feb 132011
 

Ha nem lenne az olasz konyha a világ élvonalában, akkor ki kéne azt oda találni. Örök és elcsépelt igazság ez, bocsánat is érte, hogy ezt a suta hasonlatot felhoztam, de az igazságmagja továbbra is megmarad. Egyszerűen lenyűgöző, amit ez a rétegkonyha véghezvitt a világgal. Kénytelen vagyok így fogalmazni, hisz Itália nem zsebelt be megannyi gyarmatot, nem terjeszkedett szét a világban, mégis meghatározó szerepe volt a világ gasztrokultúrájában.

Hogy hogy csinálta ezt Itália? Erről vaskos regényeket írtak már, minden bizonnyal vissza kellene menni a Római Birodalomig, most maradjunk mégis a jelennél. Mint óvodai tökfőzeléken, tejbegrízen és párizsin felnőtt vidéki magyar leányzó magam is rácsodálkozom, milyen egyszerű dolognak tűnik néhány természetes alapanyagból valami óriásit alkotni. Végy négy-öt alapanyagot – persze minőségit – és néhány perc alatt egy teljesen újszerű ételt kapsz.

Jó, persze, mondhatja bárki, ehhez ismerni kell az itáliai konyha alapjait ! Igen, és?? Olyan nehéz ez? Az olasz konyhai felfogást, hozzáállást nagyon könnyű elsajátítani, csak akarni kell!

Az egyik ilyen fontos terület, amit az olasz konyhából tanultam, az az előételek világa. Milyen fontos, hogy valami inycsiklandozó, de egészséges, nyers étellel indítsuk az étkezést! Antipastoként általában felvágottat, szalámit, halat, olívabogyót vagy olajban-balzsamecetben marinált zöldséget kapunk. Ehetünk egy szelet, valamilyen krémmel megkent, pirított kenyérszeletet is, de elég csupán pár falat, és már nem esünk neki farkaséhesen a főfogásnak. Nem fantasztikus?

No, akkor elég az ömlengésből, bár még órákig tudnám folytatni, elhihetitek! A sonkába tekert mozzarella már szerepelt itt a blogon, most ropogós kaprigyümölcsöt tekertem bele a sonkába.
A kaprigyümölcs Magyarországon még bizonyára nem túl ismert, ez a kapricserje kifejlett gyümölcse, míg mi eddig a bogyót, tehát a rügyeket ismertük inkább. A kész, érett gyümölcs akár 2 cm-es is lehet, ízre érett, tehát már nem fanyar gyümölcs és igen sokrétűen felhasználható. Általában sós pácban eltéve, üvegben árulják, a levét leöntve akár el is lehet csipegetni. Bár a gyümölcs maga így elég nagy, hosszában el is vághatjuk, rengeteg apró kis magot találunk benne.

Ez az óriásira nőtt kapri amúgy is egy csemege – oké, nem tartozik a kimondottan olcsón beszerezhető alapanyagok közé -, de olajban kisütve ezt az élvezetet is lehet még fokozni. A receptnél leírom, hogyan. Ezután csak betekerjük a sonkába, meglocsoljuk finom olívaolajjal, mehet rá még egy kis balzsamecet, esetleg megforgathatjuk felvágott petrezselyemmel és tálalhatjuk is.
Egyébként ugyanúgy használhatjuk, élvezhetjük, akár az olívabogyót.
Ennyi!
Óriás kaprigyümölcs levegőn érlelt sonkába tekerve, olívaolajjal és balzsamecettel
Sült kaprigyümölcs sonkába tekerve
(Prosciutto crudo e capperi giganti)

óriás kaprigyümölcs
olívaolaj
levegőn érlelt sonka
petrezselyem
feketebors

1. A kaprigyümölcsöt lecsöpögtetem és papírtörlővel leszárítom őket, ezáltal jobban tapad rajtuk az olaj. A végüket lenyesem. Egy serpenyőben olajat hevítek és közepes hőfokon, rázogatva megpirítom benne a kaprigyümölcsöket.
2. Ha kész, tálra szedem és félbevágott sonkaszeletekbe göngyölöm. (Érdemes úgy göngyölni, akár a töltött káposztát: egyszer betekerjük a bogyót, aztán balról végig ráhajtjuk a sonkát és végigtekerjük.) A kis csomagokat tálra teszem, borsot tekerek rá, esetleg megszórom apróra vágott petrezselyemmel, meglocsolom nagyon jó olívaolajjal és sűrűbb balzsamecettel.

  14 hozzászólás to “Sült kaprigyümölcs sonkába tekerve”

  1. izgi. kipróbálom majd ezt is és a sonkába tekert mozzarellát is:)

    nokedli-ORsi

  2. Ó, ez tényleg nagyon jó!! A mozzarellás nálunk heti vendég, pillanatok alatt össze lehet dobni! Az olajakat is lehet rajta variálni, meg petrezselyem, felvágott rucola, nehogy unalmas legyen már :)))

  3. Mamma drága, mennyi olajban sütöd?
    (apróbb kaprival is működik, ugye?)

  4. Gabojsza, csak épp egy-két kanálnyiban, kicsi serpenyőben, hogy ne tocsogjon. Jól le kell szárítani őket.
    Elméletileg az apróval is működik, akkor kis csomagokat kötnék, mindegyikbe pár darabbal.
    Lehet, hogy azzal is kipróbálom egyszer! :) Csak az a helyzet, hogy nálam itt áll ez a nagyszemű :)), vétek nem használni !:)

  5. Mamma, nagyon hűtőmrevalóak az utóbbi posztjaid! :-) Épp mostanában kacérkodok a kaprigyümölccsel. Raktam már lazacos szendvicsre, sárgarépasalátába, klasszikus tonhalmousse-ra/-ba, most majd jól betekerem sonkába (vagy vegyesen sonkába és finocchiona szeletekbe). Köszi az ötletet!

  6. Örülök!:)) Tésztához, sült céklához volt nálam már. A tonhalhoz is nagyon megy.
    Itt utólag láttam, hogy kár volt levágni a szárát, kikandikálhatott volna és meg lehetne rajta fogni :))

  7. Na akkor szépen sorban. :)
    Remekül hangzik, nagyon szeretem a kaprigyümölcsöt. Fura, de nálunk jobb árban van, mint a kapribogyó, és könnyebben lehet beszerezni is, ezért általában van itthon belőle egy-két üveggel. Szóval semmi nem tarthat vissza, hogy ezt elkészítsem. :)))

  8. Ez is olyan lehet, mint hogy borjút könnyebb kapni, mert senki nem keresi?? :))) Akkor teszek még fel ilyen receptet, van még:)
    Legközelebb egy kevés mandarinos olajat is teszek hozzá, meglátjuk, attól milyen!

  9. :))) Igen, lehet, bár itt a kapribogyó sem igen fogy. :) Én azért viszem becsületesen. :)))
    Várom a recepteket! :)

  10. Hol lehet ilyen kaprigyümölcsöt venni?

  11. @aMGee, sajnos magam nem tudom, Pesten hol kapsz, de segítséget kértem olyan bloggerektől, akit használták. A választ ide beírom!:)

  12. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy sikerült megtudni, hogy hol tudnék kaprigyümölcsöt venni?

  13. Szia, aMGee!
    Igen, azóta kaptam választ. A “szokásos” kulináris helyeken érdemes nézni, mint Culinaris, Nagycsarnok. Sajnálom, ezekkel biztosan nem mondok újat, de ez a kaprigyümölcs valóban elég különleges…
    Ha otthon látok valahol ezen kívül, megírom!
    Üdvözöllek

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.