feb 142011
 

Nagyképű kijelentés ilyet állítani, hisz biztos vagyok benne, hogy minden férfiember a saját kedvenc desszertjére esküszne.

De azért vegyük sorjába, hisz az, amit bemutatok, az a csokoládéhab ellenére sem egy pihekönnyű, nőies darab. A lényeg ugyanis az ízében rejlik!

Köztudott tény, hogy a férfiak többre értékelnek egy magasabb kakaótartalmú étcsokoládét. Kivételek persze vannak, hisz ettől szép a világ. A hozzá tartozó italnál sem kell sokáig keresgélnünk. Sörfogyasztásban vezet ugyan a társadalom férfiúi része, de tényleg ez lenne a férfias ízlelés legcsúcsa?

A legmacsóbb férfitípus – hát tegyük csak szívünkre a kezünket – a legtöbbünk álmában még mindig egy napbarnított, feketehajú, olasz sármos pasi megtestesítője. No és mit kortyol latin adoniszunk, miközben egy pohár itallal a kezében, halkan a fülünkbe búgva csapja nekünk a szelet? Na mit is kortyolgat valójában, kedves nőtársaim? Vörösbor? Netán egy spritz? Ramazzotti ?? Na neeee !!

A legférfiasabb italnak a whiskyt tartják – joggal. Ködös hegyek, nyers istállószag, borostás arc, whiskygőzös hang – megvan??
De még ezt is lehet ám fokozni. A lápos eredetű, tőzegfüstön szárított árpa, melyből főként a nyugati Islay-szigeten párolják le a whiskytfajtákat, különböző erősségű füstösséget eredményez. Ha orrunkat az üveghez érintjük, megcsap bennünket a tábortűz átható, füstös illata.
És pontosan ez az az illat, ez az az íz, amit kerestem a csokoládéhoz!

Egy lágy, még nem túl markáns füstösségű whiskyt kerestem, melyben még fellelhetők némi gyümölcsös jegyek is. Lehet kísérletezni, a választásom egy 12 éves Bunnahabhain-ra  esett Islay-ról.
A csokoládéhab a szokásos műfaj, magam nem szeretem tejszínhabbal keverve, ebben az esetben pedig el is utasítanám, ugyanis tejszín nélkül sokkal jobban érvényesül a whisky zord, füstös jellege.
A csokoládé legalább 70 %-os kakaótartalmú legyen, aki bírja, feljebb is mehet.

A tojáshab készítésénél rendesen újítottam. Az első receptnél még szokásos módon készült, ma már az egész tojásokat habosítom egyszerre, nincs külön fehérjével való szórakozás és tökéletes lesz így is az eredmény.
A krém textúrája azonban ugyanaz, mint az elsőnél, azon sem a tojáshab, sem a túlzott whiskymennyiség sem változtatott.

Már csak az utolsó fázis hiányzik: a gyümölcs. Merthogy tejszínhabot azért ugye mégse !! Mi jöhet szóba? Elsőre bevillant a narancs, maradtam is ennél, de kipróbálok még néhány gyümölcsfajtát. Bevetem az áfonyát és a körtét is, ezekhez fűz a legtöbb remény, az eredményről beszámolok.

Mousse au chocolat füstös whiskyvel és karamellizált naranccsal
Nos, egy fúziós, markáns, kesernyés, nem túl édes, férfias édesség lett belőle, melyet igényes férfivacsoránál bármikor feltálalhatunk.

Svájci csokoládé, francia só, madagaszkári vanília, ír vaj, skót whisky, olasz mandarin, mauritiusi cukor – és egy kreatívkodó magyar háziasszony: csupán ennyi szükséges ehhez a recepthez!

