feb 032011
 

Világéletemben szerettem a paradicsomlevest, talán ez az egyetlen zöldség – pardon, gyümölcs -, amiért minden egyebet becserélnék, akár egy hatalmas adag francia krémest is. Képtelen vagyok megúnni.
Szép pályát írt le nálam a paradicsomleves műfaja, kezdetét az óvodás idő jelentette berántott, betűtésztás formában, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Amióta tinikoromban aztán kitárult előttem a világ, a paradicsomleves is átment néhány fazonírozáson, volt köztük hígabb, fűszeres példány főtt tojással, indiai csípős, orosz fajta sok hússal és káposztával, mexikói avokádós, természetesen az olasz főzelékszerű püré is, néha fehérbabbal, az állomásait nem is részletezném, a leírásuk bizonyára megtöltene egy egész posztot is.
Így eljutunk ahhoz a ponthoz is, hogy nem csak klasszikus felfogású paradicsomleves létezik, annyi kísérletezés után én például kimondottan szeretem gyümölcsökkel együtt, igen, akár levesben is. Ilyenkor télen friss, édes, lédús ananásszal nagy élmény, sőt, még egészséges is.
Tessék csak kipróbálni!

Ezt a levest kicsiVú négyéves blogszületésnapjára készítettem, remélem ízlik majd! :)

Ananászos paradicsomleves mozzarellanyársakkal
Ananászos paradicsomleves mozzarellanyárssal

400 ml passzírozott paradicsom (Passata di pomodoro)
1 ek olívaolaj
1 kisebb fej hagyma
400 ml zöldség- vagy húsalaplé
2 vastag szelet friss ananász (kb. 250 g tisztán mérve)
1 ágacska rozmaring
chilipaprika (vagy más csípőspaprika ízlés szerint)
40 g tömzsi levestészta (pl. szarvacska)
só, bors
125 g mozzarellagolyó
olívaolaj

1. Az olajon üvegesre párolom a felvágott hagymát és beleteszem a paradicsompürét, a felvagdalt rozmaringot és a zöldségleves nagy részét. (Aki csípősebben szereti, most tegye bele az ízlés szerinti felvágott paprikát, esetleg chiliport, -pelyhet.) A levesben előírás szerint kifőzöm a tésztát is.
2. Az ananászt felvágom, két vastag karikát megtisztítok és kevés zöldséglével pürésítem. Ha forrt egy kicsit a leves, lehúzom a tűzről és belekeverem az ananászpürét. Annyi zöldségalaplével öntöm fel, hogy még egy sűrűbb levest kapjak, de ezt bízzuk az ízlésünkre, így ugyanis az ananász még nyers marad. Sózom és borsozom.
3. Közben nyársakra húzom a sajtgolyókat. Egy tálkába teszem az olajat, ezt is sózom és borsozom, majd kanállal befedem az olajjal a golyókat.
A tányérra téve tálalom.
3 személyes adag /

  2 hozzászólás to “Ananászos paradicsomleves mozzarellanyárssal”

  1. Én a tésztát nem tenném bele, de amúgy írtóóó jól hangzik! Tuti kipróbálom! Nálunk is nagy kedvenc a paradicsom minden formájában. Köszi :)

  2. @Petra, így is, úgy is próbáltam (január elejétől sokszor készült tesztelés céljából:). Az utolsó alkalommal került rá a mozzarella, ahhoz tényleg nem szükséges, különben mehet.
    Na, akkor lesz itt még paradicsomos cucc bőven:)

    Szerintem is tök finom :))), de csakis nagyon jó minőségű passatából (nyáron aromás paradicsomból), frissss, buján érett ananásszal és kiváló olívaolajjal !! :)) Próbáld ki!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.