Sze 152010
 

Igen, tudom, hogy szeptember van és ez a hónap nem kimondottan kötődik az eperszezonhoz. Nem is most készült ez a sütemény, hanem a szezon kellős közepén, kétszeri ismétléssel. Annyi epres recept volt itt nyáron (és maradt is még bőven), hogy egyszerűen továbbtoltam magam előtt, jusson jövőre is.
Nemrég azonban megláttam a blogokon, hogy Pesten is lehet későn érő epret kapni. Ez tényleg jó hír, no nem csak azért, mert most feltehetem ide ezt a finom és eszméletlen egyszerű epres süteményt, hanem azért is, mert a kései eper általában sokkal finomabb a tavaszinál. Amúgy pedig bármilyen lédús, piros gyümölcsből elkészíthető, akár szilvából, vagy puhább barackból is.

Az alapja egy egyszerű kevert tészta, amiben csupán annyi a trükk, hogy a vajat tejszínnel helyettesítjük. Jómagam sokat bosszankodom azon, hogy a kevert tésztához túl hideg a vaj, elfelejtettem kivenni a hűtőből, a mikróba pedig nem szeretem betenni. Nos, az ilyen esetekre találták ki a tejszínes kevert tésztát! Nem is ragozom tovább, íme a recept.
A tetejére most porcukrot szórtam, de cukormázzal is finom, fehércsokoládés mascarponekrémmel pedig egyenes isteni !:)
Elég valószínű, hogy ez a tésztafajta fel-felbukkan majd nálam, ugyanis nagyon tetszett a bársonyosabb textúrája.

Epres sütemény tejszínes kevert tésztából
Tejszínes-epres sütemény

A tejszínes kevert tésztához
3 db tojás (közepes méretű)
100 g kristálycukor
180 g finomliszt BL 55
1 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat vagy vaníliapaszta (vagy tejszínben felfőzött vaníliarúd)
200 ml tejszín (min. 30%-os)
450 g eper (tisztítva mérve)
Az összeállításhoz
vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tetejére

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Az epret kicsumázom, megmosom és kisebb darabokra vágom.
Egy keverőtálban habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd hozzákeverem a lisztet, sütőport és vaníliát. Óvatosan hozzáadom a tejszínt, majd beleforgatom a felvágott eperdarabokat is.
Alaposan kivajazok egy 18 cm-es kerek formát (nagyobb formában kicsit laposabb lesz a sütemény, ami nem válik hátrányára) és belesimítom a tésztát. Betolom a sütő középső rácsára és kb. 40 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ha kész, kinyitom a sütőt, és még 10 percig benthagyom, majd a konyhapulton hagyom kihűlni. Kiveszem a formából és porcukorral megszórva tálalom, de cukormázat is kenhetünk a tetejére.
18-20 cm-es kerek tortaforma / 8 szelet /

La Susina receptjét alakítottam egy nagyon picit

  12 hozzászólás to “Tejszínes-epres sütemény”

  1. Látom Te is kijavítottad az első sorodat, hiszen még mindig lehet finom helyi termesztésű epret kapni, szóval még nincs vége az eperszezonnak ;) Épp múlt hétvégén kaptam kedvet eperre, olyan csudajó ellenállhatatlan illata volt.
    Fehércsokis mascarponekrém? Huhh, ezzel már el is érjük a napi kalóriaszükségletünket ;)

  2. :) persze, hogy nincs:), viszont ha jól emlékszem, A la carte blogján olvastam múlt héten (majd beírom), hogy épp kapott epret Pesten. Szerintem a korai őszi eper sokkal ízesebb – már ha kapott elég napot:)
    Ó, a csokoládés krém nagyon jó, nem kell túlzásba vinni, akkor két szeletet is ehetünk:))

  3. Ez isteni lehet, szerinted fagyott erdei gyümölcskeverékkel is meg lehet csinálni???
    Mindenesetre a hétvégén megpróbálom, úgy gondolom, hagyom kiolvadni és 1 kanálnyi keményítővel összekeverve vagy belekeverni, vagy a tetejére és majd belesüllyed.
    Mit szólsz, szerinted így lehet???

  4. Anikó, szerintem igen, ahogy írod, jól kicsöpögtetve. A tetejére is teheted, én azonban elvennék a lisztmennyiségből úgy két kanálnyit, azzal összekeverném és aláforgatnám.

    Nekem a tészta textúrája tetszett a legjobban, bársonyosabb, mint a többi, a szöszmötölésről nem is beszélve:) Egy kicsivel még több gyümölcsöt is bele lehet tenni, elbírja!
    Már újabb ötletem is van, sült körtével próbálom ki legközelebb, és persze némi őszies fűszerrel:))

  5. Köszi, hétvégén megcsinálom és felteszem a blogomra, ha jó lesz, de miért ne lenne?:-))) A körtés ötleted is nagyon jó lesz, várom és figyelem majd :-)))

  6. Remélem, Neked is ízlik majd, kíváncsian várom:)
    A körtés már félig megvalósult, még tesztfázisban van, a részleteket inkább megírom levélben:)

  7. :)
    Eper hiányában friss fügével elkészítve is zseniális lett :)

  8. Köszi, Hapci, a pozitív:) visszajelzést! Hát igen, fügeszezon van ! :)
    Nálam kész lett körtével, majd arról is beszámolok.

  9. Ha nincs ez a bejegyzésed, még mindig azon gondolkodnék, hogy mi is volt az a sütemény, amit valamikor lefényképeztem és a számítógépemen megtaláltam róla a fényképet :) Az egy finn szakácskönyvből készült és szintén tejszín kellett a kevert tésztába. Majd felteszem valamikor, amíg még emlékszem rá :)

  10. Lúdanyó, ez nagyon jó!
    Nekem ez annyira új volt, hogy keresgéltem is a neten, de tisztán tejszínnel készültet nem is találtam máshol (tejszín és vaj keverékét igen).
    Azóta már sütöttem újra, más töltelékkel is, az is felkerül hamarosan, mert nagyon tetszik.
    Kiváncsian várom a Tiedet!:)

  11. Én ezt a (tejszínnel készült) tésztát Lajos Mari: Házisütemények c. könyvéből vettem évekkel ezelőtt.
    Nála vegyes ribizli-egres keverék került a tésztába. Én leggyakrabban meggyet vagy szilvát szórok bele.
    Nagyon különlegessé teszi ízében és megjelenésében – a recept szerint – a félig sült tészta tetejére terített vaj-cukor-tejszín keverékben megforgatott, szeletelt mandula.
    Javaslom kipróbálásra!

  12. Éva, én csupán tejszínnel készült kevert tésztával még sosem találkoztam ezelőtt, pedig annyira kézenfekvő !:)
    A mandula valóban nagyon jó, folyadékban, zsíradékban forgatva már magam is sütöttem mandulásat, jó ötlet a tetejére, köszönöm! :)
    Itt pl. az örmény mézes süteménynél is hasonló a rávaló:
    http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/09/12/Marlenka_-_ormeny_mezes-szerecsendios_sutemeny/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.