jún 212011
 

A spárga az utolsókat rúgja, lassan kifutunk az utószezonból is, ezért hozok még egy-két egyszerű és gyors spárgareceptet.
Talán sokan nem tudják, de a spárga igen jól fagyasztható is. konyhakészen meghámozva, nyersen kell fagyasztani és még fagyottan a szokásos ízesítésű vízben megpárolni. Roppanós sütésre ez a tartósítási mód kevésbé alkalmas, de mártásokkal elkeverve sokkal szebb eredményt kapunk, mintha télvíz idején üvegeset vennénk.
Nálam általában mindig van egy köteg spárga a fagyasztóban, sosem lehet tudni alapon. (Tudom, tudom, hol marad az idényjellegű főzés? :) Pürésített spárgából igazán elegáns mártásokat lehet készíteni, akár lasagne-hoz is felhasználhatjuk.

A spárgabesamel ötletét a véletlen hozta, de biztos nem én találtam fel először. Alapja a hagyományos besamelmártás, csupán tej helyett a spárga főzőlevét használtam fel. A főzőlevet folyamatosan gyűjtöm egy nagy üvegben és néhány nap alatt felhasználom, nagyon jó zöldséglevesekhez, rizottóhoz, vagy éppen – spárgabesamelhez.

Zöldspárga sajtos spárgabesamellel
Zöldspárga sajtos spárgabesamellel

(Asparagi verdi con besciamella e formaggio)

kb. 700 g zöldspárga
1 szeletke vaj
½ tk só
1 ek citromlé
½ tk cukor
A besamelmártáshoz
1 vastag késélnyi vaj
1 ek liszt
só, bors
2-3 szem borókabogyó, mozsárban durvára törve
80-100 g sajt – fontina, pecorino, parmezán

A spárgát megmosom és a talpát lepattintom. Nem kell meghámozni. Annyi vízben, amennyi ellepi – de legalább 6 dl legyen – felteszem a vajjal, az ízesítőkkel és a lepattintott talpakkal párolódni. Mikor már ressre főtt, kiszedem a spárgarudakat és félreteszem. A főzővizet leszűröm.
Egy lábasba teszek egy kevés vajat, ráteszem a lisztet és átpirítom. Folyamatosan keverve felöntöm a spárgalével és besűrítem. Közben fűszerezem és kerekre ízesítem. A legvégén beleolvasztok egy kevés sajtot – pecorinoval nagyon jó. Ha túl sűrű, kevés alaplével/vízzel lehet hígítani, ez inkább szósz legyen, mint ételt bevonó besamelmártás.
Tálalásnál a spárgára öntöm a besamelt.
2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.