jún 072010
 

Ez az étel vacsoracsatára készült. Na nem én csatáztam, hanem a lányom kért meg, hogy segítsek neki egy menüt összeállítani. Nincs még olllyan nagy gyakorlata a főzésben, ezért is örültem, hogy belevágott. Egyértelműen NEM olasz menüt akart (már miért is akart volna azt:), hanem valami egyszerűt, nem klasszikusat, de mégis raffináltat, egy amerikai fricska-félét. A kedvencei épp ezért kilőve.

Ez a mogyoróvajas, coca-colás csirke az lett, könnyen elkészíthető, de abszolút nem mindennapi:). Neki ugyan nem ízlett a próbafőzésnél, ezért a mogyoróvajat ki is hagyta, de a többiek szerint így sem maradt izgalom nélkül.
Részemről semmiképp sem hagynám ki a mogyoróvajat, úgy lesz jó! A sima fajta kell hozzá, és Coca-Cola, az igazi, nem pedig a lájtos, vagy más ízesített verziók. Kizárólag azzal működik, akár csak a híres cólás-mangócsatnis marhahús.

Én eddig háromszor főztem, nekem mindháromszor ízlett, olyanannyira, hogy megtartom a repertoárban. Mondtam a mogyoróvajat, mondtam a cólát, a zöldcitrom fontos még, csakis ezt használjuk.

A fantás borsó, na az külön truváj. Csupán cukorborsó és citromos Fanta, pici vaj és só. Bonyolult?:)

Bármennyire is késztermékellenes vagyok, egy vacsora erejéig félretettem az előítéleteimet, különben soha nem jöttem volna rá, milyen finom is lehet egy negyedóra alatt összedobott komplett vacsora.

Akit a vacsoracsata menüje is érdekel, az előétel ketchupos kolbászleves volt, a desszert pedig marskaramellás sült banán. Úgy halottam, hogy ez utóbbinak nagy sikere volt:)

Mások kólával:
Sonka, kóla, fekete bab (Szindbádék)
Sonka és kóla (Piszke)

Mogyorós-Colás csirke Fantás cukorborsóval
Mogyorós-Colás csirke

kb. 600-800 g csirke- vagy pulykahús (csirkecombnál több)
4 ek földimogyoróolaj (vagy más növényi olaj)
5-6 ek száraz fehérbor
só, bors
A mártáshoz
2 késszeletnyi vaj
2 ek földimogyoróolaj (vagy más növényi olaj)
2 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 bő ek mogyoróvaj (sima, picivel lehet több)
400-440 ml Coca Cola
4-6 ek zöldcitromlé
só, bors
2 maroknyi földimogyoró, megtörve
1 csokor petrezselyem

A húst megmosom, megtisztogatom és nagyobb kockákra felvágom. Ha csirkecombot használok, levágom a bőrét.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat és körbesütöm a húst. Ha már kifehéredett, aláöntök egy kevés bort, de csak épp egy keveset. (Én marsalát használtam, de fehérbor is jó, lényeg, hogy egy kis ízt adjon neki.) Hagyom, hogy redulálódjon és közben puhuljon a hús. Ha elfőtte, megint öntök alá. Az ilyen méretű húsnak elég 10-12 perc, nem kell agyonsütni.
Ha kész, kiszedem egy tálra, lefedem és félreteszem.

A serpenyőbe teszek még pici olajat és ráteszem az apróra, vagy igen vékonyra szelt hagymát és a fokhagymát. 5/9 hőn 5-8 perc alatt üvegesre párolom. Öntök bele egy kevés colát, belekeverek egy kevés mogyoróvajat és simára keverem. Könnyen megy, semmi nem fog összeugrani. Folyamatosan hozzá lehet önteni a colát is, a végén a maradék mogyoróvajat. Beleöntöm a citromlevet, sózom és borsozom.
Ekkor meg kell kóstolni, mi menjen még bele. Sózni biztos kell (kb. ½ tk), bors, esetleg mogyoróvaj és citromlé. Legyen harmonikus.

