jan 022011
 

Az újévi szerencselencse elfogyasztásához – már aki követni szeretné a hagyományt – több lehetőség közül választhatunk. Az utóbbi években tarolt nálunk a vöröslencse, idén viszont a zöld puy-i lett a szerencsés:) befutó.

Ez a szegények kaviárjának is becézett, Dél-Franciaországban honos lencsefajta több más, egyszerű vidéki étellel együtt mára már meghódította a gourmet-konyhákat is.

A titka egyszerű, külsőre ugyan hasonlatos, de ízre jóval zamatosabb, mint a hagyományos barnalencse. Az ízbomba vastag héjában rejlik és ha akárcsak a rizottót, kíméletesen, megfelelően főzzük, akkor külső burka ress marad, belül viszont krémes lesz, anélkül, hogy az egész lencseszem szétmállana. Ehhez félig lefedve, alacsony hőmérsékleten, kevergetve meg kell párolni. Áztatni nem szükséges, a puy-i lencsének elég félóra.
Ezt az erőteljes zamatot nem is érdemes durva fűszerekkel elnyomni, elég néhány alkotóelem, ami még jobban kihozza azokat. Sózzuk és borsozzuk rendesen, ez az, amit a puy-i megkíván.

Az alábbi recept egyike a legegyszerűbb elkészítési módoknak, az első olaszos, de crème fraîche-sel is készíthetjük. Ha egy szárzellert és paradicsomot is adunk még hozzá, akkor bátran helyettesíthetjük vele a szintén híres, umbriai casteluccioi lencsét, talán nem szentségtörés leírni, hogy hasonló eredményt érünk el vele – főleg, ha jóféle kolbászunk is van hozzá.

A puy-i lencse az első eredetvédett francia élelmiszer (A.O.C. védjeggyel), ezért saját honlappal is rendelkezik. Érdemes ránézni, receptek is vannak rajta.
A különböző lencsefajtákról a Bűvös szakács oldalán is találunk még olvasnivalót.

Puy-i lencse olívaolajjal és balzsamecettel
Puy-i lencse olívaolajjal és balzsamecettel

1 ek (20 g) friss vaj
1 db salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db (80 g) sárgarépa
150 g puy-i zöld lencse
1 db babérlevél

1 szem szegfűszeg

1 ág kakukkfű (elhagyható)
kb. 600 ml gyengébb zöldség- vagy húsleves (vagy víz)
1 szűk tk só
feketebors
2 ek extraszűz olívaolaj
1 tk jóminőségű balzsamecet vagy érlelt sherryecet
pár csepp frissen facsart citromlé (elhagyható)
½ csokor petrezselyem

Egy szélesebb lábasban felolvasztom a vajat és beleteszem az apróra vágott hagymát és a hosszában kettévágott fokhagymát. A répát tisztítás után keskeny, ferde szeletekre vágom és az egészet közepes hőfokon pár percig pirítom.
Hozzáadom a lencsét, a fűszereket és majdnem az összes vizet és néha átkeverve, fedővel félig lezárva roppanósra főzöm. A víz csak épp hogy gyöngyözzön alatta, különben szétfő.
Pár perccel azelőtt, mielőtt kész lenne, beleteszem a sót is. Ha kész, óvatosan leszűröm, hogy minél kevesebb folyadék maradjon alatta és tálba teszem. Összekeverem az olajjal, balzsam- vagy sherryecettel ízesítem, sóval és borssal kikerekítem, majd belekeverem a felvágott petrezselymet. Ha van, csöpögtethetünk a tetejére (tényleg csak) néhány csepp citromlevet és még kevés olívaolajat is.
Azonnal tálalni kell, különben veszít az élvezeti értékéből.
2 személyre /

A crème fraîche-sel készült változathoz ugyanúgy főzzük meg a lencsét, majd olaj és balzsamecet helyett adjunk hozzá 2 evőkanálnyi crème fraîche-t és petrezselymet. Pár csepp citromlé itt sem árt.

Puy-i lencse olívaolajjal és balzsamecettel

  9 hozzászólás to “Puy-i lencse olívaolajjal és balzsamecettel”

  1. fantasztikus! Ebből a lencséből még lekvárt is főzhetünk

  2. Egyelőre még mindig nehezen tudom elképzelni lekvárnak :)

  3. Kedves Mamma!
    Egyáltalán nem ehhez a poszthoz szól a kérdésem, csak most láttam Ízbolygónál egy több éve írt bejegyzést, a Sablé Viennois-t, ahol a hozzászólások között írtad, hogy madeleine-formában ki fogod próbálni. Nem emlékszel rá véletlen, hogy jól sikerült-e? Az átlagos méretű formában készítetted, vagy miniben? Simán egy nagyobb gombócnyit beletettél a formában és az sülés közben szétterült és felvette a kagylóformát?
    Nagyon köszi, ha válaszolsz!

  4. Kedves Babett,
    elnézést a késői válaszért.

    Igen, hogyne emlékeznék, meg is sütöttem valamikor. Teljesen jó lett. Nem vagyok nagy kekszsütő, de a madeleine-forma nekem nagyon bevált, szeretem, nincs vele sok gond. A nagy formám van, kilenc helyes.
    Ez a tészta elég kemény, el kell lapogatni, de szerintem hígabbra is hagytam (kevesebb liszt). A klasszikus madeleine tésztája arányosan még több vajat tartalmaz, ezért kissé folyékonyabb is, gyakorlatilag csak az arányokban rejlik a különbség.
    A napokban megsütöm újra és felteszem, de nyugodtan vágj bele, sikerülni fog!

  5. Kedves Mamma!
    Köszönöm a részletes választ! Ez nagyon jó, mert nincs még habzsákformám, amiből W-formákat nyomhatnék a kekszből. De akkor így meg tudom csinálni:)Köszi szépen!

  6. Kedves Babett,
    nemsokára posztolom is, akkor részletesebben is olvashatod! :)

  7. Mindennemű siettetés nélkül csak azért írok ide, hogy nagyon várom a madeleine formás sablékat :)

  8. Babett, minél előbb megírom levélben, az még időbe telik, míg ide felkerül. Bár ki tudja… :)
    Nem felejtettelek el, két és fél hétig távol voltam, csak még picit tartson a türelmed, köszönöm.

  9. Ó, én várok rá bármeddig!:) Amikor majd ráérsz! Köszi nagyon!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.