aug 252010
 

Ez a recept pár hete megjelent már a Gasztrotippen, de ribizli hiányában is bármikor időszerű. A piros bogyós gyümölcsöket amúgy is bátran helyettesíthetjük egymással. Nem csupán színük miatt, de felhasználhatóságuk is hasonló.

A banános sűrítésre tavaly kattantam rá, nagyon klassz dolog és főleg egyszerű. Ilyenkor nyár derekán azért annyira nem jellemző a banán, szerencsére dúskálhatunk a finomabbnál finomabb gyümölcsben, de ha van otthon mindig egy-két darab banán, az sok konyhai ténykedésünket megkönnyítheti. Lesz még rá példa, azóta már salátaöntetbe, lekvárba és krémekbe is került már.

Aki idáig eljutott, abban felmerülhet a kérdés, mi fán terem a kunyhósajt. Képről sem ugrik be?? :) Miután az amerikai cottage cheese-re próbáltam megfelelő szavakat találni, utamba akadtak a félrefordítások, a kunyhósajt pedig annyira viccesen találó, hogy képtelen voltam kihagyni :)

Amúgy ez a banános kunyhósajt reggelire a legjobb, álmosan a konyhába botorkálva, kávéfőzőt épp beizzasztva is még könnyen összedobható. Abszolút diétás, ugyanakkor hála a banánnak, még laktató is.
Hát kell ennél több?

Banános cottage cheese-krém ribizlivel
Banános cottage cheese – krém ribizlivel

200 g cottage cheese (szemcsés túró)
1 db közepes banán
3 ek zabpehely (finomszemű)
5-6 ek tej
200 g ribizli
porcukor / juharszirup / méz

Egy tálkában összekeverem a zabpelyhet (vagy ízlés szerint az egyéb gabonát) a tejjel.
A banánt meghámozom és villával összenyomom. Néhány keveréssel lazán hozzákeverem a cottage cheese-t, úgy jó, ha nem teljesen homogén. Hozzáadom a tejes zabpelyhet.
Két tálkába osztom és a tetejére szórom a megtisztított ribizlit. Kevés porcukrot szórok rá, de mehet rá juharszirup, vagy méz is.
2 személyre / 337 kcal / 6,6 g zsír / LF30 17%

  4 hozzászólás to “Kunyhósajt ribizlivel”

  1. Hüttenkäse ;) Azért jóval szemcsésebb a magyar túrónál. Nagyon szívesen eszem, de valamiért sajnos kiütéses / pattanásos leszek tőle :(

  2. Ugye, ugye azért van olyan nyelv, amelyen nem hangzik olyan viccesen:))
    Lehetne még menedékházi sajtnak is nevezni a síhütte után, de talán hagyjuk :)))
    Ez egyébként igazi cottage cheese (nem túró, honnan lenne nekem magyar túróm:)), ebből is több fajta van.

    Nem lehet, hogy csak egy bizonyos fajtától lesznek problémáid? Megnézted a dobozán a hozzávalókat??:))

  3. Hát, kedves Mamma, megmondom én neked a tutit, illetve túrót: török boltban legyél szíves vásárolni :-) Én nemrég fedeztem fel teljesen véletlenül, körözöttbe, szórós túrósba kiváló: Süper cökelek – taze günlük inek sütü. A helyi felirat szerint “török tejtermék”. Van benne tej, tejszín, só, tejsavbaktérium és konzerválószer. Átlátszó műanyag dobozban árulják a hűtőpultban.
    Nem összekeverendő a “yagli cökelek”-kel (itt befőttesüvegben árulják), ami jóval szárazabb, de magasabb zsírtartalmú, apró szemcsés és eszméletlen sós…

  4. Hello, Orsi :)
    na, ha találok ilyet, kipróbálom, ezt a szuper cökelek taze günlüt:)
    Gondolom, másra is jó! Köszönöm!

Leave a Reply to Mamma Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.