jún 182010
 

Gyerekkoromban mindig arra vágytam, hogy egymagam megehessek egy egész csokor retket. Egyáltalán nem voltunk szegények, volt mit enni bőven, de retekből soha sem jutott több. Az úgy volt szokás, hogy vettünk egy csokorral és pár besózott szeletet kapott mindenki a vajaskenyér mellé. Lehet, hogy a csokrok is nagyobbak voltak, erre már nem emlékszem, meg ilyen dolgok nem is érdekeltek engem akkoriban.

Most bepótoltam a retekhiányt. Csupán olívaolajjal és sok petrezselyemmel kevertem el, mellé pedig csirkemellet sütöttem. Ízbolygó módszere roppant egyszerű, de hatásos. A lényege, hogy a húsokat sós vízbe áztassuk egy-két órára. Szinte a fűszeres páclevet is helyettesíti, a hús finom és porhanyós lesz. Most bordázott serpenyőben sütöttem olajban, de grillroston az igazi.
Persze a sült retek se lenne kutya mellé, mondjuk pirított mogyoróval.
Lehetne még cifrázni, de ez így nagyon finom volt.

Sóban pácolt sült csirkemell petrezselymes reteksalátával
Sült csirkemell petrezselymes reteksalátával

½ db csirkemell
só, bors
1 ek olaj
sok piros retek (kb. 15 darab)
2 ek olívaolaj
kevés zöldcitromlé
1 csokor petrezselyem

Egy tálkában fél teáskanál sót feloldok egy-két pohárnyi vízben és két órára beleteszem a megmosott csirkemellet. Néha átforgatom.
A húst kiveszem, papírtörlővel leitatom és forró olajban egy serpenyőben körbesütöm. Pici (tiszta) vizet, esetleg bort öntök alá és 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, alufóliába csomagolom, amíg elkészül a saláta.

Közben megtisztítom a retkeket, félbevágom és egy tálban összekeverem az olajjal, kevés zöldcitromlével, majd sózom és borsozom. Aláforgatom a frissen felvágott petrezselymet.
A húst szeletekre vágom és a salátát mellé halmozom. Ha van időnk, érdemes a salátát fél órára behűteni.
1 személyre /

  5 hozzászólás to “Sült csirkemell petrezselymes reteksalátával”

  1. néztem már ezt az áztatás IB-nél is, nagyon tetszik. én a múltkoriban szójaszószban fürdettem meg a csirkemellet, csak attól ragacsos lett a serpenyőm. lehet, hogy azt is grillen kellett volna sütni. mer’a zíze jó vót! :)

  2. érdekes, nálunk is mindig csak egy csokor retek volt, úg kapkodtuk a besózott szeleteket ki a kistányérról;-) emlékeim szerint régen a retek otthon nagyobb volt.

    én a mai napig nagyon szeretem a retket magában majszolgatni.

  3. Chilii, az áztatás olyan, mint a legpuritánabb pác. Én abba is teszek sót, néha kevés fehérbort is, az is segíti a rostok lazítását. Próbáld ki, csak idő kell hozzá!
    Ó igen, a szójaszósztól minden ragacs, ha nem elég folyékony. Viszont biztos nagyon finom volt!!:)

    Orsi, na ugye, hogy? Úgy látszik, ez akkoriban divat volt, akármilyen nagy is volt a család.:))
    Én ugyanennyit még megmosva eltettem a hűtőbe, arra rájártam egy napig:)) Amíg van retek, bepótolom a gyerekkori traumát. Érdekes, hogy ez miért most jutott az eszembe és mondjuk nem tíz évvel ezelőtt?:)

  4. A grillezésnél is már ezt a módszert használjuk, de a történet kicsit korábbra datálódik, akkor még a serpenyős sütésnél villantottam vele:-)

    Ezt a petrezselymes retket most nagyon megkívántam. Irtó guszta!

  5. ÍB, abból a falatka oldalasból is érződött már, hogy mennyire jót tett a húsnak!:)) Végül is mindegy, miben sül, de mivel a grillezésnél általában keményebb marad a hús (nem párolódik, csak kérgesedik), talán fontosabb.
    És a retek végét még nem is láttad:)) Belapátoltam az egészet!:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.