nov 302010
 

Egy hete árválkodott egy nagy fej zeller a hűtőben. Igen, kitaláltátok, egy egész újszerű levest sikerült belőle kihoznom, különben nem is került volna fel ide:).

Hogy mi tesz különlegessé egy zellerkrémlevest? Vegyük csak sorjába!
Először is, semmi tejtermék, tejszínnel való sűrítés, ilyesmi nincs benne! Első kóstolgatásnál rájöttem, mennyire markáns marad ez a jellegzetes földes íz, ha magára hagyjuk. Tettem viszont bele tárkonyt, egy csomó volt még a hűtőben maradék (a tárkony jól bírja a gyűrődést, elég sokáig lehet még szedegetni a leveleit), és természetesen házi alaplével öntöttem fel.
Volt még néhány biocitrom is a gyümölcskosárban és mivel a levest pürésíteni akartam, elkezdtem levágni a héját. Közben jött az ötlet, hogy miért is ne, tegyünk bele egész citromokat! Így végül is egy egész fej citrom került bele, szőröstül-bőröstül, csak a héj alatti fehér részt vágtam ki. Érdemes kipróbálni ezt a módszert, nálam sem most játszott utoljára. Aki nem szereti a savanykás leveseket, annak kevesebb is elég (mondjuk egy egész citrom héja és egy fél leve), nekünk viszont nagyon bejött.

És csak ezután jött még a hab a tortán! Folyamatosan keresem a krémlevesekbe való belevalókat, hát ez is egy jó kis megoldás. Főleg úgy, hogy csak felnyitom a vákumozott sült gesztenye csomagját és telerakom velük a levest :). Nincs is ennél kényelmesebb megoldás!
Parmezánforgács mehet még a tetejére, amúgy crème fraîche-t akartam rápöttyözni, de ha már tejmentesnek indult, maradjon is az, aki gondolja, tegyen rá.

Citromos-tárkonyos zellerkrémleves gesztenyével
Citromos-tárkonyos zellerkrémleves gesztenyével

1,5 ek olívaolaj
1 fej hagyma
1 nagyobb fej zellergumó (320 g tisztítva)
3 szál szárzeller
kb. 150 ml fehérbor
6-8 szál tárkony
1,2 l házi zöldségalaplé (több is lehet)
1 db kisebb bio(!)citrom
só, bors
A tetejére
extraszűz olívaolaj (esetleg szarvasgombás olívaolaj)
20-24 szem főtt gesztenye
parmezánforgács (elmaradhat)

Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom az olajon. Közben megtisztítom a zellert (negyedbe vágom a gumót, meghámozom, majd szeletekre és vékony csíkokra vágom). és a szárzellert is karikára vágom. Mindkettőt hozzáadom az olajhoz, jó tíz percig kevergetve, közepes hőmérsékleten pirítom.
A tárkonyt megmosom és visszafelé húzva lefejtem a leveleit, azt is hozzáadom a zellerhez, majd hozzáöntöm a bort. Hagyom, hogy elpárologjon, akkor annyi alaplevet öntök rá, hogy bőven ellepje. Az egészet puhára párolom.
Egy kezeletlen citromot alaposan megmosok és vékonyan meghámozom. Levágom a külső fehér héját és az egész citromot felvágom.
Részletekben leturmixolom a zellert a citromok héjával és az egész húsával. Visszateszem a lábasba és készre fűszerezem. Annyi alaplevet öntök még hozzá, hogy sűrűn kanalazható leves legyen belőle.
A levest tányérokba merem és gesztenyét ültetek rá, majd meglocsolom egy kevés olívaolajjal.
5 nagyobb tányérnyi lesz /

  2 hozzászólás to “Citromos zellerkrémleves gesztenyével”

  1. Nagyon finomnak tűnik, kipróbálom:)
    Vákumos sültgesztenyét hol tudnék beszerezni?
    Üdvözöl: Leven Dula

  2. Levendula, tényleg az volt, amúgy sem szeretem túlságosan a tejszínes krémleveseket, aki ugyanígy érez, annak be fog jönni:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.