ápr 222012
 

El fognak szaporodni a minitortareceptek a blogon, mert nagyon rákaptam. (Aztán mindenki döntse el, hogy ez most jó hír-e neki, vagy sem.) Régebben a 18 cm-es, fele formában sütöttem, de azon is három napig nyammogtunk, a vége meg ment a kukába, végelszáradás okán. Tavaly azonban vettem egy pici, kerek, kapcsos sütőformát, nemrég meg két hasonló szívformát, na hát ebben aztán mindenki kiélheti hirtelen feltoluló sütési vágyát, csak a hozzávalókat ne felejtsük el arányosan lecsökkenteni. Érhetik az embert ebből kifolyólag meglepetések, csak szólok. Írok majd erről is, mármint hogyan csökkentsünk, riszájzoljunk le bármilyen süteményt, erre még kicsit várni kell.

Szóval mini, de sütemény, és ez a lényeg. Most két főre, formára, tányérra, étvágyra szól, ízlés szerint felszorozható. Az alaprecept Anitától való, és bár ő sem híve a túlcukrozásnak, még annál is kevesebb cukrot tettem bele, a tetejét pedig megszórtam – pillanat, puskázok -, mézes puffasztott búzával, pontosabban nem azzal az agyonédesesített K. betűs műremekkel, hanem bio, vadvirágmézes puffasztott tönkölybúzával, nagyon jó lett a tetején. Bár kicsit kemény lett sütés után, ezért a sütés vége felé érdemes meglocsolni vagy megspriccelni egy fél kanál alma- vagy egyéb gyümölcslével, az csak jót tehet.

Egyszemélyes nutellatorta puffasztott mézes búzával és vaníliás joghurttal
Nutellatortácska, honey pops és vaníliás joghurt

(Torta di nutella con grano soffiato)

A tésztához

2 db tojás
40 g barna nádcukor
75 g / 1,5 ek Nutella
100 ml tej (2,8%-os)
80 g búzaliszt (BL-55)
½ tk sütőpor
1 csipet tengeri só
A rávalóhoz
100 g / 2 ek Nutella
3 ek puffasztott mézes búza (bio)
4 ek zsíros joghurt
½ rúd vanília

kevés reszelt citromhéj

Egy magas keverőtálban kézi robotgéppel 6-8 perc alatt habosra keverem a tojásokat a nádcukorral. Fakanállal beleforgatom a szobahőmérsékletű Nutellát, majd a tejet is. Belekeverem a lisztet, a sütőport és a sót is.
A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 °C-ra (alsó-felső állásban 180 °C-ra). Két kis kapcsos formát kikenek vajjal.
A formákba öntöm a hígabb állagú tésztát, majd a tetejére szórom a puffasztott búzát. Egy kanállal nem árt kissé belenyomkodni a tésztába.
Beteszem a sütő középső rácsára és 20-25 percig sütöm. Úgy lesz jó, ha nem sül teljesen át, maradjon még nedves a közepe, ezt tűpróbával ellenőrízhetjük.
Kihűtöm, lefejtem a kapcsot és tányérra teszem. Meg lehet szórni kakaóporral, de a tetejét át lehet kenni kevés, egy kanál forró vízzel elkevert baracklekvárral is, akkor még szottyosabb lesz. Citromos vaníliajoghurtot adtam mellé.
2 kis (300 ml-es) sütőforma

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.