feb 202011
 

Gabah dióval és fontinával töltött sertéskaraja egy hét leforgása alatt több olvasót is megihletett. Nem csoda, könnyű elkészíteni és látványos eredmény produkálható vele. Amolyan villantós vendégfogadó.
Mivel nálunk egy teljes karaj eléggé nagyocska lett volna, két kisebb sertésszűzből készítettem, ennek megfelelően kevesebb “zseb” is került beléjük. Ez nagyjából három adagnyi, másnap hidegen ettük a maradékot, tehát a hidegkonyhás vizsga is sikerrel járt.
Magyar viszonylatban nehéz és költséges is a fontina és a pármai sonka, valamint a pancetta beszerzése, ezeket azonban jól lehet helyettesíteni. A jól olvadó – amúgy imádnivaló kedvenc sajtom, a – fontina helyett vehetünk brie-t, camembert-t, mindenesetre olvadjon jól és legyen is íze :). Pármai helyett mindenképp valamilyen levegőn érlelt sonka dukál, a bacont pedig, ha lehet, hanyagoljuk, inkább más húsos szalonnát vegyünk, amibe majd be tudjuk tekerni a húsokat.
Mivel én szószmániás vagyok, aláöntöttem egy kevés bort és alaplevet, ebből egy intenzív ízű mártást redukáltam a végén. a körete pedig zöldborsós párolt brokkoli volt, melynek a tetejére pirított diót szórtam a maradékból.

Apró megjegyzések:
– Senki sem fotózta le a szeletekre vágott sültet :). Mondjuk éles kés ellenére is nehéz szépen felvágni, nekem legalábbis kissé szétcsúszott, de másnap hidegen viszont nem volt probléma. Fotózni azonban nem volt kedvem :).
– Aki sószegényebben étkezik, annak lehet, hogy a kész sült túl sós lesz, ugyanis sós benne a sonka, a sajt és a szalonna is. Nekünk éppen jó lett, holott semmit sem sóztam. Csak szólok.

Menü:
Narancssaláta édesköménnyel, sült szalámi sajttal
Diós-fontinás töltött sertésszűz párolt zöldborsós brokkolival
Kókuszos-mákos sütemény almával, mangófagylalt

Dióval, nyers sonkával és fontinával töltött sertésszűz szalonnabundában
Dióval és fontinával töltött sertésszűz

(Filetto di maiale farcito con noci, prosciutto crudo e fontina)

2 db (kb. 550 g) sertésszűz
70 g dióbél
100 g pármai sonka
100 g fontina sajt (Valle d’Aosta-i) *
feketebors
200 g vékonyra szelt húsos szalonna (pancetta)
2 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor
100 ml alaplé
1-2 ek extraszűz olívaolaj

1. A diót durvára töröm és száraz serpenyőben megpirítom. A sajtot kisebb darabokra vágom, a sonkát szintén.
2. A húst megmosom, leszárítom, majd éles késsel hosszanti irányban mindkét darabba két mélyedést vágok. (Vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a húst, de ha ez megtörténne, az sem tragédia, mert a szalonna összefogja.) A zsebeket belülről borssal bedörzsölöm (sózni nem kell!) majd egyenletesen mindkét húsdarab zsebeibe belenyomkodom a sajtot, a sonkát és a diót.
3. A hajszálvékony szalonnával körbetekerem a húsokat (nem kötöztem össze, egy megfelelő tálban a kisebb méretű filé nem nyílik szét) és beleteszem egy megfelelő méretű tűzálló tálba. Alálocsolom a bor és az alaplé keverékét, mellédobom  a felvágott fokhagymagerezdeket, a tetejét meglocsolom egy kevés olívaolajjal és melléteszem a két rozmaringágat. Lefedve betolom a sütő középső rácsára és bő óráig sütöm.
4. Amikor kész, a húst kiemelem és egyenként fóliába csomagolva pihentetem. Az alatta lévő mártást ízesítem, ha szükséges, most bele lehet forralni, vagy egyszerűen csak átszűrni. A hús kibontásánál az alatta lévő levet is hozzáöntöm.

