Júl 312011
 

Sok szöveget nem fűznék ehhez a bejegyzéshez. A lángost mindenki ismeri, főleg azok, akik gyerekkorukban a rekkenő hőségben naponta ilyet uzsonnáztak fokhagymás vizes kencével a tetején, miután az anyukájuk kétóránként kirángatta őket a városi strand gyerekvizes medencéjéből, hogy leszárongassa a gyermek frissen nőtt haluszonyait. Miután ez alól én sem voltam kivétel, így hát főként a strandos lángost ismertem, de ehhez képest mit sem változott a felnőttkori piacos lángos, még az ára is maradt, csupán két nullát kell a végére írni.

Aki tud kelttésztát készíteni és sütött már fánkot, annak ez nem jelent újdonságot. Alapvetően azonban Limara receptjét néztem, talán azért, mert magam is láttam, hogyan dolgozik a kelttésztával. A forma és a fokhagymás szósz Maimoni ötlete (kefíres lángosként), a kencét egy kicsit megváltoztattam, adtam hozzá fehérbort és sűrűbb is lett az olívaolajtól. Érdemes többet készíteni, mert később remekül felhasználtam a maradékot, írok is róla.

Lángos fokhagymás mártogatóssal
Lángos fokhagymás szósszal

A lángoshoz
300 g búzaliszt (BL-80) + a gyúráshoz
1 tk só
1 tk cukor
2 ek olívaolaj
kb. 200 ml (ásvány)víz
¼ kocka friss élesztő (vagy 1 tk szárított élesztő)
növényi olaj a sütéshez
A fokhagymás lángoskencéhez
4 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
2 ek fehérbor
40 ml ásványvíz
½ tk tengeri só

1. Az élesztőt kevés langyos vízben elkeverem. A hozzávalókból lágy kelt tésztát gyúrok, alaposan átdagasztom és egy órát kelni hagyom. (Éjszakára lefedve be lehet tenni a hűtőbe is.)
2. A tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom és hosszúkás lappá nyújtom. Kisebb háromszög alakú darabokat vágok belőle (aki szereti a vastag héját, az egyes darabokat középen be is vághatja, de vigyázat, ott kifolyik majd belőle a töltelék.) és óvatosan egyenként sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem.  5 percre felkapcsolom a sütőt 50 fokra és hagyom, hogy újra megkeljen egy kicsit.
3. Közben elkészítem a fokhagymás dipet. A víz kivételével az összes hozzávalót a kézi aprítóban pépesítek és annyi ásványvizet adok hozzá, amennyit megkíván.
4. Egy serpenyőben jó kétujjnyi vastagon olajat hevítek és néhány perc alatt mindkét oldalán kisütöm a lángosokat. Papírtörlővel kibélelt tányérra szedem.
Tálalásnál ecsettel be lehet kenni a szósszal, vagy kevés tejföllel elkeverve mártogatni.
10-12 db kisebb lángos

Lángos fokhagymás kencével

  7 hozzászólás to “Lángos fokhagymás szósszal”

  1. Ezt most elkészitem!

  2. Ez perec, vagy lángos? A kisütés módja érdekes…

    • Na ezen én is filoztam , mert a receptbe kétféle sütés van leírva, most akkor a sütőbe vagy serpenyőbe?

      • Nem, nem! Az 50 fokos, 5 perces az még nem sütés, csak második kelesztés, már formázva. Sütés serpenyőben, olajban, szokásos módon.
        (Hosszú évek óta így kelesztek villanysütőben, megbízható módszer.)

  3. Off, de: most találtam a súlyVesztőhely blogra, amin társszerző vagy, és 2009 aug óta nem frissül… Jónak tűnik pedig…van remény?

  4. Pret, ha nekiálltál, talán már kész is :). Igazán egyszerű, remélem, sikered lesz vele! Mi másnap a végét csak úgy magában benyomtuk, még mindig nagyon élvezhető volt :)

  5. A tésztája teljes egészében lángos, a formája viszont akár perec is lehet.
    Engem mindig zavart ugyanis, hogy egy nagy, kerek lángosról lefolyik a töltelék és nem lehet úgy megenni, hogy ne legyél könyökig tejfölös :))
    Ennél a kisebbre darabokra vágott módszernél megmarad a lángos, de mint “kenyér” is bevethető. A kencébe lehet mártogatni, vagy csak úgy eszegetni. Nekünk nagyon bejött,.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.