máj 162012
 

Azt tartja a családom, hogy verhetetlenek a leveseim. Különösen azok a legjobbak, amelyek maradékokból lettek szinte összecsapva, és épp ebből az okból nehezen reprodukálhatók újra.
Nos, ebből senki nem evett rajtam kívül, de én kétszer is ismételtem, annyira finom lett, és persze, maradékot kellett eltüntetni a hűtőből! :) Az alapja a nálam tavasszal sokszor megjelenő spárgaalaplé, amit a friss spárgák végeiből és száraiból főzök. Ez egy elég hosszadalmas munka, mivel meg kell várni, amíg kifő a lé, és elég sok esetben ezt a levet használom fel egy további étel készítéséhez.
De megéri, nagyon is! A titka az, hogy kevés vizet használjunk és azt is fűszerezzük alaposan. Fehérbor ne hiányozzon belőle soha, kevés citromhéjat is tehetünk bele és babérlevél, babérlevél!

burgonyaleves_alma_virsli_pesto1

(Édes)burgonyaleves almával, paradicsommal, virslivel és pestóval

2 ek extraszűz olívaolaj
1 kisebb fej hagyma, pürésítve
1 db salottahagyma, hajszálvékony karikára vágva
260 g feszes burgonya (vagy ½ édesburgonya)
500 ml spárgaalaplé (szezonon kívül sima alaplé)
1 db babérlevél (ha sima alaplevet használunk)
½ db alma (ropogós fajta, Golden, Pink Lady, stb.)
1 nagyobb fürtös paradicsom (vagy 2 koktélparadicsom)
1 db natúr (bio) virsli
1 ek bazsalikomos pesto
színes borskeverék

1. Egy lábasban felhevítek egy evőkanálnyi olajat. A hagymát aprítóban pürésítem, a salottát hajszálvékony szeletekre vágom. Mindkettőt beleteszem az olajba pirulni.
2. Közben kisebb darabokra felvágom a(z édes) burgonyát. Ráteszem az olajra, pár percig – 6-8 perc is lehet -, közepes hőfokon pirítom, majd felöntöm a spárga ízesített főzőlevével. Lefedem és 15 percig gyöngyözve főzöm, amíg a burgonya elkezd puhulni.
Közben az almát félbe, majd nyolcadba vágom és vékony szeleteket vágok belőle. A paradicsomot szintén apró darabokra vágom. A virslit ferdén vékony szeletekre vágom és olívaolajban gyorsan megpirítom.
3. Amikor a burgonya már szinte kész, villával durván áttöröm, olyan tessék-lássék módon. Beleteszem az almát és néhányszor megkeverve 5 percig párolgatom, hogy az alma még roppanós maradjon. Kóstoljuk meg, ha kész, sózzuk készre.
4. Tányérra szedem a levest, a közepére halmozom a sült virslit, meglocsolom a pestóval és ráteszem a paradicsomdarabkákat. Borsot tekerek rá.
2 tányérnyi / 346 kcal / 20,2 g zsír / LF30 53%

* Változatok:
Hogyan tedd vegánná és vegetáriánussá: –  Hagyd el a virslit, vagy tegyél bele olyat, ami beleillik az étrendedbe.

Hogyan tedd paleóvá: –  Cseréld le a burgonyát édesburgonyára vagy zellergumóra.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.