Júl 142010
 

Újra egy szerény egyszerűség, amelyet szintén lehetetlen skatulyába gyömöszölni. Ha akarom reggeli, ha akarom puccos előétel, de lehet könnyű desszert is, lényeg, legyen mellettünk a grillrács!

Az ötlet a new yorki Eleven Madison Park csillagos, de még zsengekorú séfjétől származik, és annyira pofonegyszerű, hogy magunk is rájöhettünk volna. Paradicsomot társítottam már ugyanis görögdinnyével, akkor hideg nyári leves lett belőle, de ami igazán újszerű, az a grillezett dinnye, hát az valami mennyei. A többi már tényleg semmiség, gyorsan készen van. Én például reggelire ettem egy szelet pirított kenyérrel, akkor még bordázott serpenyőben csíkozódott a dinnye, másodszorra azonban rákerült a rostra.
Feltétlen érdemes kipróbálni, nagy élmény az enyhén karamellizált, langymeleg dinnye a balzsamecetes paradicsommal, akármelyik napszakban is fogyasztjuk.

Grillezett görögdinnye- és paradicsomsaláta
Grillezett görögdinnye- és paradicsomsaláta

4 szelet görögdinnye (lehetőleg magmentes fajta)
2 db fürtös, húsos paradicsom
4 db koktélparadicsom
4 ek extraszűz olívaolaj (gyümölcsösebb fajta)
só, feketebors frissen őrölve
1 ek zöldcitromlé
4 tk sűrűbb balzsamecet
bazsalikom- és borsmentalevelek
Maldon-só

1.  Előkészítem a grillt. Ha épp nem tudnánk grillezni, akkor benti sütéshez vegyünk egy bordázott serpenyőt.
2.  A dinnyét 1 cm vastag szeletekre vágom és lehetőleg kimagozom. Aki dizájnosabban szeretné, kerek kekszkiszúróval eljátszhat a különböző formákkal.
3.  A dinnyeszeleteket ráteszem a nagyon forró grillre/serpenyőbe és az egyik oldalát két percig pirítom. A forró nagyon fontos! Érdemes pár másodpercre egy nehezéket (pl. lábast) is rányomni. A másik oldalát már nem kell sütni. Ekkor a rácsos felével felfelé tányérra teszem.
3.  A paradicsomokat falatnyi darabokra vágom. Óvatosan összekeverem az olajjal, citromlével és picit sóborsozom.
4.  Tányérokra szedem és képességeimhez mérten szépen elrendezgetem. Mindegyikre csorgatok egy kevés sűrű balzsamecetet és Maldon-sót szórók a tetejére.

Recept innen.
(Időközben a cikket archiválták és már csak a tárolt változat érhető el, ITT)

  4 hozzászólás to “Grillezett görögdinnye- és paradicsomsaláta”

  1. Ez is meg van véve! :)
    Én tavaly egy görögdinnye “steaket” néztem ki magamnak, de ott körülményes is volt az elkészítés, meg nem is tetszett annyira az a recept. De ez tökéletes!
    (az anyósos élménybeszámoló meg készülőben :) )

  2. :) Te biztos kihozol belőle még valamit! Annyira ötletes, finom és egyszerű, hogy ezt az alapot jól lehet még variálni. Lényeg a sűrű balzsamecet, de olyan Neked úgy is van:))
    Anyósbeszámolót várom!:)

  3. Én is kipróbálhatom? :-)

  4. Ez már nem kérdés :)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.