jún 172012
 

Még május elején készült ez a nagyon finom, és főleg igen egyszerű, húsnélküli vacsora. Talán még nem futottunk ki a spárgaszezonból, és még érdemes elkészíteni. Ebbe sem került semmilyen fűszer, hozzávaló, ami elnyomná a zöldség tiszta ízeit, fűszerként markáns olívaolajat és lágy ecetet használtam, a tetejét érdemes a legvégén sószilánkokkal megszórni, hogy az élmény még nagyobb legyen.
A bormártás elkészítése mindig érzékeny dolog, a hozzávalók mennyisége függ a bor minőségétől, a hőfoktól és a beforralás idejétől is, kóstolgatni kell! (Csak ne annyit, hogy elfogyjon az egész:)

Zöldspárga sonkás radicchioval és vörösbormártással
Zöldspárga, radicchio, vörösbormártás

2 ek extraszűz olívaolaj
500 g zöldspárga
A radicchiohoz
1,5 ek olívaolaj

2 salottahagyma
2-3 db aszalt paradicsom
1 nagy fej radicchio
kevés vörösbor
só, feketebors
A vörösbormártáshoz
1 mk porcukor (> édesítő)

100 ml testes vörösbor
nagy löttyintés portói vagy édes desszertbor
kb. 100 ml alaplé
reszelt narancshéj (elhagyható)
pár csepp lágy almabalzsam
só, bors
1 széles késélnyi vaj (> zsír, kókuszzsír)

A spárgát megmosom, leszárítom és a végét lepattintom, ahol törik. A végekből a szokásos módon (akár más zöldségekkel is) alaplevet főzök.
A radicchio külső levelét leszedem, negyedelem, kivágom a torzsát és vékonyra metélem. Az aszalt paradicsomot egész vékony csíkokra vágom.
Egy lábasban felhevítem az olajat, beleteszem a vékony szeletekre vágott salottát, majd néhány perc múlva a paradicsomcsíkokat is. Öt perc múlva beleteszem a radicchiot és kevergetve pirítom, amíg szürkésebb lesz, de ne hagyjuk benne sokáig, mert összeesik. Aláöntök egy kevés bort, csak épp egy löttyintést és átforralom. Sózom, borsot tekerek rá. Egy kiskanál lágy almabalzsam, vagy más enyhén savas folyadék is mehet bele, de éppen csak, ez a folyadék savasságától függ.

Közben egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat és 8-10 perc alatt roppanósra sütöm benne a spárgát, néhányszor átforgatom. Kiveszem, lefedve félreteszem.

A porcukrot közepes hőfokon karamellizálom a serpenyőben. Óvatosan hozzáöntöm a vörösbort, a portóit vagy desszertbort és a felére beforralom. Hozzáöntöm az átszűrt alaplevet és tovább forralom, közben érdemes megkóstolni. Ha van, belereszelhetjük egy fél narancs héját, de akkor át kell szűrni. Ha kész, átforrósítom a spárgát és a radicchiot, majd a bormártást hideg vajjal montírozom és azonnal tálalom.
2 személyre /

  One Response to “Zöldspárga, radicchio, vörösbormártás”

  1. Nahát, szórol szóra ezt készítettem én is! Sokan nem tesznek bele zellert – nem tudják, mit veszítenek. Néha egy picike vöröshagymát is belefőzök egészben, mit mondjak, nem rontja el. ;) Zolda

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.