feb 132011
 

Igen, nevében főzelék, kinézetre főzelék, még sem az. De hát akkor mi?
Gondolom mindenki unja már a főzelék elnevezésén való évődésemet, írtam már róla ITT és ITT is. Viszont továbbra is fenntartom, mert képtelen vagyok máshogy gondolni, hogy egy fűszeres, saját magától zamatos, összepárolt zöldséges valami nem feltétlenül magyar főzelék, ha azt nem liszt és tejföl – urambocsá’ keményítő vagy joghurt – tartja össze.
Nem, az egy egész más kategória. Az óvodában a csirizes tökfőzeléknek semmi íze nem volt, amit viszont legutóbb főztem, az tele volt ízbombával. De ha egy “növényi részekből készülő főzött, sűrű, mártásos étel” is főzelék, ám de legyen, de jó lenne a két dolgot valamilyen módon megkülönböztetni.

Sokan leírták már, hogy a háború előtti magyar konyhában a főzelék még olyan volt, amit én is elképzelek. Átnéztem a régi kiadású szakácskönyveimet – horváthilonkát természetesen hanyagolva -, és abban is staubolják a tököt és tejfölözik a babot. A zöldségek lepirítása és a magával sűrítés módszere valószínűleg még száz évvel azelőttre tehető, de mielőtt nagy butaságokat leírnék, kéretik elolvasni Bűvösék értekezését a főzelékről (illetve az összes többi főzelék címszavas bejegyzést), ezekben minden benne van, sőt még több is, ami teljes egészében kielégítheti tudáséhségünket.

Addig íme egy sárgarépafőzelék, amely pirítva és magával sűrítve készült, kellően fűszeres, és ha tetszik, akkor > főzelék <. Vagy egyszerűen csak egy finom köret és kész.

Gyömbéres sárgarépafőzelék boros csirkével
Sárgarépafőzelék boros csirkemellel

A sárgarépafőzelékhez
1 ek olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 cm gyömbér
800 g sárgarépa
fél pohár száraz fehérbor
kb. 500 ml zöldségalaplé, szükség szerint
1 db mandarin (vagy ½ narancs)
1 szűk ek gyümölcsös, savszegény ecetbalzsam (pl. mangóbalzsam
só, bors
A boros csirkéhez
kevés olívaolaj
1 nagyobb csirkemellfilé
pár korty fehérbor
alaplé
dijoni mustár
só, bors
2 szál újhagyma

1. A főzelékhez egy lábasban az olívaolajon üvegesre párolom a hagymát. Ráteszem az egy széles kés élével szétnyomott fokhagymát és a picire felvágott gyömbért és kevergetve tovább pirítom.
2. Közben megtisztítom és vékony negyedkarikákra vágom a sárgarépát, a hagymára teszem és puhára pirítom. Csak a végén adok hozzá egy kevés bort, majd valamennyi alaplevet, így a répa nem fő szét, hanem szépen átsül. Sózom és borsozom.
3. A darabos répa harmadát valamennyi folyadékkal és a gerezdekre szedett mandarinnal (klementinnel) pürésítem és visszateszem az egész répákhoz. Kerekre ízesítem, adok még hozzá alaplevet, hogy épp kellő sűrűségű legyen. Még nincs teljesen kész, a csirke pecsenyelevével ízesítem majd kerekre.

4. A csirkemellet három-négy darabba vágom, olajban gyorsan rápirítok, majd kevés borban néhány perc alatt puhára párolom. Sózom és borsozom. Kiveszem, fóliában pihentetem néhány percig, majd nagyobb darabokra vágom és hozzáadom a vékony karikára vágott újhagymát. A fóliában maradt pecsenyelevet hozzákeverem a sárgarépához és készre ízesítem.
2 nagy adag lesz /

  11 hozzászólás to “Sárgarépafőzelék boros csirkével”

  1. Mamma, komolyan mondom, nem hiszem el; dél óta valami “férfias, kemény” sárgarépás köretről gondolkozom, amit a maradék sült oldalashoz készítenék el:) az első rész már megvolt gondolatban (a gyömbér nagy kedvencem), én még egy kis csilit álmodtam hozzá. A klementin az most még kissé idegen az elképzelésemtől, de van még 1 napom gondolkozni:))

