dec 182010
 

Ez egy keksz. Igen, azon kevés példányok egyike, melyeket az idén sütöttem, azokból is csupán ez volt az egyetlen újdonság. Ráadásul még júniusi az ügy.
Ennyi pofátlanság után megkérdezhetitek, hogy akkor ez most mit keres itt, karácsony előtt.
Megmondom. Először is, mert nincs több:). Továbbá annyira finom volt, hogy már akkor tudtam, lesz folytatása. Igazi, reggelizős, vastag, szaftos keksz, kávé mellé egyenesen eteti magát. Nem utolsósorban pedig a keksz karácsonyítása sem egy ördöngős feladat: néhány csokipöttyel csillagokat mintázhatunk rá és máris jól mutat majd karácsony második napján a reggelinél. Amúgy szerecsendió is van benne. Merthogy karácsony első napján biztos megsütöm.
Csak ne felejtsek el cottage cheese-t venni, mert mással nem működik.

A recept az egyik amerikai kis szakácskönyvemből, a Pipe Spring cook book-ból származik, amely amerikai telepesek egyszerű receptjeit tartalmazza a XIX. század második feléből. Van benne még egy csomó hasonlóan ígéretes cookie-recept, a következőt legkésőbb jövő karácsonyra megígérem.
Ezzel a keksszel avattam fel a cookie-scoop-ot, a kekszkinyomó kanalamat és a poharas mérőszettemet is, amit a férjemtől kaptam az akkori tengerentúli útja során.

Cottage cheese cookies (Keksz amerikai szemcsés túróból)
Cottage cheese cookies
(Szemcsés túrós omlós keksz)

1 bögre (225 g) vaj (szobahőmérsékleten)
1 bögre (225 g) cukor
1 db tojás
½ tk só
1 bögre (240 g) cottage cheese (amerikai szemcsés túró)
¼ tk szerecsendió

¼ tk reszelt citromhéj
1 tk vaníliaeszencia

3,5 bögre (420 g) búzaliszt BL-55
1,5 tk sütőpor

A cukrot robotgéppel habosra keverem a kézmeleg vajjal, beleverem a tojást, a túrót és a fűszereket. majd a sütőporos lisztet is.
Közben a sütőt alsó-felső állásban 160 °C-ra előmelegítem.
Kekszkinyomó kanállal (olyan, mint a fagylaltoskanál) halmokat ültetek egy sütőpapírral kibélelt tepsire és egymástól távolabb a tepsire teszem őket. Betolom a sütő középső sínére és 10 percig sütöm. Maradjon még lágy, nem szabad túlsütni!
Jó sok lesz belőle – legközelebb lemérem.

Cottage cheese cookies már a tepsin

  7 hozzászólás to “Cottage cheese cookies”

  1. Ez is nagyon jól hangzik! A múltkor megsütöttem a panettonédat, (bár még nem tettem fel a blogra) de annyira finom lett! Így hiszek neked, ezt is megcsinálom!!!

  2. Most feltettem! Köszönöm!!

  3. Láttam, hogy megsütötted, jelentkezem is Nálad.
    A kovászos tényleg jobb, de macerásabb is:), szerintem ez egy igazán jó alternatíva!
    Ha beszerzel egyszer egy erre a célra vásárolt cserépedényt, többet nem lesz gondod rá! :)

  4. Ok, szerzek egyet! Karácsonyig még úgyis sütnöm kell még egyet, annyira jó lett! Köszi!!!

  5. Igazán nincs mit, én örülök, hogy ízlett!:)
    A cserépnél arra érdemes figyelni, hogy pont megfelelő legyen az űrtartalma a kelesztés végénél, különben “kifut” :)). Ha túl nagy, nem lesz arányos a formája, ha kicsi, … :)) Egy kis matek segít ebben :))

  6. Erről a cookie scope-ról nem tennél fel egy képet? Nagyon izgalmasan hangzik. Normál túró? Csak azért, mert az van a mélyhűtőben, és nincs az a hatalom, aminek a kedvéért még karácsony előtt bemennék egy bevásárlóközpontba…

  7. Phzs, ez a cookies kanál egészen olyan, mint a fagylaltos, csak kisebb, illetve van nagyobb meg kisebb is. Szép, szabályos, egyenlő nagyságú placsnikat lehet vele csinálni.
    Pont így néz ki az enyém:
    http://www.bedbathandbeyond.com/product.asp?SKU=102818&RN=0

    Hát, ez szemcsés túróból készült, a recept is pont erre szólt, persze sütheted magyarból is, de azért nem tudok felelősséget vállalni:)))
    Amúgy nagyon jó, szaftos lett.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.