máj 032010
 

Egy hete a semmiből, szinte egy óra leforgása alatt lebetegedtem. A szokásos, európakonform vírus, hétfő reggelre alig volt már hangom és úgy éreztem magam, mintha egy cserép kaktuszt kellett volna letuszkolni a torkomon. A hetet mégis végig kellett csinálnom, így köhögve, prüszkölve, vacogva, izzadva, de úgy ahogy végigküzdöttem magam, bár voltak órák, napok, amiket legszívesebben kitöröltem volna a naptárból.
Úgy vártam a péntek estét, mint szerelmes tini az áhított randit, hogy végre pihenéssel és henyéléssel tölthessem a munka ünnepét.
A férjem még mindig a tengerentúlról hívogat, egyszóval a hétvégén is még one-man-show-t alakítottam a konyhában, ennek ellenére pénteken azért még jóól bevásároltam, nehogy üresen tátongjon az amúgy még mindig csordultig tele hűtőszekrény.
Ha már egyedül vagyok és beteg, legalább jókat egyek, nem?

Vettem egy jégcsapretket, amiről köztudott, hogy antibakteriális és vírusölő tulajdonsága révén igen jó meghűlés esetén. (Mondjuk lehet, hogy épp ez sörretek volt, de ezen most ne akadjunk fönn.)
Régen télvíz idején egyik kedvencünk volt a jó sok tejföllel elkevert, reszelt jégcsapretek. Az idősebb bloggerkorosztály:) talán még emlékszik rá, hogy anno a Magyar Nemzetben volt egy heti sorozat Hopp- és Kopp-receptekkel. (Az egyik ládikóm mélyén még mindig őrzöm ezeket az újságkivágásokat.) Nos, az egyik héten ez a tejfölös fehérretek volt az Egyszer-Kopp-menü egyik része. Innen ismertük meg és azóta oszlopos tagja a konyhánknak.
Kicsit sóztam és borsoztam, néha ment bele még egy csokor petrezselyem is, de nem kellett bele semmi más. Rozskenyérrel vagy egy szelet sült hússal fenséges volt! (Eredeti recept legalul, máramennyire recept szükségeltetik hozzá.)
Most ezt a retket még egy kicsit egészségesebbre is turbóztam. A saláta összes résztvevőjét az egészség szolgálatába állítottam, a végén minden réteget Maldon-sóval hintegettem. Finom lett, az egész hatalmas adagot eltüntettem, de az egyszerű, tejfölös retek mégis csak a legjobb!:)

Joghurtos jégcsapretek almával és uborkával
Jégcsapretek almával és joghurttal

½ db jégcsapretek (300 g)
1 db alma (ropogós)
½ db kígyóuborka, vagy egy fürtös
1-2 db salottahagyma
kb. 350 ml zsírosabb joghurt
1 ek extraszűz olívaolaj

1 ek zöldcitromlé
Maldon-só

A jégcsapretket meghámozom. Az almát megmosom, negyedelm és kivágom a csutkáját. Az uborkát hosszában kettévágom és egy kiskanállal kivájom a magját. A retket és az almát julienne-re reszelem, az uborkát és a salottát vékonyra szelem. Az egészet beleteszem egy nagy tálba és elkeverem a joghurttal és az olajjal. Hozzáadok egy kevés zöldcitromlevet és pici sót. (Érdemes borsozni, én a torkom miatt most kihagytam.)
Legalább félórára lefedve állni hagyom. Ahogy kanalazom, Maldon-sót szórok minden réteg tetejére.
3 salátástányérnyi / 

Tejfölös jégcsapretek, az eredeti

1 db jégcsapretek (600 g)
2 pohár (400 ml) magyar! tejföl, 20%-os
só, bors
kevés tört koriandermag
1 csokor petrezselyem

A retket julienne-re reszelem és egy tálba téve besózom. Ekkor levet ereszt, ebből le is önthetünk egy keveset. (Később ki is lehet nyomkodni a sót és átmosni, én nem szoktam.) Hozzáadom a frissen megtört koriandert, tejfölt, petrezselymet és borsozom. Egy órára érdemes lefedve érni hagyni.