Másnap hidegsültnek is nagyon jó.
3 átlagos adag /

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – sajt > hagyd el a sajtot, vagy használj vegán sajtot
Hogyan tedd paleóvá: –  sajt > hagyd el a sajtot, vagy használj vegán (pl. kesudiós) sajtot

Jenis karaja, felszelve:

Jenis karaja felszelve

  11 hozzászólás to “Dióval és fontinával töltött sertésszűz”

  1. Hát most már nekem is muszáj ezt megsütnöm. Majd le is fotózom:))

  2. Vesta! Nem muszáj!:)) Inkább vétek lenne nem kipróbálni!:)))
    Köszönöm az intern fotókat előre is:)

  3. Én lefotóztam. Csak eléggé gyenge minőségű a kép, mivel ebéd közben csináltam. Nekünk nem maradt belőle. ;)

  4. Jenis, ennek örülök! (Most úgy teszek, mintha enyém lett volna az ötlet!:))
    Közben megtaláltam és ha nincs ellenedre, forrással együtt be is tettem a posztba!:)
    Köszönjük!

  5. Az eredetivel szemben nekem a sertésszűz miatt ez a recept szimpatikusabb.

    Azt írod, hogy hosszanti irányban 2 mélyedést vágsz, de a fotón úgy tűnik mintha 5 vágat lenne. Rosszul látom? Esetleg a 2 db húst (2-2 vágattal) összefogva egyként tekered be a szalonnával?
    Én hideg sültnek készíteném, így gondolom a szósz készítés elmarad, de a sütésnél mellé a levekre, fokhagymára, rozmaringra változatlanul szükség van.

    Köszönöm a segítséged.

  6. Kedves Éva,
    igen, két mélyedést vágtam, többet nem is lehet. Az alsó képet Jenis készítette illetve sütötte karajból, neki öt vágása van.
    Ahogy írtam, hidegen nagyon jó lett, szépen, vékonyan lehetett vágni. Kevés folyadékot szósz nélkül is tennék alá, hogy ne száradjon ki (bár szalonnaburokban nem igen tud:), de locsolgatva még jobb, ebben a zöldfűszerek ízei jobban eloszlanak.
    Nagyon jó lett, bátran ajánlom, sok sikert!:)

  7. Nagyon köszönöm a gyors választ, de van még kérdésem, mert biztosra kell mennem, ha jönnek a vendégek.

    Ha jól értem, akkor külön kell (2-2 vágással) a sertésszüzeket szalonnába csomagolnom.
    Aláöntöm a bor, alaplé és olivaolaj keverékét, mellé a rozmaringot, fokhagymát lefedem és sütöm.
    Az időnkénti locsolgatás az egy órai sütés ideje alatt történik vagy leszedve a fedelet 1 órai sütés után még egy kis + sütéskor tartod szükségesnek?

  8. Igen, pontosan. Mindkét húsba két zsebet vágtam és beletettem annyi diót, sonkát és sajtot, amennyit elbírt. A szalonnával körbetekrtem. Menetözben locsolgattam, úgy 15 percenként. A szósz azért is jó, mert minden alkatrész sós és a folyadék felitatja ezt a sósságot.
    A végén, mikor már a hús puha, fedetlenül rá lehet egy kicsit pirítani, de sokat nem érdemes, mert kéreg keletkezik a húson és nem lehet majd szépen felvágni.
    Sok sikert!

  9. Nagyon köszönöm

  10. Nem találok fontina sajtot – talán nem jó helyeken kerestem. Esetleg más itt is ismert sajt jó helyette?

  11. @Éva, elnézést a nagy késésért … talán még nem késő és még hasznát veszed a válasznak.
    Gabah a poszt kommentjei között írt néhány helyettesítést. Csatlakozom is hozzá, lehet bátran próbálkozni, mi mivel illik össze.
    Itt a komment:
    http://tavolainpiazza.blogspot.com/2011/01/fontinaval-dioval-es-parmai-sonkaval.html?showComment=1294636041084#c5773996030725286296

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.