feb 132011
 

Ehhez a risottóhoz nincs sok hozzáfűznivaló. Nálunk ez a műfaj mindig, minden élethelyzetben megállja a helyét, jöhetne hetente akár kétszer is, tehát a céklás is.
Darabolt, vagy reszelt céklával is készül, ízesítőnek tehetünk bele különféle markáns sajtot is. Én most nem tettem, egyrészt mert vasárnap este nem volt megfelelő sajt itthon, a másik okát pedig mindjárt leírom.

A bazsalikomos-narancsos ötlet Flatcat-től származik, mint már annyiszor, most is fantasztikus ötlete volt. (Egyébként a rizottókat fel is kell dobni valamivel, vagyis ÉN szeretem variálni, hogy ne legyen minden falat egyforma.) Annyit változtattam rajta, hogy a cékla reszelve került bele, a narancsot pedig friss bazsalikomlevéllel pürésítettem, ezt viszont nem kevertem már bele, hanem a tetejére adagoltam. Ez a másik ok, amiért nem került bele sajt sem. Egyébként igaza van Flatcat-nek, kecskesajt nagyon jól kihozza a cékla földes ízét, amit a krémes risotto azért elnyom valamennyire.

Nagyon finom, különleges, imádnivaló darab!

Menüjavaslat:
Előételnek a sonkába tekert kaprigyümölcsöt adtam.

Céklás risotto bazsalikomos klementinmártással
Céklás rizottó bazsalikomos klementinnel

1 ek olívaolaj
1 fej salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
150 g risottorizs (pl. Arborio, Vialone nano)
2 nagy löttyintés száraz vermut (Noilly Prat)
kb. 800 ml erős alaplé (lehetőleg marhahúsból)
2 kisebb cékla
1 késélnyi friss, hideg vaj
2 db klementin / mandarin (vagy 1 narancs)
1 maréknyi bazsalikomlevél
1 csipet tengeri só

1 tekerés feketebors

1.  Először meghámozom a céklát és durva reszelőn lereszelem. Felhasználásig lefedem, hogy ne száradjon ki.
2.  A mandarint meghámozom és a bazsalikomlevéllel, leheletnyi olívaolajjal és kevés sóval, borssal együtt pürésítem. Lefedve félreteszem.
3.  A szokásos módon elkészítem a risottót.
Egy lábasban felhevítem az olajat és üvegesre pirítom benne az apróra vágott hagymát és szétnyomott fokhagymát. Beleteszem a mosatlan rizst, egy-két percig átkeverem, majd felöntöm a vermuttal. Amint elpárolgott, elkezdem felöntögetni az alaplével, közben percenként átkeverem. Mindig csak akkor öntök hozzá egy keveset, ha a nagy részét már magába szívta.
Ha a rizs majdnem kész, hagyok még rajta egy kevés folyadékot.
4.  Most belekeverem a reszelt céklát és még két-három percig kevergetem, tovább nem kell! Ha szükséges, egy kevés alaplével beállítom a sűrűségét, kinek hogy ízlik. Ízesítem, félrehúzom és alákeverem a jéghideg vajat.
5.  Tányérokba szedem és spirálosan belekeverem a bazsalikomos klementinszószt.
Azon forrón tálalni kell!
2 személyre /

  9 hozzászólás to “Céklás risotto bazsalikomos klementinnel”

  1. punkt, punkt, komma, strich, fertig ist das mondgesicht :)

  2. ja, a fenti én voltam, nokedli-ORsi

  3. @jusztis, azonnal tudtam, hogy TE vagy .)))

  4. Lennék szívesen a kosztosod!:)

  5. Kata :)))

  6. :)))
    Tetszik! :)
    (egyébként én csak azért vagdostam a céklát apróra, mert a reszelővel mindig lereszelem a kezem. :) )

  7. Ennek igazán örülök:). A bazsalikomos narancs ötlete Tőled van, ezúton is köszönöm!
    Mi is nagyon sok rizottót eszünk, de muszáj feldobnom valamivel, mert nekem úgy unalmas lenne.

    Hétfőn vacsorázni voltunk, az előétel valamilyen édeskés, fűszeres cékla volt garnélafarokkal, isteni páros, az ízeket nem voltam képes különválasztani, na azzal még el tudom képzelni. Illetve más hallal is.

    (Miért nem használsz távtartót a zöldségreszelőhöz??:))) Mindig azt használok, miután fájdalmasan ötször belevágtam az ujjamba ….:(
    És azóta van kihúzható sütőm is, mióta évente kétszer megégettem a karomat :))) Azóta nem!!

  8. A cékla+garnéla vagy hal jól hangzik, ezen most elgondolkodom. :) (bár egy hete nem kapok céklát itt sehol, de azért még nem adtam fel :) )
    A távtartó eszembe sem jutott még (bár praktikus és jó ötlet), annyira szoros barátságban vagyok a késemmel, hogy szinte mindent aprítok. Az apai gének. :)))

  9. :) Én meg szinte naponta használom a reszelőmet, a különböző betétjével, távtartóval :)) Késsel jobban szeretek vágni, van abban valami rusztikus, de tény, hogy a mandolinon áteresztett zöldség sokkal szebb!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.