jan 162011
 

A dolog egész gyanútlanul kezdődött. Az állt a receptben, hogy egy maréknyi mazsolát fél órára áztassunk be egy kanálka rumba. (Sütőrumba:) Aki már sütött mazsolás süteményt, az tudja, miről beszélek.
Meg azt is nyilván tudja, hogy ennyi mazsolának csak sóhaj az a kevés alkohol, a félóra meg egyenesen smafu, a horváthrozi-félének meg különösen.

De haladjunk sorjában. Szóval beáztattam a mazsolát, de mivel keveseltem, hozzátettem még egy kis alkoholt, eléggé megduzzadtak a szemek akkorára. Sütemény megsült, a maradék mazsolát pedig az üvegben jól eltettem a hűtőbe.
Jó sokára került csak elő megint az üveg, eltelhetett már fél év is, épp ideje volt kidobni az ide-oda tologatott mazsolás üveget.

Ha akkor nem nyalok bele az üvegbe, akkor ez a poszt se jött volna létre.
Finom, duzzadt, szinte szétcsattanó mazsolaszemeket találtam, szétrobbant bennük a brandy, mit ragozzam, az a félév teljesen összeboronálta kettejüket. Az aranymazsolák egy sűrű, szirupos alkoholban úsztak, holott semmi mást nem tettem bele annak idején, csak igen jó minőségű alkoholt. Nem mindig rumot, de a rumtopf mára egy jól csengő név lett, másrészt milyen az már, hogy brandytopf? :)

Innentől kezdve nem volt megállás, bekonzerváltam az összes, kamrában fellelhető aszalványt, még azt is hasznosítottam, ami már kukára lett volna ítélve.
Igen, az égvilágon mindent meg lehetett így menteni, az összeaszott, csak forró vízzel szétválasztható fügedarabkákat úgyszintén.

Aki még nem jött volna rá, az egész procedúrának két hatalmas előnye van.
Egyrészt sütéshez remekül fel tudjuk használni az aszalványok alatti alkoholt, a gyümölcsök egészben mehetnek is a kalácsba, gyümölcskenyérbe, másrészt lével együtt egy beérlelt, alkoholos, fűszeres “kompótot” kapunk. Mehet fagyira, sütemény mellé, de olyat is hallottam már, hogy valaki a konyhában állva, kiskanállal eszegette ki üvegből az egészet.

Összeállítottam egy kis csokorra valót az elmúlt év terméséből, ha újabb kreáció születik, azt majd ide felvezetem.
Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy csakis kiváló minőséget használjunk! Konyakból, likőrből, gyümölcsből – a gagyiból nem lesz ütős gasztroajándék sem, mert hogy ezek az üvegbe zárt gyümölcsök ideális ajándékok is.

Hisz ki ne örülne egy fél liternyi, húszéves francia konyakban eltett malagai mazsolának?? Ugye??

Aszalt gyümölcsös rumtopf
Aszalt gyümölcsös rumtopf

Áfonya Calvados-ban
100 g aszalt vörösáfonya
5 ek (75 ml) fiatal (2-4 éves) Calvados

Az áfonyát átválogatom, esetleg meleg vízben átmosom és konyharuha között megszárítom, így nem vizesedik fel a párlat. Üvegbe téve felöntöm a Calvados-szal.

Mazsola brandy-ben
100 g mazsola (nagyszemű, jó minőségű)
kb. 140 ml minőségi borpárlat

A mazsolát meleg vízzel átöblítem és konyharuha között megszárítom. Üvegbe téve felöntöm a brandyvel és lezárom. Ahogy a mazsola magába szívja a párlatot, úgy érdemes azt folyamatosan pótolni. Kevés cukorsziruppal lehet még igazítani.

Armagnac-ban pácolt szilva
(Pruneaux à l’Armagnac)

200 g aszalt szilva
200 ml armagnac (Armagnac-ból származó borpárlat)
1 rúd fahéj
1-2 db csillagánizs

A szilvát meleg víz alatt megmosom és egy fél literes üvegbe teszem a fűszerekkel együtt. Felöntöm a párlattal és lezárom. Néha érdemes átforgatni és legalább 4 hétig érni hagyni.
Tehetünk bele egy kevés cukorszirupot is, de akkor mindig számoljunk a cukortartalommal!

Brandy-ben – sherryben marinált sárgabarack
100 ml víz
100 g kristályvukor
100 g aszalt sárgabarack
50 ml Brandy
50 ml narancslikőr
25 ml száraz sherry
1 ek mangóbalzsam
5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 db csillagánizs

A vízből és a cukorból cukorszirupot készítek.
Az aszalt barackot hosszában negyedekbe vágom és az összes hozzávalóval együtt üvegbe teszem. Legalább egy hétig érni hagyom.
Használhatunk datolyát vagy fügét is.

Borban és rumban marinált kumquat
200 ml víz
200 g kristálycukor
200 g kumquat (mininarancs)
50 ml desszertbor
50 ml narancslikőr
5-10 db szegfűszeg
5 cm fahéj
1-2 db csillagánizs

kb. 100 ml fehér rum

A vízből és a cukorból cukorszirupot készítek.
Beleforgatom a (megmosott és félbevágott) kumquatot, hozzáöntöm az alkoholt és a fűszereket ízlés szerint és néhány napra lefedve félreteszem. Ízlés szerint hozzáöntöm a rumot és üvegbe teszem.

  2 hozzászólás to “Aszalt gyümölcsös rumtopf”

 1. Szia!

  A tanácsodat szeretném kérni!
  Mit gondolsz, dobhatok a készülő rumtopf-ba egy pár gerezd diót?

  Köszi:
  Linda

 2. Linda, elnézést, hogy csak most válaszolok,
  Szerintem NE tegyél bele diót! Nem lehet tudni, mi van a felületén – bár alkohol hatására sem lesz kártékony -, de az állaga miatt a dió nem alkalmas még az aszalt gyümölcsösbe sem. Bár ki tudja, ki kellene próbálni! Szerintem túl kemény marad.
  Ha mégis tennél bele, forrald pár percig vízben, szárítsd le és csak azután tedd bele.
  Sok sikert és számolj be kérlek! Köszönöm!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.