeverem a felvágott petrezselymet.
3-4 személyre /

Sült retek

  6 hozzászólás to “Sült diós retek petrezselyemmel”

 1. Jövök kicsit ujjongani! :) Köszönöm a receptet!!! :)
  Ma csináltam sült retek salátát, mogyoróval, mogyoróolajjal, kecskesajttal, és isteni finom lett! :)
  Külön köszönet a mogyoróolajról írtakért! Tavaly olvastam, de csak most sikerült szereznem, és teljesen egyetértek minden szavaddal! (és nemcsak ott a mogyoróolajról írtakkal, hanem itt a macaronos résszel is, azzal hogy pár évre elnapolva… :) )

 2. :)), hogy a sült reteknek ekkora sikere legyen, nem gondoltam volna! Az enyémet is többen kóstolták. Örülök, hogy bejött egy ilyen retekellenesnek is!
  A mogyoró-olaj-pároson én is gondolkodtam, végül is dióval próbáltam, de úgy, hogy legközelebb jön a mogyoró. Azt hiszem, nem volt egész mogyoró itthon, ez volt az akadály. Talán lágyabb így az íze. Kár, hogy nem próbáltam ki egy részét legalább mogyoróolajjal.

  Ugye, ugye, ez a mogyoróolaj egy fantasztikus dolog!!:))

 3. szia, az almabalzsamot mivel tudnám helyettesíteni?

 4. Szia, Kinga,
  az almabalzsamot lágy almaecettel és pici almalével helyettesítheted, a lényeg, hogy ne legyen kaparóan savanyú. Ha van ízben hozzáillő gyümölcsbalzsamod, az is jó.
  Nekem hiányzott belőle valami savanykás, azért tettem bele.
  Sok sikert!

 5. időközben ráállítottam a sogórnőmet, van egy bolt Győrben (vom Fass) és úgy láttam, h ott van és hozatok vele…

 6. igen, az tökéletes lesz:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.