dec 122010
 

Egy kis szelet jófajta csokoládé bearanyozza szürke hétköznapjainkat. Írhatnék még számtalan hasonló bölcseletet (Pepper nagy örömére:), de aki már próbálta, annak úgy sem kell magyaráznom egy szájban szétolvadó csokiszelet lelkünke gyakorolt jótékony hatását. Az úgy is tudja.

És mi van azokkal, akiket már pár csepp nyers, rétillatú olívaolaj látványa is lázba hoz?
És mi van a sóbolondokkal, akik többfajta, a világ minden tájáról összehurcolt, különböző színes tégelyekben tárolt sókat használnak?
És mi lenne, ha mindezeket most jól összeboronálnánk??

A spanyol viaszt nem kell feltalálni, csak elővenni pár szelet ropogós héjú baguette-t, fél tábla csokoládét a nagyon féltett és jól eldugott belga vagy olasz fajtából, leemelni a polcról az aranyáron vett, kissé gyümölcsös, ligúr olívaolajunkat és kezünk ügyébe helyezni a Maldon-sót. Ehhez most 60%-os, ízesítetlen csokoládét használtam, mivel lágyabban, krémesebben olvad, mint a magasabb kakaótartalmú. Olívaolajból – akinek többfajta áll a rendelkezésére – érdemes pár csepp erejéig mindegyiket végigkóstolni, kinek melyik ízlik a legjobban, szerintem a túl markáns, fűízű fajta ehhez nem illik. A Maldon-só viszont annyira adta magát, hogy szinte kiabált.

De vigyázat, forró csokit ehhez ne igyunk, mert igen rosszul lehet tőle lenni, de egy bögre édesítetlen finom tea, esetleg egy pohárka konyak isteni mellé.

Karácsony előtt, harmadik Adventot ünnepeljük ma.

Crostini csokoládéval, extraszűz olívaolajjal és Maldon-sóval
Csokoládés panino

(Panino con cioccolato fondente e olio di oliva)

baguette, pirítva
55-70 %-os, nagyon jóminőségű csokoládé
extraszűz olívaolaj
Maldon-só

A csokoládét éles késsel apróra tördelem, az olajat a kezem ügyébe teszem.
A kenyeret felszeletelem és világosra pirítom. Azon forrón rászórom a csokoládét, hogy ráolvadjon a forró kenyérre és kevés olívaolajat öntök rá.
Maldon-sóval megszórom.

  6 hozzászólás to “Csokoládés panino”

 1. Hát ezt magamtól sosem találtam volna ki! De nagyon jól hangzik!!! Biztosan kipróbálom!! Köszi!!

 2. Tényleg jó, csak vigyázz, pár falat után nagyon ütős, zsírdús, konkrétan igen rosszul lehet lenni tőle.:)

 3. Még csokitól sosem lettem rosszul, de vigyázok, köszi!

 4. Akkor szerencsés vagy! :))
  Én azért szóltam!

 5. Wow! Hogy én ezt nem vettem észre!
  Embernek nem mutatom meg, mert szerintem a csokoládé látványától rosszul lesz, ellenben keresem a jót a jövő hétben (ti. dolgozik): keresek valami ízben hozzá nagyon passzoló kenyeret, és Annával jól megkóstoljuk!
  Boldog Karácsonyt, Mamma!
  :-)

 6. Gaba, :)))
  Nosza, de vigyázz Annával, elég hamar rosszul lehet tőle lenni! :))) Jó rusztikus kenyér a legjobb hozzá (tudom, tudom, a kenyér:.. :)
  Nektek is Boldog Karácsonyt !

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.