Sze 172010
 

Nagyon retró. És igazi magyar soulfood. Hungarikum. Szeretnivaló darab.
Hosszú évekkel ezelőtt, még kezdő háziasszony koromban talán egy újságban bukkantam rá a receptjére. Én szerettem, de a családom masszívan ellenállt, ezért teljesen kikopott a repertoárból.
Évek óta forgatom a fejemben, hogy egyik este neki kellene állni, persze csak magamnak. A héten egyedül vagyok itthon és végre nekifogtam.
Kár volt ennyit várni, talán könnyítek rajta egy kicsit és akkor a férjem elé is bátran merem tálalni. Csodálkoznék, ha nem szeretné meg.
A nokedli szerintem még mindig úgy a legjobb, ha sok tojással készül, nagyon sokkal! Ugrós marad és szép sárga, persze aki az egy-két tojásos, vizes verziót kedveli, az is megy persze.
A legtöbb, neten fellelhető recepttel ellentétben sok hagyma szükségeltetik hozzá, sok bársonyos tejföl és sok paprika a tetejére is. Ha van, egy kis békebeli savanyúság sem ártana, de legalább egy uborkasaláta. Hmmm!:)

Somogyi galuska
Somogyi galuska

A galuskához
3 db tojás (nagyméretű)
½ tk tengeri só
200 g búzaliszt (BL 55)
néhány ek tej
Az összeállításhoz
1 ek (olíva)olaj
80-100 g húsos szalonna, bacon
2 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 – 1½ tk pirospaprika
250-300 ml tejföl (vagy crème fraîche)

Egy lábasban felhevítem az olajat és kiolvasztom az apróra felvágott bacon-t. Ha megsült, kiszedem és félreteszem. A maradék zsíradékban üvegesre párolom a felvágott hagymát, bőven megszórom a paprikával és belekeverem a tejfölt. Lefedve félrehúzom.

Közben felteszem forrni a vizet a galuskának.
Egy keverőtálba feltöröm a tojásokat és villával kissé felverem. Beleteszem a sót,  majd annyi lisztet keverek bele, hogy galuskatészta állagú legyen. Néhány kanál tejjel lehet lazítani.
Ha felforrt a víz, beleszaggatom a galuskákat. Két perc múlva, ahogy feljönnek a víz felszínére, egy szűrőkanállal kiveszem őket és beleforgatom a tejfölös masszába.
2 tányérnyi /

Somogyi galuska

  12 hozzászólás to “Somogyi galuska”

  1. Hát ezt meg fogom csinálni, imádom ezeket az egyszerű, paraszti ételeket. Isteniek ezek a pár hozzávalóból összeállított magyaros kaják,mondjuk nekem mindig is ilyen paraszti gyomrom volt, dacára, hogy tősgyökeres budapesti vagyok, nem szeretem az egzotikus ázsiai ételeket, a tenger gyümölcseit stb.,ellenben az ilyenek, mint ez a somogyi galuska, jöhet reggel, este. Irtó jól néz ki,már a képen étvágygerjesztő,ki is írtam a receptet.

  2. A nokedli csak akkor jó, ha nagyon tojásos. Tejet nem, de kb. a tojás összmennyiségének negyedének megfelelő tejfölt vagy tejszínt (akár crème fraîche-t) és egy csurgatásnyi olívaolajat szoktam adni hozzá, és így dolgozom össze. Na és persze a frissen reszelt szerecsendió is elmaradhatatlan :)

  3. @Anikó, én nem vagyok ilyen eccerűgyomrú:)) (bár mindig is a nemzetek klasszikus konyháihoz vonzódtam), de ezt a galuskát valahogy mindig is szerettem. Itthon viszont nem kedvelik, ezért kimaradt az életünkből.
    Tényleg úgy jó, ha kicsit tocsog is, jó sok tejföl és paprika. Na és a galuska!:) Örülök, ha ízlene Neked is!

    Lorien, hát ez az!! Nézz körül a nokedlirecepteknél, 4 főre mindenki egy, legfeljebb két tojást tesz bele. Ez a magyar valóság. Az egész lisztes és vizes, ezt részletesen ki is fejtettem a fent idézett mediterrán galuskánál.
    Én igen ritkán főzök galuskát, de akkor rendesen. Kezdő koromban én is két tojást tettem 30 deka liszthez, aztán ez az arány szépen megváltozott :))). Mára már nagyon gurmé galuskákat főzök két évben egyszer :)) Vajjal, vagy olívaolajjal is isteni. Milyen igazad van!:))

    És nagyon örülök, hogy végre személyesen is megismerkedtünk!:))

  4. Engem anyu úgy tanított, hogy a liszthez csak tojás kell. Szóval én 4 főre hat tojásból csinálom a nokedlit. :)
    Jó kis koleszterinbomba, de nagyon finom, és nem tudom máshogy csinálni, mert akkor egyszerűen nem lesz olyan, mint az anyué. :)
    Tetszenek a retro receptjeid! :)

  5. uuu, tetszik nagyon
    holnap veszek paprikaba toltott kaposztat vmelyik piacon ees akkor megcsinalom ezt, ez most eldolt

  6. Flatcat, akkor úgy mondanám, hogy az egytojás az átlag magyar valóság!:))
    Mikor annak idején feltettem a 8tojásos nokedlit, volt is egy enyhe lelkifurdalásom:). Elég nehéz étel ez így, az tény. Viszont nagyon finom, csak úgy nyeltem, mint kacsa a nokedlit :))). Ezért döntöttem úgy, hogy ma kettőnkre megismétlem. Remélem, bejön!:))

    Anna, szerintem ízleni fog!:)))

  7. Hmmm, most ez nekem új, haha, a magyar valóságot tanultam: egy tojás, sok liszt. Én nem sajnálom a tojást, csak ez ment bele az agyamba. Innentől én is sok tojással fogom csinálni. És ezt is tuti kipróbálom, szükségem van a gyors fincsi kajákra! Ez a gyerekeknek is tuti csúszni fog!

  8. :) Látod, Muzsi, lassan összejön itt minden tojásos verzió:)). Gyerekkoromban én is így láttam, a liszt által szükségessé vált folyadékmennyiséget vízzel egyenlítették ki, ez annak idején nyilván takarékossági célból történt.
    Aztán a tojások száma egyre nőtt:).
    Itt 1 kg lisztre 15-16 tojás jut, régen 1 kg lisztre 3-6 tojást használtak, a többi víz, esetleg tej volt. A száraztésztánál ma is soktojásos az értékesebb, nem, akkor a nokedlinél ez miért nincs így? :))

    Biztosan ízlik a gyerekeknek is, tényleg nagyon csúszik!! A szalonnát el lehet hagyni és több hagymát beletenni, úgy is jó!

  9. ciki vagy nem, én is az egy (max. két) tojásos verziót ismertem nokedliböl. nálunk igy “vizesen” is nagy kedvenc. el sem merem képzelni, milyen lesz 4 före 6 tojásból;) nem mintha kételkednék, hogy nagyon jó lesz az…

  10. Orsi, örülök, hogy mint első számú “illetékes” jelentkeztél:))
    A kéttojásos nokedli nem ciki kérdése!:)). Szerintem legtöbbünk így kezdte, így szoktuk meg. Én is. Több tojásból harapósabb, ruganyosabb, ízesebb lesz, aztán ízlés kérdése, hogy ez a gazdagabb nokedli valakinek ízlik-e, vagy sem:))
    Próbáld ki!!:))

  11. Nagyon finom! Köszi a receptet!

  12. Nagyon szívesen, örülök, hogy Nektek is ízlett:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.