dec 312010
 

Mindenféle bevezető nélkül álljon itt a karácsonyi menünk.

20-án – a vizuális érthetőség jegyében – képekkel is összeállítottam egy tervezetet, amiből aztán 22-én éjjel sikerült is talpra állítanunk a háromnapos menüt. Azon frissiben ki is nyomtattam az összes nyolc oldalt receptekkel együtt, hogy egyszerűen, kottából gyorsabban lehessen főzni. Helyenként változtattam persze a recepteken, de az alap maradt. Jó ötletnek bizonyult az összeírósdi, főleg a bevásárlólista miatt is, ezt a szokást megtartjuk. (Próbáltam nem túl pepecselős, elég gyorsan elkészülő fogásokat összeállítani, bár így is órákig álltam a konyhában. Mondjuk ez jól esett:). Aki sütni is szeretne, az pluszban kalkulálja be az arra szánt időt, nálunk sem keksz, sem egyéb sütemény nem volt a tervezetten kívül. Néhány fogás idő és kapacitás hiányában kimaradt, fájlaltam is nagyon, majd legközelebb.)
A bevásárlás elég kalandosra sikerült, jómagam dolgozóba menet leadtam az árusoknál a rendelésemet, délben pedig kirohantam, hogy még zárás előtt összevadásszam a cuccot, a többiek pedig oda kaptak listát, ahol éppen dolguk akadt. Igen, volt, amiből duplán került haza, de ez ilyenkor nem gond. (Lett vagy fél kiló mortadella, de három nap alatt elfogyott:)
Szenteste délután fél ötre estünk haza, háromszoros hurrá közepette felnyitottunk egy üveg proseccot és végre elkezdődött a Karácsony.

Az elmúlt hetekben sok levelet, megkeresést kaptam, ezúton kérek mindenkitől hatalmas elnézést, amiért nem mindegyikre (vagyis alig valamelyikre) tudtam csak válaszolni. Ha még aktuális, pótolom őket, hisz jövőre is lesz karácsony.
Mardos a lelkiismeret, idén most ennyire tellett.
Az elmaradt receptek jönnek.

december 24.

Spenótsaláta sült körtével, fenyőmaggal, pisztáciaolajos-almabalzsamos dressinggel
Roston sült fogas (vagy kolbász, virsli) joghurtos burgonyasalátával, gremolata
Diós és szilvalekváros beigli (Szamos Cukrászda)Karácsonyi menü 1december 25.

–  Narancsos sárgarépakrémleves fokhagymás garnélával (prosecco helyett narancslével)
–  Húsfondü többfajta kísérővel
aioli, paprikás paradicsommártás cajun-fűszerrel, ezersziget-öntet, mandulás agresto-mártás, chilis-korianderes vörösbabkrém, marinált tök, olívabogyó
–  Mascarponés tejberizs pirított mandulával és brandys-mazsolás kávémártással
december 26.

Gombás marhahúsleves Calvados-szal, petrezselymes tojáskocsonyával
Baroloban sült marhaszelet almás céklával
– Krémcsokoládétorta crème fraîche-sel és brandyben-narancslikőrben marinált aszalt sárgabarackkal (a csokitorta Ízbolygó receptje, saját kép nem készült)

 Posted by at 10:36

  4 hozzászólás to “Karácsonyi menük”

  1. Hű, ez jó kis menü lehetett, nevedhez hűen, kedves Mamma!!!

  2. Köszönöm, Ritmus, örülök, hogy tetszik :). Nekünk is nagyon bejöttek a sorok, a borokról pedig még nem is beszéltem:)
    Mondjuk nem minden dalla mia cucina:), viszont köszönet az ihletőknek is!:))

  3. a fotó alapján annak a vékonytésztás, soktöltelékes, tökéletes bájglinak a receptjét akartam elkérni, de aztán tovább olvastam! :))) mindenesetre, ha sikerülne megtudakolnod a titkot, én nagyon diszkrét tudok lenni!!! :))
    ja és krémcsoki torta nálam ma készült :)

  4. Chilii, annak a receptjét én is szívesen megtudnám, a Szamos bejgli szerintem a legjobb a kínálatban. A mákosra nagyon ráizgultam, aztán felvágásnál derült csak ki, hogy szilvalekvárost küldött anyukám, mint kiderült, véletlen volt! :D Nem volt az sem rossz, sőt, csak hát ha mákosra vágyik az ember :))
    Nem hiszed el, de más recepttel már próbálkoztam náluk, teljes eredménytelenséggel:)).

    Nálad is csokitorta? :)) Mi három napig ettük, annyira ütős! :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.