Menü:
Előétel: Olívabogyó, articsókaszív olívaolaj-balzsamecetes pácban
Főétel: Zöldfűszerekkel töltött gyöngytyúk diós bébirépával
Desszert: Füstös whiskys mousse au chocolat karamellizált naranccsal

Füstös whiskys mousse au chocolat karamelles narancsmártással
Mousse au chocolat füstös skót whiskyvel és karamellizált naranccsal

(Francia csokoládéhab füstös skót whiskyvel és karamellizált naranccsal)

A csokoládéhabhoz
3 db tojás (nagyon friss!)
1 db tojásfehérje
3 ek (60 g) porcukor (vagy finomítatlan nádcukor kissé őrölve) *
1 csipet tengeri só (Fleur de Sel)
1 ek vaníliakivonat
200 g étcsokoládé (min. 70%-os)
1 ek vaj *
5 ek (50-60 ml)
Bunnahabhain Scotch Islay Single Malt 12 years

1.  Egy kisebb lábasba teszem a csokoládét és vízgőz fölött – vagy a kerámialap legkisebb fokozatán – felolvasztom. Mikor már szinte felolvadt az egész, beleteszem a vajat és néhányszor óvatosan megkeverve az egészet felolvasztom. Vigyázzunk, a massza nem melegedhet 28 fok fölé!
2.  Közben egy keverőtálba teszem a tojásokat, a tojásfehérjét és a cukorral és a sóval 8-10 perc alatt habosra keverem.
3. Ha felolvadt a csokoládé, kanalanként belekeverem a whiskyt, érdemes egy habverővel folyamatosan keverni.
4. A csokikrémet óvatosan, részletekben hozzákeverem a tojáshabhoz, míg majdnem egynemű masszát nem kapok. Óvatosan keverjük, maradjon a hab levegős!
5. A krémet előkészített poharakba öntöm és lefedve a hűtőbe teszem néhány órára.
5 közepes adag / 6 kisebb adag

A karamellizált narancshoz *
100 g cukor / kókuszvirágcukor
kb. 100 ml narancslé
2 db narancs

Egy lábasba teszem a cukrot és közepes hőfokon elkezdem olvasztani. Ahogy olvad, át kell néha keverni.
Közben megtisztítom a narancsot. Mindegyiket megmosom, egy vágódeszkára állítom és éles késsel lefelé vágva körben levágom a héját. Ezután felszeletelem és kockákra vágom. A levét – ha sikerül – tálkába öntöm.
Mikor a cukor folyós lett és megbarnult, óvatosan, keverés mellett hozzáöntöm a narancslevet – a narancsok kifolyó levét is. Annyit kell hozzáönteni, hogy folyékony szirupot kapjunk. Beleteszem a narancsdarabokat, átforgatom és állni hagyom.
A kész csokoládéhab tetejére teszem a karemelles narancsot.

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – vaj > kókuszzsír
Hogyan tedd paleóvá: –  vaj > kókuszzsír, cukor > természetes édesítő. A karamellizált narancs helyett használj nyers, fűszeres gyümölcspürét vagy aszalt gyümölcs kompótot.

  15 hozzászólás to “A világ legférfiasabb desszertje”

  1. Szia,

    nagyon tetszik, de sírnék ha egy felesnyit ebből a folyékony aranyból csokiba pazarolnék el…

  2. Imádom a különleges desszerteket, ezt is ki fogom próbálni :)

  3. Horaszom, akkor sírnál igazán, ha a múszodból kispórolnák ezt a nedüt :))
    Tényleg jól sikerült, a férjem szerint sikerült eltalálni a whiskyarányt. Ő csak tudja :))))

    Csak rajta, azt hiszem, ez már valóban különlegesnek mondható :))

  4. Gary English Pubjában lehetett kapni kiváló füstös whiskyket – a ház ura Gary pedig minden egyes whisky történetét lelkesen elmesélte. Imádtam azt a helyet, sajnos súlyos betegség miatt be kellett zárnia. Volt persze pár női whiskyje is, de a férfiaknak, mint ahogy írtad is, füstös való ;) Szinte csepegtetve lehetett inni némelyiket, annyira hihetetlenül sok aroma rejlett bennük. Nagyon jól hangzik így csoki-mousseban is, bár lehet, hogy hozzá is kortyolnék a whiskyből ;)

  5. Lehet, hogy férfias desszert, de nekem is nagyon a kedvemre való. :) Hétvégére be lett ütemezve. :)
    Szép sorozat lett ez most itt, megérte kivárni. :)))

