ápr 162011
 

Mi történik egy céklás gombóc – és amúgy fontina -imádóval medvehagymaszezon kellős közepén? Bingó! Veszünk egy nagy halom medvehagymát, a fontinából pedig elkészült a gombóchoz való mártás.
Rendkívül finom, feltétele azonban a szinte házi, rusztikus kenyér, csak azzal lesznek a gombócok finom légiesek. Fontina sajt helyett nem tudok mit ajánlani, a talán jobban elérhető gorgonzola jóval markánsabb, agyonnyomná a medvehagyma finom ízeit. Javaslatokat szívesen veszek!

Kisebb méretű gombócok szaftos húsokhoz, pörkölthöz akár köretként is elmennek.

Medvehagymás gombóc fontinamártással
Medvehagymás kenyérgombóc fontinamártással

(Canèderli d’aglio orsino con salsa di fontina)
(Bärlauchknödel mit Fontinasauce)

A gombócalaphoz
250 g szikkadt fehérkenyér
2 db tojás
kb. 120 ml tej
A medvehagymás gombóchoz
2 ek (medvehagymás) olívaolaj
1 fej (lila)hagyma vagy 2 fej salotta
15-20 levél medvehagyma
1 nagy csokor petrezselyem
pici só
feketebors
A fontinamártáshoz
kb. 200 g fontina
kevés tej
kevés gombócfőző víz
tengeri só

1. A kenyeret apró kockára töröm vagy vágom és a tejjel állni hagyom. Készítés előtt összekeverem a kissé felvert tojással.
2. Olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát. Közben megmosom a medvehagymát és a petrezselymet, szárazra csapkodom és durvára felvágom.
3. A kenyeres gombócalapot botmixerrel, több menetben pürésítem. Nagyon sűrű, de nem szabad hígítani, különben nem áll össze a gombóc! Belekeverem a zöldfűszereket, ízesítem és lefedve állni hagyom.
4. Közben egy fazékban vizet forralok. Nedves kézzel egyenlő nagyságú gombócokat formázok és az éppen gyöngyöző vízben 10-12 perc alatt készre főzöm. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére.
5. Egy kisebb lábasban alacsony hőfokon megolvasztom a felvágott fontinát. Mikor már majdnem megolvadt, hozzáöntök egy kevés tejes és gombócfőzővizet. Folyamatos kevergetés mellett kissé folyékony szószt kapunk.
Sózom és borsozom.
6. A kifőtt gombócokat szűrőlapáttal tányérokra szedem és leöntöm a fontinamártással.
3 kisebb, 2 hatalmas adat /

  6 hozzászólás to “Medvehagymás kenyérgombóc fontinamártással”

  1. Szuper recept!
    Medvehagymára esélyem sincs, de ha hazamegyünk, valami zölddel biztos kipróbálom.
    Sajt: caciotta dolce, asiago, provola, friss pecorino…ezek valamelyikével próbálkoznék.

  2. Gabah, szerényen azt mondom, hogy eszméletlen finom volt, de ehhez nagyban hozzájárult a nagyon jó kenyér is! :))
    Bármilyen zölddel jó, legjobb lenne réten vadon nőtt növényekkel :))
    A caciotta jól hangzik, csak azt nem tudom, ezekből mi kapható Mo-on :))), ezért írtam.

  3. tegnap megcsinaltam ezt a szupergombocot, kombinalva a Paprikachipses, zöldborsos csirkemell-el , mit mondjak, csucs lett, a vendegek odavoltak a menuert :D koszi a tippet, meg sok ilyet!!! :D te vagy az elsodleges forrasom ha en fozok :D

  4. mondjuk en barnakenyerbol csinaltam, es medvehagyma helyett snidlinget szedtem a kertbol, de igy is csucs lett

  5. amugy a medvehagyma meg a snidling az ugyanaz?:D

  6. Szia, Longhigy!
    A kenyérgombóc már önmagában is nagy finom, jól lehet minden egyébbel társítani, sajt, zöldfűszer, cékla. Jó lehetett ez a két kombináció, persze két ilyen klassz ételből nem is sülhet ki más :))
    Nem, a medvehagyma nem snidling, keress rá google-on, rengeteg infót találsz! Most van a szezon, pár hét alatt lefut, érdemes kihasználni az időt.

    Még egyszer köszönöm, szívesen vagyok elsődleges forrás! :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.