Sze 142012
 

Nem így gondoltam, nem így terveztem, de ez lett belőle. A blogom hatodik évfordulójára egyhetes receptdömpinggel akartam már csak magamnak is megünnepelni és megtörni ezt a hosszabb ideje tartó csendet.
No hát a jeles napon sztrájkolt kissé a freeblog a tisztogatás miatt, én meg áthelyeztem  a gyertyagyújtást a facebook-ra.

Ezt a levest meg kell addig is mutatnom, annyira finom lett, kétszer egymás után is megfőztem, finomítottam. Valami eszméletlenül jó lett az összhatás, a sült zöldségek is hozzájárultak, a fehérrépa, amit még Pestről hoztam magammal, isteni pirítva, de a kápia paprikát is bőröndben menekítettem át. A leveshez maradék kókusztejet tettem, de több csak rontana rajta, pont jó volt az a pár kanál.

Második nekiugrásnál jött a kókuszos, krémes joghurt ötlete, mikor már egész nap kopogó szemekkel a sültpaprikalevesről ábrándoztam. Igen, szoktam ilyenekről is ábrándozni, nem csak lila Essie körömlakkokról:)
Szóval a kókuszos joghurt. Hát az nagyon ütős! Nekem egy csuda krémes joghurtom volt, nyilván komoly szerepet játszik, de tejföllel is el tudnám képzelni. Vagy pici tejszínnel elkevert crème fraîche, ha valakinek útjába akad. Ekkor azt is meg lehet tenni, hogy a tejszínben szépen meggyöngyöztetjük a kókuszt, aztán ha jól beforrt, hozzákeverjük a joghurt-tejföl-valamihez. Kevés tengeri sót ne felejtsünk, és igen, legközelebb vendégeket is hívok rá.

paprika_feherrepa_kokuszleves1cr

Kókusztejes sültpaprika-fehérrépa-krémleves kókuszos joghurttal

1 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
2 piros kápia paprika
2 közepes fehérrépa
½ közepes cukkini
kb. 600 ml zöldségalaplé
100 ml passzírozott paradicsom
5 ek kókusztej
kevés chilipehely vagy csípős paprika (amennyi ízlik)
néhány csipet őrölt fahéj
kevés petrezselyem
A tetejére
6-8 ek sűrű joghurt* (esetleg savszegény tejföl)
2 tk friss kókuszreszelék
csipet só

1. A joghurtot egy tálkába teszem, picit sózom (egy tekerés) és beleforgatom a friss kókuszreszeléket. Legalább fél órát állni hagyom, néhányszor átkeverem, hogy a kókusz kissé megpuhuljon.
2. Az olajon üvegesre pirítom a kisebb darabokra vágott hagymát. Közben a paprikát és a fehérrépát megtisztítom és kisebb darabokra vágom. Hozzáadom a hagymához és néha kevergetve tovább pirítom. Felöntöm egy kevés alaplével vagy húslevessel és alacsony hőn főzöm, elég lesz addig, amíg el nem készülök a többi tennivalóval.
3. Ekkor hozzáöntöm a paradicsomot, egy kevés kókusztejet és ellátom a fűszerekkel.
4. A cukkinit kisebb darabokra vágom, egy fél csokornyi petrezselymet durvára felvágok. Most megkóstolom a levest, ha szükséges, sózom és kevés borsot tekerek bele. Beleteszem a nyers cukkinit és a petrezselymet és az egészet pürésítem. Annyi alaplevet adok hozzá, hogy elég sűrű maradjon, ehhez a mennyiséghez 6-7 dl lé szükséges. Tálalás előtt még egyszer átforrósítom.
5. Tányérokba szedem és meglocsolom a kókuszos joghurttal.
2-3 tányérnyi leves

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – joghurt > kókuszjoghurt vagy kissé savanyított növényi tej, besűrítve
Hogyan tedd paleóvá: – joghurt > kókuszjoghurt vagy kissé savanyított növényi tej, besűrítve

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.