okt 252010
 

A minap vettem egy kisebb kenyeret, ami másnapra már kezdett élvezhetetlenné száradni. Mivel sajt és körte is volt otthon, gyorsan eldőlt a vacsora, ezekről meg tudvalevő, hogy mindig egy nyerő párost alkotnak.
Én most körtéből Santa Maria-t vettem, ez egy lédús, igen gyümölcsös fajta, inkább ilyen lágyabb jó hozzá, mert nem lesz sok ideje átsülni.
A bazsalikomos olívaolaj, amiben serpenyőben megsütöttem a szeleteket, rettentően feldobta, persze más, vagy akár sima is megteszi, de mindenképp kiváló minőségű, markáns ízű olajat használjunk, ezen nem érdemes spórolni. Az olívaolajban sült kenyér egyébként már önmagában is egy “élvezhető” kategória:)
Egy tálka zöldsaláta mellé kisétkűeknek már komplett vacsora is lehet – amúgy előételnek egy szelet is elég, annyira tartalmas.

Mennyiségeket nem írok pontosan, nem lesz gond vele, hisz adja magát, az elég randa képért cserébe pedig megnyugtatok mindenkit, az íze kárpótol a látványért.

Bazsalikomos olívaolajban sütött körtés-kéksajtos bruschetta
Körtés-kéksajtos bruschetta

(Bruschetta con formaggio e pere)

Egy baguette-et bő egy centis ferde szeletekre vágok. Egy serpenyőben felhevítek egy kevés (bazsalikomos) olívaolajat és megpirítom benne a kenyerek egyik felét. Átfordítom, a másik oldalát is átkenem olajjal és 5 perc alatt ropogósra pirítom.
Közben felkapcsolom a sütőt 180 °C-ra.
Egy körtét megmosok, negyedekbe vágok, kivágom a magházát és vékony szeletekre szelem. A kéksajtot szintén vékonyra felvágom. (Vehetünk gorgonzolát, egyéb kéksajtot, vagy fontinát is. A sajtot jobban lehet szeletelni, ha közvetlen a hűtőből vesszük ki.)
A megpirult kenyerekre teszek két szelet körtét, feketeborsot tekerek rá, majd ráfektetem a sajtot. A forró sütő legfelső rácsán néhány perc alatt ráolvasztom a sajtot.

  6 hozzászólás to “Körtés-kéksajtos bruschetta”

  1. Mennyei! Gorgonzolával nem lesz egy olcsó mutatvány, de muszáj a napokban elkészítenem, mert annyira megkívántam!

    Köszönöm:-))

  2. Christi, tényleg nem, de megéri :))
    Örülök, ha Neked is tetszik, én négy szeletet bevágtam kevés salátával, többre nem volt kapacitásom:))

  3. Kedves Mamma,
    Imádom a receptjeid!
    Szeretnélek megajándékozni a Kreatív Blogger díjjal! Remélem örülsz és nem tartod nyűgnek a velejáró feladatokat :)
    Részletek, játékszabály és logó az oldalamról “ellopható” :)

    További szép napot kívánok Neked!

  4. Nálunk is éppen a minap vált be a körte-kéksajt páros, igaz, néhány egyéb dologgal megtűzdelve:)
    De tényleg imádni való lehet; esetleg a bazsalikomos olaj helyett egy kis rozmaringos? vagy sima olaj+frissen apróra vágott rozmaring? hmmm, megyek vacsizni, éhes lettem!

  5. Heni, nagyon szépen köszönöm a díjat és persze a bókot :))
    Mindennek örülök, ami belülről jön:)
    Ó, már hogyne örülnék!:) Tudom, hogy tovább kell adnom, kaptam is nemrég megint, majd jól összekötöm őket … :))

  6. Kata, ugye? Láttam, amit készítettél, hát az tényleg bonyolultabb egy kicsinyt:), de nagyon finom lehetett!!

    Persze, sima olívaolaj is jó, de az ízesítettel még teltebb íze lett, rozmaringos, vagy rozmaringgal kevert is teljesen jó lesz:)). Én egy kenyeret csak úgy olajosan meg is ettem:), épp ezért kell hozzá nagyon finom olívaolaj.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.