feb 132012
 

Említettem a tejben sült csirke kapcsán, hogy ki ne dobjuk a leszűrt, barnított sült vajat, jó dolgot lehet még azzal művelni.
Íme, itt van a megoldás. Tanakodtam egy kicsit, mit is kezdjek vele, mivel ez a markáns, diós ízű vaj alaposan átszűrve még igenis használhatónak bizonyult. Apránként belesütöttem egy-egy fej fokhagymát, a végén ízesítettem, bort és balzsamecetet tettem bele, majd pürésítettem.
Kiváló kenyérre való, vagy aminek akarjuk és feltehetőleg – akárcsak az indiai ghí – hónapokig eláll.

Barnavajas fokhagymakrém kenyérre
Barnavajas fokhagymakrém

kb. 120 g barnított vaj* (maradék is lehet) vagy:
– 100 g vaj + 2 ek olívaolaj barnára pirítva, átszűrve (> libazsír, kókuszzsír)
4-5 fej fokhagyma
2 ek száraz sherry vagy száraz fehérbor
2 ek extraszűz olívaolaj
1 ek fehér balzsamkrém vagy enyhe almabalzsam
tengeri só
fekete bors

A fokhagymagerezdeket meghámozom.
A barna vajat közepes hőfokra melegítem és fejenként beleteszem a fokhagymagerezdeket. Néhányszor átkeverem, hogy le ne égjen és színesre pirítom, ez fejenként néhány perc lesz. Menetközben hozzáadom a bort is, ebből kanalanként később is lehet még beletenni.
Ha az összes fokhagyma kisült, még egyszer átszűröm a vajat és visszateszem az összes fokhagymát. Egy kevés olívaolajat és balzsamot teszek bele, fűszerezem és botmixerrel pürésítem.
kb. 300 ml lesz belőle

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – vaj > kókuszzsír, vagy libazsír
Hogyan tedd paleóvá: –  vaj > kókuszzsír, vagy libazsír. Használj cukrozatlan, natúr balzsamkrémet, vagy készítsd házilag

  2 hozzászólás to “Barnavajas fokhagymakrém”

  1. anyám, ez most fájdalmasan érintett: napok óta fokhagymás pirítósról álmodom, de azok a fránya szociális kötelezettségek :) erre most itt ez a tuningolt verzió – emberkínzás!

  2. Mérhetetlenül együttérzek, de erre csak azt mondhatom, hogy fél óra alatt kész, csak győzze az ember megpucolni a fokhagymát :) Nekem még mindig lyukas a hüvelykujjam, de megérte!!:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.