Megtöröm a mogyorót és beleforgatom. Közben fel lehet vágni a petrezselymet is.
Ha minden kész, tálalás előtt beleforgatom a húst a mártásba. A mártás ezért lehet egy kicsit hígabb, mert összeforgatásnál még sűsűsödik egy picit! 1-2 kanál colával lehet higítani.
A tányéron petrezselymet szórok rá.
Egyszerű köretnek a zöldség mellett sima rizs is jó hozzá.
4 személyre /

Fantás cukorborsó

250 g cukorborsó (vagy ceruzabab)
500 ml citromos Fanta
késélnyi vaj
kevés só

A borsót vagy ceruzababot megmosom és a végeit, ahogy szükséges, lecsippentem.
Egy lábasban a sóval felforralom a Fantát. Ha forr, leveszem csendesre veszem a hőt és 4-5 perc alatt blansírozom benne a borsót. A lényeg, hogy ropogós maradjon.
Szűrővel kiveszem és azonnal folyó hideg víz alá teszem, hogy megálljon a további forrás és megtartsa a színét is.
Tálalás előtt egy serpenyőben, kevés forró vajban megforgatom.

Akinek ez túl meredek, az Fanta nélkül is kipróbálhatja. Ízre ez talán még jobb is, csak nincs benne semmi csavar:) Az elkészítés ugyanaz, mint fent.

250 g cukorborsó (vagy ceruzabab)
200 ml víz
300 ml narancs- vagy más citrusos gyümölcslé
3 ek mangóbalzsam
1 tk só

késélnyi vaj

  10 hozzászólás to “Mogyorós-Colás csirke Fantás cukorborsóval”

  1. :-) éljenek a vacsoracsatázók!!!!

  2. Mamma mia!
    ;-)

  3. Naná, éljenek:)), lesz még tovább is:))

    Gabah :))), de jó ám!

  4. Köszi mamma, késztetést érzek mogyoróvajjal kipróbálni, majd beszámolok….
    A csata a héten folytatódik!
    A sajttortát…ha majd lesz időd. Előre is köszi.

  5. Lehet benne valami…
    épp a Parodi szakácskönyvét böngésztem tegnap este (sógornőm duplázott belőle, így örököltem egy példányt) és mérgelődtem, hogy dado, meg sottilette meg gyorsfagyasztott grillezett padlizsán szerepel a receptekben, és akkor belebotlok ott is egy colás borjú(?)ba.
    Ha nem olvastam volna tegnap a receptedet, tutibiztos bezárom a könyvet! :-)))

  6. Helló, Judgement:),
    aki szereti, annak nem lehet gond:)
    Ó, igen, sajttorta lesz, bár nem tudom, hogy a Tiedet tudja-e majd überelni:)

    Gabah, ezt azért nem gondoltam volna:).
    A kólát amúgy egyáltalán nem érezni (még a legendás kólában párolt húsoknál sem), az a savak miatt gyorsabban puhítja a hús rostjait, ezért vetik be. Kolát nem szoktam inni, egyszer tíz évig nem is ittam, de egy ilyen kirándulás még nem árt meg. Remélem, hogy a főzésben sem fogok rászokni!:)))
    (Most hogy így mondtad, elkezdtem Parodi-receptvideókat nézni:)

  7. Én “szoktam” kólát inni, kb. 3-4 havonta jön rám, ettől még bajunk semmi. Csak hirtelen sok volt nekem két CC termék egy receptben. :-)))
    Parodi receptjeit egyébként szeretem. Egyszerűek, leteszteltek, és szerintem kiválóan beilleszthetőek az olasz mindennapokba, valószínűleg ezért is sikeresek. Igaz, a leveskockát meg a lapkasajtot aki úgy érzi, (én), cserélje “jobbra”…;-)
    A receptet jegyeztem. Egyszer biztos kipróbálom! (Fuh, nem voltam túl meggyőző, igaz? ;-)

  8. Köszi Mamma, hogy feltetted a receptet!
    Remélem a következő vacsoracsata menü is ki fogja érdemelni ezt a megtiszteltetést… :)

  9. :))) rajtam nem múlik, én örülök a legjobban, hogy feltehettem:)
    Drukkolok Nektek!

  10. Gabah, semmivel nincs baj, ha nem visszük túlzásba:)). TE, meg én, meg még sokan itt tudjuk, mit jelent, ha naponta cukros, gyári üdítőt vinnénk be a szervezetünkbe, de sokan sajnos nincsenek ezzel tisztában. Sokat posztolgatnak mostanában ebben a témában, nincs már erről mit beszéni. Én már nem szeretem annyira a kólát, azért nem iszom. Ha nincs más, akkor a víz után egy pohár sör sokkal egészségesebb. (Egyébként tényleg:)) Ennyi.

    Ja, hát a két CC a hecc kedvéért került bele, ha már lúd, legyen dagadt jeligével:))))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.