jún 132010
 

Este arra értem haza, hogy a férjem vad kerepelés közepette focit néz a tévében. Az esti focinézés nálunk nem újdonság, sőt, heti kötelező program. A rám eső kötelező gyakorlat abból áll, hogy a karácsonyra kapott fejhallgatómmal a fejemen átvonulok az egy légtérben lévő konyhába és főzni kezdek valamit. Előtte benyomok persze egy jó kis zenét a lejátszóba, aztán mehet a dolog.
Ami azt a krekegő hangot illeti, arra csak később jöttem rá, hogy ez az eléggé idegesítő hangzavar a tévén keresztül magából a stadionból ered. Hát igen, elkezdődött a focivébé.

Dél-Afrika konyháját szerintem nem sokan ismerik. Érthető, honnan is, hisz jóval távolabb van, mint akár Olaszország:) Aki viszont teheti, annak azt ajánlom, menjen el és nézze meg magának ezt a fantasztikus, színes országot!
Mi több, mint tíz évvel ezelőtt jártunk ott és bár sok apró részlet feledésbe merült, mégis nagyon jó emlékeink vannak.

Jó lenne most valami útileírás-félét írni, de ezt most ne várja tőlem senki. Ezt a malva puddingot is hosszú évek óta sütöm, de csak néhány hónapja eszméltem rá, hogy te jó ég, itt a nyakunkon a vébé, soha jobb alkalom nem lesz, végre ez is felkerül a blogra.

Ma délben megsütöttem ezt a pudingot, hogy le is fotózzam, erre tessék, szépen, mintegy varázsszóra jönnek is elő az emlékek. Szóval lehet, hogy az elkövetkező hetekben mégis írok Dél-Afrikáról, eklektikus konyhájáról, mert receptem is van még. Képek nem lesznek, amikor ott jártunk, még hírből sem ismerték a digitális kamerát. De azt el tudom mesélni, milyen volt két óceán kereszteződésében állni, aztán a homokban ücsörögve órákig bámulni a többméteres hullámokat. Vagy Nelson Mandela börtöncellája előtt ledöbbeni, vagy Fokvárosban a Waterfronton fish and chipset enni. Az óceán fölött végigautózni a hihetetlen Chapman’s Peak Drive-on és Paarlban vörösborokat kóstolni. Itt ettünk először strucchúst és láttunk egy strucc-futóversenyt is. Johannesburg veszélyes, Fokváros egy igazi pezsgő, eklektikus nagyáros, Pretoria pedig egyenes a kisvárosi idill a virágzó, mindent beborító jacaranda-fáival. Soweto megdöbbentő a történelmével és alacsony, négyzetes, egybeolvadó házaival, a világ legnagyobb földbe ásott mélyedésén pedig elámultunk.
Egyszóval, emlékeim vannak bőven.
Ráadásul megérkezett néhány karton Triangle is, amiből Gabojszával néhány hete meg is ittunk egy üveggel egy igen jól átbeszélgetett fél éjszakán:).

Szóval ez a malva pudding tényleg nagyon finom. Egyszerű, levegős a tésztája, kisebb formában meg kell sütni és egy hihetetlen tömény, kalóriadús szósszal illik tálalni. Keresőbe beírva rengeteg recept előjön, elég nehéz is rajtuk eligazodni. Ezt is évek alatt formáltam, leginkább a szószt, ami eredetileg iszonyúan tömény és meglehetősen sok is volt.

Dél-afrikai Malva Pudding
Dél-afrikai Malva Pudding


A süteményhez

1 db tojás (közepes méretű)
180 g kristálycukor
1 ek sárgabaracklekvár
250 ml tej (2,8%-os)
15 g vaj
1 tk fehérborecet
120 g búzaliszt (BL 55)
1 tk sütőpor
1 csipet só
A tejszínes szószhoz
250 ml tejszín (30%-os)
30 g vaj
100-120 g cukor
kb. 100 ml forró víz
1 tk vaníliakivonat (vagy ½ rúd vanília belefőzve)

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
2. Egy keverőtálban villával felverem a tojást és elkeverem benne a cukrot és a lekvárt. Beleöntöm a tejet, az olvasztott vajat, az ecetet majd a lisztet, sütőport és a sót. (A kulcs a sárgabaracklekvár és a fehérborecet!) Az egészet simává keverem.
3. Hat tűzálló szufléformát kézmeleg vajjal alaposan kivajazok  és egyenletesen beleöntöm a masszát. Betolom a sütőbe és kb. 40 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Csak addig süssük, amíg a tű már nem ragad.
4. Közben elkészítem a tejszínes szószt.
Egy lábasba öntöm a tejszínt, a vajat, a cukrot és a vaníliát, majd felöntöm a forró vízzel. Néhány percig alacsony hőn forralom és félreteszem.
5. Ha kész a pudding, késsel kiveszem formából és tányérra csúsztatom. A tetejükre csorgatok egy kevés meleg szószt, amit a pudding azonnal magába szív. Ezt meg lehet még ismételni, majd a szószt köré öntve tálalható is. 

Malva Pudding
6 puding formában /

 

  2 hozzászólás to “Dél-afrikai Malva Pudding”

  1. Szóval már másnap reggel, a válaszodat olvasva leesett, hogy ezt itt elrejtetted valamiért.
    Csak nem értem miért?
    Amúgy ma vettem szilikonos muffinsütőt, mert minden rosszba beleviszel. (nem érted miért rossz?, nos, ha látnád a konyha méretét megértenéd, hogy minden egyes nem életszükséglet darab hiba. Ezért nem szufléformákat vettem. Azt végképp képtelenség lenne elhelyezni.)
    És holnap reggel MEGINT malva puddingot sütök, csak most kicsibe és a tiedet. Majd jelentek.

  2. Zsuzska, nem szokásom rejtegetni a posztokat, ha már végre sikerült megírnom:)))
    Szerintem nem lesz az egy rossz befektetés, a szilikont meg jól össze lehet gyűrni, így kisebb helyen is elfér. Muffint nem szoktam sütni, de a muffinformák mindig jók erre-arra. Például Malva puddingra:)

    Köszönöm, kiváncsi leszek, hogy ízlik. Megnéztem a Tiedet, a tojás és a picivel több liszt, lekvár miatt tömörebb lehet, ez talán lazább. Tényleg laza, jól beissza a szószt, háromszor is lehet ráönteni. A szószod viszont nagyon tetszik, azt kipróbálom egyszer, de nem csodálkozom, hogy AZT nem issza be. Én a szószba nem tennék lekvár, a többi jöhet.
    Amúgy úgy szoktam, hogy sütök egy nagy adagot és a hűtőből veszem ki. A szószt felforralom frissen, ráöntöm, az elég ahhoz, hogy átmelegítse.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.