nov 042012
 

Sosem sütöttem régen almás pitét, olyan avítt dolognak tűnt, nem is értem. Egy kedves fészbuk-ismerősnél láttam meg ezt a receptet (megbeszéltük, ő javasolta, hogy maradjunk ennél a megszólításnál:) és azonnal megtetszett. Elmarad a fújtos tészta, mivel ebben nincs liszt, a “tésztának” nevezett lapok aszalt gyümölcsből és mandulából sülnek, rendkívül szimpatikus. A gyümölcs cukortartalma pont elég, talán még sok is, így ez is kimarad. Egészség a köbön, alacsony szénhidrát, sok rost, így már indulhat a nap, nem?
Azóta már többször sütöttem ezt az almás pitét, van mit bepótolnom vele, megérte várni rá!

Almás pite (liszt- és cukormentes)
Almás pite

(liszt- és cukormentes)

A tésztához
110 g őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
125 g aszalt sárgabarack
3 db tojás (közepes)
1 lapos tk sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez
2 db / 380 g alma (Golden, Braeburn, stb.)
1 tk-nyi citromlé
kevés citromhéj reszelve
½ tk fahéj
2 csipet szerecsendió, reszelve

1. Először elkészítem a barackpépet. Az aszalt sárgabarackot langyos vízbe teszem, míg egy kicsit megpuhul, már fél óra is elég lesz. Leitatom róla a vizet és aprítóban (még jobb a húsdaráló) megdarálom. Ezt előre is elkészíthetjük, akár nagyobb mennyiségben is. (Ez a pép nagyon jó, ha gyorsan hozzá kell nyúlnunk, de másodszorra már úgy készült a pite tésztája, hogy a kisebb darabokra vágott aszalt gyümölcsöt a tojásokkal együtt botmixerrel pürésítettem. Gyors és egyszerű, ajánlom ezt a módszert, ha csak erre van szükség.)
2. A sütőt alsó-felső állásban 170 °C-ra előmelegítem. Egy feletepsi méretű (26 x 16,5 cm belső méretű) sütőformát sütőpapírral kibélelek.
3. Egy keverőtálba villával habosra verem a tojásokat és az összes hozzávalóval együtt egy homogén masszává keverem, ami sűrű tejbegríz állagú lesz. Belesimítom a formába. Betolom a sütőbe és 22-25 percig, tűpróbáig sütöm. Inkább vegyük ki hamarabb, hogy még szaftosabb maradjon. Kiveszem és kihűtöm, majd később két részre vágom. Egy tésztalap így kb. 0,8 mm vastag lesz.
4. Az almát tisztítás után héjastól lereszelem és lazán összekeverem a fűszerekkel. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítem és 120-150 °C-on 30 perc-egy órán át sütöm, amíg már alig van alatta folyadék. Néha át kell forgatni egy nagyobb lapáttal. Ha kész, hűlni hagyom. Az egészet lábasban is elvégezhetjük, lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék, de jól kinyomkodva akár nyersen is fel lehet használni.
5. A tésztát hosszában ketté vágom, az alsó részére szorosan rásimítom az almát és ráteszem a tetejét. Le is lehet egy kicsit nyomkodni, ettől kifolyik az almából egy kis lé, ha szottyosabbra hagytuk, de ez nem baj, a tészta beissza. Ha a tészta vékonyabb lett, akkor keresztben kettévágom, az egyikre rásimítom az almát, és ráteszem a másik felét.
Kockára vágom, a tetejét meg lehet szórni cukorral, vagy bármi egyébbel, esetleg valamilyen máz is mehet rá.
Érdemes lefedve állni hagyni, néhány óra múlva, vagy másnapra összeérik a sütemény, sokkal finomabb.

9 kockára vágtam:
össz. 1.381 kcal / 80,3 g zsír / 123,5 g CH
1 kocka =  153 kal / 8,9 g zsír / 13,7 g CH

almás pite tésztája

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.