ápr 282011
 

A csokoládétorta talán a leggyakoribb és legizgalmasabb sütemény is egyben, recept pedig annyi, ahány porszem a cukorban, hogy stílusosak maradjunk. A legjobb csokitorták szerintem azok, melyek tésztájában rengeteg a magas kakaótartalmú csokoládé, a liszt pedig kevés, vagy nincs is. Innentől kezdve rettentően hasonlít a csokilávához és az sem baj, ha a belső krémes mag nem is sül át tésztává.
Ezt a receptet a Ginger and Tomato oldalán találtam és egyik különlegessége az, hogy pürésített málna került a tésztába – ezt én kapásból lecseréltem eperre, de málnával is kipróbálom majd. Különben valóban egy krémes, szaftos, intenzív süteményt kapunk, amire nem is kell már máz. Egyszerűen sok lenne.
Néhány apróságot változtattam az ügymeneten, a tojásokat például egyben vertem habosra a cukorral – ahogy szoktam – és kisebb tortaformát is használtam, teljesen megfelel. Aki gondolja, a lisztet is lecserélheti a mandulára, ebben az esetben egy teljesen gluténmentes süteményt kapunk.
Viszont nagyon jó hozzá a narancsfagyi, finom narancsdarabkákkal, vagy lemoncurd, eperkompót, vaníliaszósz, nem is sorolom tovább.
Szokásos 26 cm-es tortaforma esetén egyszerűen duplázzuk meg a mennyiséget!
És a legfontosabb: ne fukarkodjunk a jóminőségű csokoládéval, nagyon megéri!

Eperpürés csokoládétortaEperpürés csokoládétorta
(Torta al cioccolato e lamponi / fragole)

90 g vaj
90 g csokoládé
100 g eper / málna
2 db tojás
60 g kristálycukor
1 csipet só
50 g mandula (törökmogyoró), őrölt
2 ek nyers kakaópor
30 g búzaliszt

1.  A sütőt alsó-felső lángon 180 °C-r a előmelegítem.
2.  Egy kis lábasban vagy vízfürdő fölött megolvasztom a csokoládét és a vajat, majd hűlni hagyom.
3.  Az epret (vagy a málnát) megmosom, lecsumázom és villával összetöröm. (Ezért a mennyiségért nem érdemes összekoszolni a botmixert. A málnát viszont érdemes egy szűrőn keresztül magtalanítani.)
4.  Magas keverőtálban habosra verem a tojásokat a cukorral. Hozzáadom a darált mandulát, a kakaóport, a lisztet, majd óvatosan belekeverem a vajas csokoládét és az eperpürét / málnapürét. (Akinek van rá ideje: érdemes a mandulát szárazon megpirítani és utána megőrölni, intenzívebb lesz az íze.)
5.  Kivajazok egy 18 cm-es kerek tortaformát, belesimítom a tésztát és a középső sínen 25 percig sütöm. Tűpróba itt nem ér, ekkor a közepén még folyós a tészta, de ne süssük tovább, hűléskor még szilárdul.
A formában hagyom, amíg langyosra hűlt, akkor óvatosan kiveszem. Porcukorral megszórva, krémmel, fagylalttal, egy pohár hideg tejjel nagyon jó.
18 cm-es kerek tortaforma / 8 szelet /

  4 hozzászólás to “Eperpürés csokoládétorta”

  1. Nagyon jól néz ki, köszi a receptet.

  2. Igazán nincs mit! Próbáld ki nyugodtan, esetleg más gyümölccsel is, már háromszor sütöttem és sikere volt :)

  3. Ez nagyon tetszik ám – meg kellene csinálnom. Eper az ugyan már sehol, de talán málnát még lelek…. nagyon csábító. Köszi.

  4. Beastie, nagyon tudom ajánlani, már sokszor sütöttem és mindig bejön! Az az igazi nedves, csokis süti :)). Talán szederrel tudnám elképzelni, vagy szilvával, de mindegyikkel más lesz. Tényleg, lehet, hogy szilvával ki is próbálom!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.