máj 252010
 

Teljesen benne járunk a spárgaszezonban, esszük is rendesen, ez nem is meglepő. Ez a spárgasaláta sem először készült, sőt, ha egy étel két héten belül már négyszer kerül az asztalra, akkor az már biztos sikeresnek mondható, nem?

Mint a legtöbb nagyszerű, de egyszerű étel, ez is a véletlen műve, legalábbis nálam így jött létre. A szokásos módon epres-petrezselymes spárgát akartam készíteni, meg is hámoztam a fehér spárgasípokat, de a szokástól eltérően nem törtem el, ahol el kell neki törnie. Az utóbbi időben ugyanis azt tapasztaltam, hogy a spárga még a letört részén is tökéletesen élvezhető, tehát bánjunk csak csínyján azzal a letöréssel! A rend kedvéért azt is meg kell említenem, hogy néha a spárgák sem viselkednek rendesen és néha még a törésvonalon túl is fásak mernek lenni.

Na de most!
Túl akartam járni a spárga eszén, ezért levágtam a talpát és még egy keskeny karikát, megnéztem, de nem láttam benne fás csíkokat. Egy szeletet meg is kóstoltam, finom, ropogós, nem túl spárgás íze volt. Ízlett! Mielőtt komolyabb kárt tettem volna magamban és szeretteimben, meg is néztem azonnal, lehet-e a spárgát nyersen is fogyasztani. Kérem, lehet! A spárgára jellemző ízt azonban ne keressük, mert a jellegzetes ízéért felelős aszparaginsav csak hőkezelés hatására szabadul fel. Az íze inkább a friss karalábéra, vagy cukorborsóra emlékeztet, klasszul ropog és természetesen nyersen még egészségesebb.

Grillezett húsok mellé ettük, egy volt a több saláta közül. Eperrel is remek, de a végtelenségig lehet még variálni. A narancs nagyon jól passzol hozzá, én az utolsó klementin levét facsartam bele. Szerintem ebben a formában remek alap mindenféle gyümölcsös, de sós salátához. Jelentem továbbá, hogy a nyers spárga remekül harmonizál a mogyoróolajjal is!

spargasalata_nyers_eper1cr

Nyers spárgasaláta eperrel és petrezselyemmel

400 g fehér spárga (tisztítva mérve)
1 csokor petrezselyem
kb. 300 g eper (tisztítva mérve)
A salátamártáshoz
3-4 ek száraz marsala (vagy száraz desszertbor)
1 tk vaníliakivonat
½ tk porcukor (édesítő)
2 ek almabalzsam
1 db (kezeletlen) klementin leve és reszelt héja (vagy 3-4 ek narancslé)
1 ek törökmogyoróolaj
5 ek extraszűz olívaolaj
½ tk só, bors

1. Először elkészítem a salátapácot.
A marsalát / desszetbort pár percig forralom, majd kissé lehűtve hozzákeverem a többi hozzávalót. Beforralás nélkül is készülhet, akkor benne marad az alkohol. Úgy lesz jó a páclé, ha kellemes, kiegyensúlyozott, enyhén vaníliás és gyümölcsös az íze.
2. A spárgát megmosom, a csúcsa alatt pár centiméterig meghámozom és keveset levágok a talpáról. (A spárgahulladékból spárgalevet készítek, ezt másra lehet majd felhasználni.) A spárgaszárakat nagyon vékony, ferde szeletekre vágom és beleforgatom a pácba.
3. Legalább fél, de inkább egy egész napra lefedve hűtőbe teszem és időnként átkeverem.
4. Tálalás előtt megtisztítom az epret és félbevágom. A petrezselymet (vagy a zöldfűszereket) lecsipegetem, megmosom, leszárítom.
5. A spárgát kiemelem a pácléből és óvatosan összekeverem az eperrel.
A maradék páclevet a legtöbb salátához felhasználhatjuk dressingként.
4 személyre /

  5 hozzászólás to “Nyers spárgasaláta eperrel és petrezselyemmel”

 1. Én meg miért most olvasok ilyesmit, amikor itt már nem is lehet tisztességes spárgát kapni? Akkor most várjak egy évig… :(
  Mert természetesen istenien hangzik. :)
  (off: a Dalla cucina-t miért nem tudja olvasni a Google Reader? Van valami speciális ok vagy csak én vagyok béna? Az utóbbi egyáltalán nem kizárt, mert csak másfél hete használom)

 2. Ugye, csak viccelsz, hogy már nincs spárga?… nem is mondom, itt még meddig lesz. Ez szörnyű.
  Hát igen, tényleg nagyon jó volt, négyszer készült, harmadikra tökéletesítettem, mármint a saját mércém szerint:)
  A ropogós spárga mogyoróolajjal, vaníliával, hmmm…. nem keserítelek el jobban:(

  Hú, a reader-rel nem mondasz újat. Pár hete vettem észre, hogy nem válaszolnak a blogspotom kommentjeimre. Míg Gabojsza jelzett, hogy nem látszik!! Vagyis Magyarországon nem látszik, én látom!! Úgy érzem magam, mintha a Marson laknék! Pedig csak pár utcával odébb !:)))
  Pár hete, mikor Nálad is kommentoltam egyszer, várok, várok, persze válaszoltál a blogon, de a readeren azóta sem jelent meg.
  Én két éve használom, de ilyet nem tapasztaltam. Talán megoldódik!:))

 3. Mamma, van még spárga, csak már száraz a sípja, végig fás, és a nagy minőségromlásban az ára is az eget verdesi.
  Itt csak áruházakban kapni spárgát, piacon, zöldségesnél nincs, az áruházi meg hiába magyar és nem kell napokig szállítani, csak olyan két hétig élvezhető. Szóval itt a szezon rövid.
  De már elgondolkoztam rajta, hogy kialakítok a kertben egy kis ültetvényt, a talajviszonyok ideálisak lennének hozzá. :)

 4. Flatcat, most akkor hol van az a híres magyar spárga??
  Én még soha nem termeltem spárgát, nem tudok hozzászólni, milyen körülményekre van szüksége, de a klíma megfelelő lesz nálad. Sajnálom, hogy már nincs :(
  Én meg már annak is örülök, hogy pár ládányi zöldfűszerem van, túlélnek:))), csak kinyúlok ilyenkor a balkonra, és vagdoshatom bőven.

 5. Szerintem a híres magyar spárga hűtőházakban van, és onnan szedegetik elő. Talán így egyszerűbb szállítani, tárolni, nem tudom. Én másfél hete vettem utoljára, a felét ki kellett dobni, azóta nem próbálkozom. :(
  Egy TV műsorban hallottam, hogy a spárga termesztéséhez jó vízáteresztő talaj kell, hogy ne álljon a vízben. Na ez itt homok. Másra se jó, csak hogy áteressze a vizet. Már most kétszer kell locsolni naponta, hogy életben maradjon bármilyen zöldebb növény, de az én fűszerkertem így is kókadozik… Szóval nem pang a víz. Lehet más nem is lesz jövőre a kertben, csak spárga. :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.