  2. Kata, ez óriási :)) Úgy látszik, nemhiába vártam ezzel már két hete:))
    A mandarint nyugodtan elhagyhatod, a chilit pedig tedd hozzá és ha meg a répát nem főzöd teljesen puhára – tökéletesen férfias köretet kapsz!:))

  3. Na de Mamma!:))))

  4. Júj, mit mondtam? :)) Úgy értettem, hogy hagyd ressre, hogy ropogósabb maradjon :))

  5. Megvan a holnapi vacsora :) és minden van hozzá itthon :)

  6. Örülök, remélem ízleni fog! Sőt, egészen biztos vagyok benne :)

  7. jó, akkor most ezt is mentettem ;)

  8. Jó téma ez a főzelék téma! Kár, hogy mostanában mumus lett, és ha valaki véletlenül rántással mer főzeléket készíteni, úgy esetleg, ahogy anyuka vagy nagymama mutatta, az ország ellen való halálos vétek! Nincs itt semmi különös, ésszel-ízzel kell adagolni a hozzávalókat, és megmutatni anyunak, (mer’ a nagyi má’ nem biztos, hogy vevő rá), hogy látod, így IS! lehet.
    Na de mit is akartam írni? Ja, hogy nagyon tetszik ez a répafőzelék! Kicsit finomítok majd rajta, hogy Ember ne kapjon infarktust amikor megkóstolja. Mandarin (nem klementin) levével fogom elkészíteni – húsát nem rakom bele, az már sok lenne neki, és villával fogom a répát áttörni, csak “nagyvonalakban”, hogy ne legyen pappás…jó lesz, jó lesz, jó lesz! :-) Még a héten! Valami (nagy)vadat el tudnék képzelni hozzá “köretként”.

  9. Gabah, igen, igen :))) Nem is akarok már túl sokat nyammogni ezen a főzeléktémán, leírtam mindent, amit akartam :). Csak ki kellene egy jó szót találni ezekre az újkeletű főzelékekre, hogy tudjuk, miről is van szó :))

    .) szegény Embert edzed rendesen!:)) Ha jól emlékszem, narancslevet is tettem bele egy kicist, öntögettem, kóstolgattam, nem biztos, hogy a recept így holtbiztos, de egy kis mandarint azért belepüréltem. Lehet, hogy a reszelt héja is elég lenne bele, én pl. a lencsét úgy nagyon szeretem. A képen még a felét püréltem, de soknak tűnt, azért írtam a harmadát. Ki fogom én is tapasztalni.
    Két hete készült még borsó is hasonlóan, az is isteni lett, remélem, össze tudom szedni még az emlékeimből :))
    Nálunk gyöngytyúk volt szombaton, az nagyon illene hozzá :))

  10. Ezt vártam már. :)
    Nálunk az ilyen “főzelék” érdekes módon jobban megy, mint a hagyományos, és leginkább apukámnál. :)))Persze azt nem állítom, hogy a lencsefőzeléket el tudnám képzelni akár én is rántás nélkül, ahhoz az az íz nekem egyszerűen hozzátartozik, de szerintem a répának, borsónak, céklának, meg még egy pár zöldségnek jól áll ez az elkészítési mód.
    A mandarin+gyömbér pedig nagyon tetszik benne! :)

  11. Hát a főzeléket, mint olyat, már jól kiveséztük – például a facebookon Gabával és Máriával, biztos olvastad.
    Ez még kimaradt, hogy van olyan főzelék, amit nagyon ritkán, de főzök, mint például a lencse, ami inkább sűrű leves hússal, de fogjuk rá, hogy főzelék:), abban nyilván van kevés liszt. És igen, azt én sem tudom máshogy elképzelni. A határt valahol ott húznám magamnak, hogy vannak zöldségek, amikhez klasszikusan jár egy kevés liszt, tejföl, és vannak olyanok is, amiket vétek!
    Például a múltkori betegápolásnál kétszer is főztem zöldborsópürét citromosan, mentásan, az is főzelék – :)), de abba képtelen voltam lisztet tenni, inkább darabos pürének is hívnám.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.