  12 hozzászólás to “Jégcsapretek almával és joghurttal”

  1. Férj imádni fogja! :)
    Nagy bánata, hogy nem vagyok oda a jégcsapretekért (pedig ő meg igen), és ezért ritkán készül, akkor is csak sóval, mézzel, citrommal. Mert nem volt ihlet eddig. Na de most! :)))

  2. Nahát, ezt nem szereted, csak a pirosat?:) Az íze tényleg csípősebb és markánsabb.
    Én ebből kihagynám az uborkát, azért tettem bele, mert rengeteg volt, szerintem elég bele az alma is. És jó finom, magyar házi tejföl! Az az igazi !:)

  3. Khmmm…
    A pirosat sem szeretem, csak újabban, megsütve… (ezért például a sült retek salátád kötelező elkészítendőnek lett nyilvánítva :) )
    Valahogy a retekkel nekünk nem sikerült egymásra találnunk, de a férjem meg imádja, szóval azért igyekszem összebarátkozni vele, mert szeretném gyakrabban készíteni. A receptjeid pedig remek segítségek lesznek ehhez! :)

  4. Vagy úgy:)). Gondolom, azért szereted sütve, mert úgy alig van retekíze, vagy legalábbis kicsit módosul.
    Ó köszönöm, érzem a feladat súlyát!:)
    A maradék jégcsapretekből lett egy – szerintem – eszméletlen finom retkes dolog, amelyben inkább a többi hozzávaló íze dominál. Igyekszem feltenni.

    Nálam sok dolognál történt már, hogy egyszer csak rákaptam, mindenféle külső behatás nélkül. Jobb azt kivárni … :)))

  5. Szia!! Mi az a Maldon-só? Hol lehet kapni?
    Köszi, K

  6. Szia, Kriszti,
    a Maldon-sót Angliában fejtik le, a különlegessége pedig az, hogy apró, vékony, finoman roppanós lapocskákból áll, ezért pontszerűen sózza az ételt. Nem az a fajta, amit belefőznek a főzővízbe:)
    Természetesen bármilyen sót használhatsz, de a punktuális sózásra ez a fajta a legalkalmasabb, ízre telt és aromás.
    Culinarisban kapni, de Pesten jobban ellátott szuperekben is láttam már.

    A bűvös szakácson itt írtak róla:
    http://buvosszakacs.blog.hu/2007/08/29/sok

  7. mindig azt szoktam kérdezni magamban, hogy ki veszi és eszi a jégretket? valahogy még sosem jutott eszembe jobban utánanézni. én csak úgy magában rágcsálom néha.

    ezt most ki fogom próbálni, szaladok is retket venni…

  8. Hogy ki eszi? Én!:)) Próbáld ki a tejfölös jégcsapretket, nagyon jó!:) Ázsiai fogásokhoz is használják, az ottani retket is ki lehet vele váltani.
    Újabb ötletem is van hozzá, ha megvalósul és mutogatható, felteszem.

  9. ma délelött elkészítettem. tényleg nagyon jó! várom a további retkes receptjeidet!

  10. ORsi, ugye?:)) Tejföllel is érdemes kipróbálni!
    Lesz még, igyekszem, mielőtt vége a reteknek:)

  11. Tetszik ez a recept. Tenyleg sokkal izesebb a jegcsapretek, mint tarsai. Viszont a Maldon soval az a problema, legalabbis azzal, amit itt Angliaban lehet kapni, hogy adalekanyagokat adnak hozza, pl. csomosodasgatlo, stb. Ennel szerintem sokkal egeszsegesebb megoldas a Himalajai rozsaszin so, amibol szinten lehet finomabbra orolt valtozatot kapni. Meg ha nem is all apro lemezkekbol, igen egyszeru szorni es nincs tele az emberi szervezetre artalmas anyagokkal. En is varom az ujabb ‘retkes’ recepteket!

  12. @Pipike, tényleg adnak a Maldon-sóhoz egyéb, nem belevaló anyagot? A csomósodásgátló még nem olyan vészes! Ennyi sóval azért nem viszünk be annyi káros anyagot, egyébként viszont teljesen igazad van.
    Lesz majd újabb “retkes” is :))

Leave a Reply to PelleKriszti Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.