Júl 062012
 

Lotaringiába ért a csapat. Ennek a régiónak a konyhája is igen közel áll hozzám, szeretnék később hosszabban is írni róla, most idő hiányában a receptre szorítkoznék.

Közben értesültem, hogy ma a fél mezőny a földön feküdt, jó lenne este megnézni, egy üveg cidre mellett majd végigpörgetem az eseményeket:)
Lotaringiában nem nehéz emblematikus ételt találni, a mirabellszilva itt az, ami nálunk a sárgabarack, vagy az alma. Most épp arra gondoltam, mennyire vicces, hisz Franciaország is ugyanezt elmondhatja magáról, nem? :)) Na mindegy, itt és most a francia szilváról van szó, mégpedig erről a kicsi, sárga, simabőrű példányról, amit legjobb tudásom – és hosszas kutatásaim – szerint mirabellszilvának kereszteltek magyarul. (A Terebess ezeket írja róla.) Aki tud jobbat, szóljon!

Nem volt könnyű mirabellszilvát szereznem, de nem is lehetetlen, elvégre Európában élünk! Ezek után már csak igen jó receptre volt szükségem. Igen, tudom, manapság mindenki, de tényleg MINDENKI! clafoutis-t süt, ami tejespite néven minden nyáron végigsöpör a gasztroblogokon. Ezek között minden van: a tejben úszó és liszttel alaposan besűrített pudingszerű példányoktól kezdve a szinte tökéletesig.

Én is sütök, recept is van, de megéreztem, hogy itt lesz valami más is, valami izgalmasabb, nem tömegáru.
Végignyaltam a netet, míg rátaláltam erre a receptre. Egyből szimpatikus lett, mivel
1., nem tejespite, mivel nincs benne tej.
2., liszt sincs benne, ezáltal gluténmentes is
3., megint elővehetem ezt a csodás clafoutis sütőformámat! Köszönet érte Emile Henry-nek:),
4., öö, négy nincs,
de annyira belelkesültem a recept kapcsán, hogy reggel meg is sütöttem, ezt reggeliztük, és örömmel jelentem, ez a legjobb ál-tejespite, vagyis clafoutis-recept, amivel valaha is találkoztam. Pedig ettem már néhányat. Titok nincs, illetve aki tud sütni, azonnal észreveszi: mivel nincs benne hozzáadott folyadék, ezért nem kell kilószámra belerakni a lisztet, harapósabb, izmosabb a tészta, nem lesz gumis. Kell a mandula, kell a crème fraîche, magyar tejföllel nem lehet helyettesíteni. Igazán zsíros, tömény, bársonyos tejfölre van szükségünk, házilag Chilii receptje szerint is készülhet. (Aki francia konyhát akar egy ideig vinni, annak úgy is neki kell veselkednie egy crème fraîche-nek, kikerülni úgy sem lehet!)
Az arányokon változtattam csupán, a recept már ezeket tartalmazza.

Érezzétek magatokat jól Lotaringiában, annyira elcsépelt, de ez is egy fantasztikus csücske Franciaországnak! És még holnap is ott vagyunk!!

Ez a recept az idei Tour de France kerékpáros körversenyének konyhai változatára, a Tour de Serpenyő-re készült.

Ringlószilvás clafoutis - Clafoutis aux mirabelles
Mirabellszilvás clafoutis

(Clafoutis aux mirabelles)

A tésztához
80 g cukor
50 g őrölt mandula
1 ek / 20 g (burgonya- vagy kukorica)keményítő
2 csipet tengeri só
2 db tojás (L méretű)
1 db tojássárgája
3 ek / 100 g crème fraîche (eredeti francia tejföl)
A tetejére
450 g mirabellszilva
1 ek vaj
1 ek (francia) szilvapálinka
porcukor

1.
A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
Egy keverőtálban összekeverem a cukrot a mandulával, sóval és a keményítővel. Beleteszem a tojásokat és a tojássárgáját és alaposan elkeverem. Beledolgozom a crème fraîche-t is.
2.
A szilvát megmosom félbevágom és kimagozom. Egy serpenyőben felhevítem a vajat és 10 perc alatt közepes hőfokon átsütöm a szilvákat. Ezalatt alpárolog belőle a folyadék és kap egy kis színt is. A végén hozzálöttyintem a pálinkát és rázogatva ezt is majdnem beforralom.
3.
Kivajazok egy clafoutis sütőformát és egyenletesen beleteszem az aljára a szilvát, majd ráöntöm a tésztát. Betolom a sütő középső részére és 20-25 percig sütöm, amíg a tészta átsül. Nem érdemes túlsütni, mert megkeményedik, pont tűpróbáig érdemes sütni.
10 perc múlva langyosra hűl, akkor megszórom porcukorral és azonnal tálalom.
4 személyre /

