Júl 012012
 

Nagy fába vágtuk a fejszénket. Négy blogger összeállt, hogy napról napra megörökítse az idei Tour de France kerékpáros körversenyt – ezúttal a konyhában, stílusosan a Serpenyőben. Chilii, Lorien, Toma és jómagam összeálltunk, és elkészítjük a túra adott régiójának egyik jellegzetes ételét, néha még betekintést is nyújtunk az adott terület kulináris titkaiba is.

A Le Tour a világ talán legismertebb, embertpróbáló kerékpárversenye, 1903 óta minden évben, júliusban kerül megrendezésre három héten keresztül. A verseny főként francia területen zajlik, minden nap egy-egy szakasz, sík terep és hegymenet a földrajzi fekvéstől függően váltakozik.

Ebben a bejegyzésben etaponként folyamatosan követhetőek lesznek az ételek is, amihez az adott nap szakasza vagy a célállomás ad ihletet.
map_tourdefranceForrás: Tour de France hivatalos oldala

A 2012-es Tour de France állása itt is nyomon követhető.

A Tour de Serpenyő hivatalos etapjai:
Liège-i saláta - Salade Liègeiose
0. etap – Liège
Salade Liègeoise

Sertésszűz Kriek-sörös meggymártással
1. etap – Liège – Seraing
Sertésszűz Kriek sörös meggymártással

 

 

 

 

2. etap – Visé – TournaiA sörfőző nyúlpecsenyéje
A sörfőző nyúlpecsenyéje

Citromos, zöldséges tőkehalleves
3. etap – Orchies – Bouligne-sur-Mer
Citromos, zöldséges tőkehalleves

Meleg kecskesajtos pirítós francia szalonnával, dióval és almával
4. etap – Abbeville – Rouen
Meleg kecskesajtos pirítós francia szalonnával, dióval és almával

Ficelee Picarde - Sonkás-gombás töltött palacsinta
5. etap – Rouen – Saint-Quentin
Ficelle Picarde (Sonkás-gombás töltött palacsinta)

Clafoutis aux mirabelles - Mirabellszilvás clafoutis
6. etap – Épernay – Metz
Mirabellszilvás clafoutis

Choucroute - Elzászi húsos-káposztás egytál
7. etap – Tomblaine – La Planche des Belles Filles
Choucroute (Gazdag húsos-káposztás egytál)

Toétché - Sós-tejszínes kelt tésztás sütemény
8. etap – Belfort – Porrentruy (CH)
Toétché (Sós-tejszínes kelt tésztás sütemény)

Vasárnapi desszertbónusz:
Mousse aux marrons (Francia gesztenyehab)

Roïgabrageldi - Munster sajtos sült burgonya
9. etapArc-et-Senans > Besançon
Roïgabrageldi (Munster sajtos sült burgonya)

Éti csiga mustáros crème fraîche-mártásban, leveles tésztával
Szünnap – Mâcon
Éti csiga mustáros crème fraîche-mártásban, leveles tésztával (Escargots à la moutarde)

Cseresznyés-mandulakrémes pite
10. etap – Mâcon > Bellegarde-sur-Valserine
Cseresznyés-mandulakrémes pite

Uborkás (vagy cukkinis) kéksajtmártás Bleu d'Auvergne sajttal dijon-i magos mustárral
11. etap – Albertville > La Toussuire – Les Sybelles
Uborkás / cukkinis kéksajtmártás dijon-i magos mustárral

“Diot kolbász fehérborban” alt=”Diot kolbász fehérborban” src=”http://admin.freeblog.hu/system/thumbnail?url=http%3a%2f%2fdallacucina.freeblog.hu%2ffiles%2f2012%2f07%2f12_diots_kolbasz.JPG” align=”left” />
12. etap – Saint-Jean-de_Maurienne > Annonay Davézieux
Diot kolbász fehérborban (Les diots au vin blanc)

Töltött tintahal spagettivel
13. etap – Saint-Paul-Trois-Châteaux > Le Cap d’Agde
Töltött tintahal spagettivel (Les encornets farcis avec spaghettis)

 

Vaddisznóragu vörösborban
14. etap – Limoux > Foix
Vaddisznóragu vörösborban (Civet de sanglier)
Rozé pezsgős sorbet málnalikőrrel
Vasárnapi desszertbónusz:
Rozé pezsgős sorbet málnalikőrrel

Gascogne-i aszalt szilvás nyúl vörösborban
15. etap – Samatan > Pau
Gascogne-i aszalt szilvás nyúl vörösborban

16. etap – Pau > Bagnères-de-Luchon

Mustáros nyúlragu
17. etap – Bagnères-de-Luchon > Peyragudes
Mustáros nyúl (Lapin à la moutarde)

Körtés flognarde
18. etap – Blagnac > Brive-la-Gaillarde
Körtés flognarde (Flognarde aux poires)

 

Francia borjúragu (Blanquette de veau)
19. etap – Bonneval > Chartres
Francia borjúragu (Blanquette de veau)

 

 Posted by at 10:00

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.