máj 222011
 

Néha azt gondolom, hogy spárga és leves – ebben a műfajban már mindent de mindent leírtak, nincs új a nap alatt.
Aztán mégis. Egy véletlen, hogy maradt vagy másfél liter felhasználhatatlannak hitt spárgalé és egy szinte túlérett, vajpuha avokádó, amit ottfelejtettem a gyümölcstálon. Na ezt add össze!
Annyira érett volt, hogy kiskanállal lehetett kilagymagolni a héjából. Az avokádó kabátkáját kiszárítva el is tettem, jól jön az még leves vagy előétel tálalásánál.

Összeadtam. Nagyon adta magát, ami azt jelenti, hogy az avokádót beleturmixoltam a spárgalébe. Aztán csak álltam, ott a lé előtt, fogalmam sem volt, mit is tegyek még hozzá, mert ez az avokádós lé már maga volt a teljesség.

Utána főztem még néhány szem burgonyát és úgy találtam, hogy ez csak fokozza még a teljességet, rá néhány csepp tökmagolaj úgyszintén. Bár néhány kisütött fokhagymás garnéla vagy egyszerű crouton sem lehet egy rossz ráadás.
Na majd legközelebb.

avokado_spargaleves1

Avokádós-burgonyás spárgaléleves spárgával és tökmagolajjal

A spárgaalapléhez
600-700 g spárga (fehér vagy zöld)
800 ml víz
1 tk só
1 tk cukor *
½ db citrom facsart leve
1 nagy löttyintés fehérbor
A leveshez
1 db igen érett avokádó
spárgaalaplé szükség szerint
3 db kisebb feszes burgonya *
kevés só
néhány szál zöldspárga
tökmagolaj

1. Először a szokásos módon megfőzöm az alaplevet.
A spárgát megmosom, mindegyik szálat a száránál eltöröm majd levágom a héját. Ebből nagyjából 500 g (fél kiló) tisztított spárga lesz. A szárakat és a héjat egy lábosba teszem, felöntöm a vízzel, majd beleteszem a sót, cukrot és a citromlevet. Bő egy órán át lassú tűzön lefedve főzöm. Kihűtöm és leszűröm.
2. A burgonyát meghámozom, félbe, majd 5 mm vastagságú karikákra vágom és annyi sós vízben, amennyi épp ellepi, feszesre főzöm. A főzőlevet leöntöm és félreteszem, illetve hozzáöntöm a spárgaléhez.
3. Az avokádót hosszában félbevágom, kiveszem a magját, majd kivájom a húsát. Turmixgépbe teszem (botmixer is teljesen megfelel a célnak) majd annyi spárga- és burgonyaalaplevet öntök hozzá, hogy egy kissé sűrű levest kapjak. (mindkét főzőlé maradékát összeöntve remekül lehet fagyasztani és később felhasználni. Ez a leves már önmagában is kiváló alap.).
4. A zöldspárgát megmosom és levágom a spárgasípokat. Kevés spárgaalaplében néhány perc alatt roppanósra párolom. A spárgasípokat ki lehet sütni olívaolajban is, úgy még finomabb lesz.
5. Tányérokba szedem a burgonyakarikákat, rámerem az avokádós spárgalélevest, majd szépen ráültetem a spárgasípokat. Tökmagolajjal meglocsolom, tengeri sót, vagy Maldon-sót szórok a tetejére.
2 személyre

* Változatok:
Hogyan tedd paleóvá: –  cukor > természetes édesítő. Burgonya helyett használj édesburgonyát, zellert, fehérrépát, vagy hagyd el.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.