dec 212011
 

Két hete nagy riadalommal vettem észre, hogy rögvest itt a karácsony, valamit tenni kell. Mivel kekszet sütni még mindig gyorsabb és kellemesebb elfoglaltság, mint ajándékot vásárolni, így egy vasárnap délután legalább sütöttem egy fél tepsi kávéalkatrészt.
Az ánizs ízétől nem kell megijedni, tudom, hogy sokaknak mumus, de elvész a tésztában és csak sejtelmesen, kellemesen lehet kiérezni belőle.
Egyébként egy ilyen – inkább hasonló – ánizsos keksszel mutattam be annak idején a férjemnek a sütőtudományomat, bár az csak az ötödik után derült ki, hogy ki nem állhatja az ánizsmagot :). Nem baj, megtartottuk, mert az idők változnak.

Szicíliai ánizsmagos biscotti narancslikőrös cukormázzal

Szicíliai ánizsos biscotti narancslikőrös cukormázzal
(Biscotti all’anice)

6 db tojás
160-180 g kristálycukor
2 csipet só
250 g finomliszt
1 lapos tk sütőpor
2 tk ánizsmag
A cukormázhoz
4-5 ek porcukor
3 ek narancslikőr

1. Először is egy kicsi serpenyőben az ánizsmagot szárazon, kevergetve kissé megpirítom, majd félrehúzom.
2. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
3. Egy magas keverőtálba teszem a tojásokat és a cukorral és a sóval együtt bő 8 perc alatt a robotgéppel habosra verem. Ha kész, fakanállal beledolgozom a lisztet és a sütőport, majd az ánizsmagot is.
4. Egy fele tepsi szögletes sütőformát kibélelek sütőpapírral és belesimítom a tésztát. Betolom a sütő középső részébe – nem kell lefedni – és kb. 25 percig sütöm, amíg a tetején kérges nem lesz, de még ne süljön át teljesen. Ekkor kiveszem és vagy 10 percet hűlni hagyom.
5. Kifejtem a sütőpapírból, gerezdekre vágom és visszateszem a forró sütőbe úgy 15 percre (csak óvatosan, ez sütőfüggő!), amíg a teteje kissé odakap. Darabonként kiveszem a biscottikat és hagyom kihűlni.
6. A porcukrot annyi narancslikőrrel elkeverem, hogy sűrűn folyó cukormázat kapjak. Kiskanál segítségével minden keksz tetejére hosszan rácsorgatok egy vastag csík mázat.

  One Response to “Szicíliai ánizsos biscotti narancslikőrös cukormázzal”

  1. Kávéalkatrész…. :)))) Ez nagyon tetszik. Ja, és én imádom az ánizst. :)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.