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – vaj > kókuszzsír, crème fraîche > kókuszkrém + kevés kókuszliszt a sűrítéshez
Hogyan tedd paleóvá: –  Cseréld le a cukrot természetes édesítőre, a keményítőt kókuszlisztre.

  10 hozzászólás to “Mirabellszilvás clafoutis”

  1. A szilva neve mirabella. A linkelt oldalon egy masik fajrol van szo, a cseresznyeszilvarol. A mirabella ugyanugy a hazi szilvakhoz tartozik, mint pl. a besztercei szilva, a cseresznyeszilva pedig egy kozeli rokon, de vadon termo faj, amit foleg alanykent hasznalnak.
    Elnezest, nem tudalekoskodni akartam, a mirabellas clafoutis pedig nagyon jonak tunik, ki is fogom probalni. Eddig meg csak cseresznyevel sutottem, de a mirabellaval is biztos nagyon finom.

  2. Elnezest, nem gorgettem tovabb a linkelt oldalt :-). Itt valoban mirabell neven szerepel, de en mirabellanak ismerem magyarul.

  3. Espelette , semmi gond, segítségnek vettem, nem okoskodásnak :), hisz magam sem tudtam.
    Elsőre a mirabella jutott az eszembe, de a mirabellszilvában benne van, hogy “szilva”, az embernek azonnal van egy elképzelése, ezért tartottam azt meg.
    Ennek a clafoutis-nak főleg a tésztája, ami nagyon tetszett, így még sosem készítettem.

  4. damaszkuszi szilva? http://www.juratourisme.ch/de/gaumenfreuden/regionalprodukte/damassine-aoc.1558.html

    egyébként szombaton gyorsan meg is sütöttem ebéd utánra, csak sárgabarackkal, mert még elég savanyúnak találtam a szilvát, nem is maradt belőle :)

  5. @chilii! Amíg nem tudok biztosat szilvaügyben, marad a mirabell, mert a francia neve is az :))
    Ugye, milyen jó lett? :))

  6. ja, semmiképp se kereszteld át, csak azért linkeltem be, hogy megmutassam, a hegy másik oldalán is milyen nagyra becsülik ezt a gyümölcsöt :)
    igen, nagyon finom!!!

  7. Ó, persze! A két szomszédos konyha rengeteg hasonlóságot mutat :))

  8. Nem akarom kotni az ebet a karohoz, de magyarul tenyleg csak siman mirabella a neve. Kulonben mindegy, hogy hivjuk, a lenyeg az, hogy finom :)
    A damaszkuszi szilva az europai szilvak egyik “osenek” tekintheto, a keresztesek hoztak magukkal Europaba, hozzajarult az europai szilvak kulonbozo csoportjainak kialakulasahoz, de nem egyezik meg a mirabellaval.
    Ezt a clafoutis-receptet pedig mindenkeppen ki fogom probalni, mar csak a szilva ereset kell megvarni.

  9. Kedves Espelette, nyugodtan kösd az ebet a karóhoz :), az a helyzet, hogy én sem tudom pontosan, tehát minden információ jól jön. Ahogy már írtam, a mirabella szót biztosan kevesen ismerik, ezért maradtam a mirabellszilvánál, ezt is olvastam az egyik forrásban. Minden nyelvben, ahol olvastam róla, mirabellának fordítódik, a “szilva” nélkül, de azokon a helyeken gyakrabban is előfordul, nem kell magyarázkodás. Olyan ez, mint a ringló < => ringlószilva.
    A címet nem javítom, mert több helyre be van linkelve, de mostantól bátran használom a mirabellát :)). Köszönöm, ha máskor is megtisztelsz építő jellegű véleményeddel :)

  10. Nálunk, a nyugati végeken dobzó névre hallgat ez a gyümölcs. Az itt említett neveit sosem hallottam, de a fotók és leírások alapján egyértelműen az. :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.