  6. Most rákerestem, hol lehetett Garynek pubja :), bár úgyis mindegy, ha bezárt :)).
    Hát igen, a whisky az egy életérzés, ha az ember komolyan kiélvezi és foglalkozik vele. Nem érdemes csak úgy ledönteni:)).
    Amúgy érdekes, mert tényleg egyre több nő lesz whiskyrajongó, bár ők az édeskésebb, lágyabb malátásokat szeretik, de vannak kivételek.
    A füstös whiskyről nem én mondtam, hogy a legférfiasabb ital (és nem a martini, vagy ilyesmi:)), így tartják.
    Csak biztatni tudlak, hogy próbáld ki, a férjem szerint nagyon jól eltaláltam a whiskyarányt, mert a sok itt is sok, csupán a gyümölcsös résszel nem vagyok még kibékülve, de kísérleltezem !:)

  7. Gabi! Ahogy írtam, csak az italtól férfias, és nekem is nagyon ízlett!! Finoman füstös csak! És tényleg, a férjem kortyolt hozzá Bunnahabhaint :)))

    (Néha be kell iktatnom egy posztírós vasárnapot, így is rengeteg poszt vár még:)

  8. Ezt én is megkóstoltam volna! Imádom az ilyen desszerteket! És ha már whisky, akkor tényleg a füstös a nyerő! Én pl. imádom a skót Glenlivet és Glenfiddich márkákat, kár, hogy olyan horror-áron lehet kapni..:D

  9. Meg tudlak érteni! Aki a krémes édességeket szereti, az nehezen tud egy mousse-nak ellenállni, főleg így :))
    Hát igen:)) Azt mondják, hogy előbb-utóbb minden whiskyszerető ember a füstösnél köt ki. Én nem vagyok nagy whiskyrajongó, csak kóstolgatom, ízgelgetem, a férjem viszont az :)) Nagyon értékelte ezt a krémet :))

    A Glenfiddich egy nőiesebb whisky a lágysága és a gyümölcsössége miatt, remélem, ezzel nem tiprok a lelkivilágodba :))) Az ár főleg a tárolás miatt ilyen húzós, de hát valamit valamiért :))

  10. Így átjött, hogy nem igazán az a nőies nő vagyok? :DDDD Bár igyekszem ezen változtatni, de úgy látom a Glenfiddich miatt már jó úton haladok..:DDDD

  11. Neeem!:)) Az jött át, hogy szereted a whiskyt:)) Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam?
    Egyébként tényleg egyre több nő iszik whiskyt, ez se nem nőies, vagy férfias, inkább kifinomult ízlésre utal :))

  12. Kedvesem, segítség kéne! Megcsináltam szombaton a csokihabot, de az enyém egy kicsit folyós lett. Nem tudom, hogy jól csináltam-e, de én a tojássárgáját és a fehérjét együtt próbáltam felverni géppel. Lehet, hogy külön kellett volna? a képen látszik, hogy kanállal lehet szendi, az enyémet biztos, hogy nemt udtam volna így kivenni, nagyon finom lett, de nem állt össze így habnak. Kérek pontos instrukciókat, köszi

  13. Kedves H.!
    A leírtak alapján semmit sem hibáztál, ha a recept arányait betartottad. Én is együtt szoktam felverni az egész tojásokat, régebben külön csináltam, ahogy kell, mára már nem “kínlódok” vele :)). Teljesen jó úgy is.
    A kész krém folyós, igen, de hűtés hatására szilárdabb lesz! Legalább két órára be kell hűteni (nálam fél napig is bent van.) Csak ekkor tudod kanállal kiszedni illetve galuskákat szaggatni belőle.

    Ízre azonnal is jó, de íze változik dermedés hatására.
    Nem tudok másra gondolni, csak ez lehet a gond.
    A csoki és a vaj tartja össze hűtés után.

    Remélem, ez nem szegte kedved, nekem ez az abszolút kedvencem, nagyon meg lehet szeretni!:)
    Sok sikert!

  14. Mindenképpen meg fogok vele próbálkozni még egyszer, lehet egy kicsit több whiskey-t löttyintettem bele a kelleténél:) majd ezt is ellenőrzöm. Én 5 órát hűtöttem, ezt is növelni fogom. Egyébként ízre kimondottan az én világom, úgyhogy mindenképpen próbálkozom vele újre. Vendégeknek csináltam meg először egyébként, és nagyon nagyon dícsérték

  15. Ó, elfelejtkeztem a whiskyről, illetve annak mennyiségéről. Az semmiképpen sem dermed :), ha többet teszel bele, az lehet a gond.
    Azért nagyon örülök, hogy az ízvilág bejött!:)). Persze krémként is el lehet adni, akkor nem mousse :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.