Júl 082012
 

Vasárnapi bónuszunk következik, ezúttal édesség formájában.
Lotaringia kulináris jellegzetességei között találtam a gesztenyehabot, amire már csak a nálunk is igen népszerű gesztenye miatt is felfigyeltem. Az ilyen fogásokat mindig is jobban szeretjük, úgy érezzük, van közöttünk valami “rokonság” az adott népekkel kapcsolatban.
Gesztenyével készült édességet más tartományokban is találtam, sőt Bretagne-ban hagyományosnak mondott desszert. Mivel nem tudtam az eredetére bukkanni, álljon ma itt, a mi esetünkben ez a kérdés, vegyük úgy, másodlagos.

Több receptet átnéztem, a gesztenyehab gyakorlatilag a francia csokoládé-mousse mintájára készül, nyers tojáshabbal, friss, felvert tejszínnel és némi alkohollal.
Volt olyan szerencsém, és francia gesztenyekrémet használtam, ez annyira finom, hogy egyszerűen a tubusból is ki lehet enni, ha maradna. Persze, melyik gesztenyével nem lehet ezt megtenni? (A fent említett Clément Faugier oldalán remek gesztenyés recepteket is találunk!)

Ez a recept az idei Tour de France kerékpáros körversenyének konyhai változatára, a Tour de Serpenyő-re készült.

mousse_marrons2

Francia gesztenyehab
(Mousse aux marrons)

2 db tojás (nagyméretű)
2 ek finom kristálycukor
2 csipet tengeri só
200 g gesztenyepüré (valódi, enyhén édesített)
1 ek Cognac vagy Kirsch (meggy- vagy cseresznyepálinka)
200 ml tejszín (min. 30%-os)

Egy magas keverőtálban 8 perc alatt fehérre és habosra keverem a tojásokat a cukorral és a sóval.
Egy kisebb tálba teszem a gesztenyepürét és elkeverem a konyakkal. Óvatosan, adagonként beleforgatom a pürébe a tojáshabot, egy szilikonlapáttal nagyon egyszerűen ki lehet “tisztogatni” a tálat
Most a már üres tojásos keverőtálba teszem a hideg tejszínt és keményre verem. Figyeljünk oda a végén, nehogy vaj legyen belőle!
Ha kész a tejszínhab, közzé keverem a gesztenyés-tojásos masszát.
Tálkákba teszem és legalább 4-5 órára behűtöm. Csokoládéforgáccsal, meggyel, keksszel lehet tálalni.
5 kisebb adag /

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.