Júl 312010
 

Grillezett húsokban nem vagyok túl jó. Azt hiszem, így szokták pozitívan kifejezni azt, ha valaki valamihez egyáltalán nem ért. Amerikai lájtos regényekben pedig akár olyan mondatokkal is kedvét szeghetik a megszeppent partivendégnek, hogy: “Inkább a salátámból egyen, az egyenesen fantasztikus, Julie mamájának tőzegáfonyás szószát használtam hozzá!” Ilyet írnék, ha amerikai regényírónő lennék, azt pedig csupán kaján megjegyzésként tenném hozzá, hogy Julie mamája a supermarketben veszi a szószát és a vendégek háta mögött pár hintést szór rá az >italian seasoning< nevű dobozkából.

Na jó, elég az élcelődésből, úgy látszik, megártott a hirtelen ránk tört hűvös idő, vagy még annak a limonádénak a hatása alatt vagyok, amit valamelyik éjjel majdnem végignéztem a tévében.
A helyzet az, hogy húst sütni igenis tudok, erről több képes bizonyítékkal is rendelkezem. Csupán a grillezéssel állok hadilábon, egészen pontosan magával a grillel. Ennek a kezelése kimondottan férfimunka. Egyszer egy csajos bulin grillezni akartunk, mert mi nekünk a grillezés, ugye? a pácolt nyers hústornyokig szépen el is jutottunk, a többit pedig inkább nem részletezném. Éhen persze nem maradtunk, ha jól emlékszem, elég vicces beszólások közepette végül is serpenyőben kisütöttük a vacsorát. Szóval, lásd fent a második mondatot:)

Azt azért megemlíteném, hogy minden grillezésnél két-három fajta húst dobunk a grillrácsra, erről majd összeállítok egy kis képes beszámolót, de ne tessék nagy dolgokra gondolni. Illetve a húsdarabok, na azok nagyok:), csak a velük való szöszmötölés nem.
Az én reszortom a saláta. Mert jó, ha minden grillező férfi mellett van egy nő, aki gondoskodik a mellévalóról, nem?

Ezt a pácolt sajtot egy svájci sajtsaláta ihlette, amit évek óta szerettem volna rekonstruálni. Nem olyan lett, a salátalé átment ugyanis egy fűszeres pácba, ami hihetetlen finomra sikerült.
A házi, jó alaplé nagyon fontos, ne sumákoljuk el!

Fűszeres pácolt alpesi sajt
Fűszeres pácolt sajt

1 ek olívaolaj
2-3 db salottahagyma
½ tk szemes feketebors
1 tk koriandermag
6 db borókabogyó
½ mk chilipehely
1 db babérlevél
50 ml fehérbor
300-350 ml alaplé
1 ek lágy alma- vagy birsbalzsam
500 g alpesi sajt

1. Egy edényben felhevítem az olajat és üvegesre párolom benne a vékony szeletekre vágott hagymát. Közben mozsárban durvára töröm az egész fűszereket és 5 percre a hagymához adom. Hozzáöntöm a bort, hagyom, hogy elpárologjon, majd pár perc múlva mehet bele az alaplé. Jó néhány percig hagyom fődögélni. Félrehúzom és hagyom, hogy kihűljön.
2.  Közben kisebb darabokra vágom a sajtot és a kihűlt páclébe forgatom. Lefedve hideg helyen pár órát vagy egy napot állni hagyom.
8 személyre köretnek /

  11 hozzászólás to “Fűszeres pácolt sajt”

  1. ez a sajt igen izgalmas! egyébként ismerek olyan pasit, aki nem tud tüzet rakni, csak tisztességtelen eszközökkel :)

  2. Alpesi sajt? Mi számít alpasi sajtnak? Segíts!

  3. Chilii, nagyon jó! A fűszereket is jól lehet variálni. Lényeg, hogy elég sokat kell beletenni, legalábbis az én ízlésem szerint:))
    Én olyat is tudok, aki remekül tud grillezni ÉS fantasztikus salátákat is készít. (Ez nem az enyém:)))

    Zsuzska, az alpesi régió országainak sajtjai. Kemény, aromás sajtok például:
    Gruyère, Beaufort, Tomme de Savoie (vagy más Tomme), Appenzeller, Emmentaler, Asiago, Montasio (esetleg Taleggio, bár az lágyabb, de pácolni remek), az osztrák tiroli Bergkäse. Ilyesmik, keverni is lehet, úgy még jobb.
    A fentit gruyère és appenzeller keverékéből készítettem.

  4. Hát ez meg van véve! :)
    Zsuzska megelőzött, én is ezt kérdeztem volna. Tartok tőle, hogy én csak ementálit fogok kapni hozzá, de remélhetőleg annak majd feldobja az ízét a pác. :)
    Egyébként nálunk én rakom a tüzet (és aprítom a fát, bár ezen a ponton azért Férj hevesen tiltakozni szokott), és én grillezek. Meg még a saláta is rám marad. :) De azért ezt egy cseppet sem bánom. :)))

  5. Flatcat, ez a pác mindent feldob:))). Úgy értem, olyan intenzívre sikerült:)) Ha lehet, vegyél eredetit (Ezt fölösleges volt mondanom:)
    Ha Te mindkettő tulajdonságot birtokolod, akkor kivételes személyiség vagy! :)

  6. ettöl most dobtam egy hátast! itt agyalok megint, hogy mikorra csinálhatnám…

  7. Orsi, grillezéshez kiváló, de tulajdonképpen bármihez jó:)). Csak úgy, magában is… :)) Én mondjuk a páclevet első alkalommal a konyhában állva kikanalaztam:)

  8. mamma, most megnyugtattál. már kezdtem aggódni, hogy nem lesz-e valami bajom töle. kb. a felénél járok, de a pác szerintem már messze nem lesz elég a sajthoz. úgyhogy most elkezdem a sajtott enni – csak hogy a pác-sajt arány megmaradjon…

  9. :)) á, a páctól semmi bajod nem lehet. Már a kész dolgot kanalazod? Egy kicsit állni kéne hagyni … :). Későn szóltam…:)

  10. a langyos pácot kanalaztam 8elötte kétszer kicsit megégettem a számat, úgyhogy muszály volt várnom, míg kicsit hül), ami ennek következtében kicsit megfogyott. aztán elkezdtem a sajtot belemártogatni… na, most már gondolhatod, mr. nokedli miért nem kapott rendes vacsorát.

    a maradék ott lapul a hütöben és várja a holnap estét;)

  11. Örülök, ezek szerint nem sikerült rosszul?:) Holnapra még jobb lesz:)

Leave a Reply to Mamma Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.