nov 142012
 

Ma van a Diabétesz világnapja, a legjobb időpont, hogy felkerüljenek ezek az apró kekszek. Teljesen liszt-, sőt gabonamentes, nincs bennük cukor, az édességet kizárólag az aszalt gyümölcsök biztosítják.
A recept Pocak Pannától származik, a névváltoztatáson túl csak apró változtatásokat eszközöltem, mert túl szárazak lettek a golyók és nem lehetett formálni.
Természetesen nyugodtan variálhatjuk a dióféléket és a gyümölcsöket is. Ha elhagyjuk a friss banánt, több aszalványt is tehetünk bele, akkor hosszabb ideig is tárolható.

Aszalt gyümölcsös, banános kekszgolyók
Jóreggelt gyümölcsös kekszgolyók

250 g (2 ½ banán)
150 g csonthéjas (most ebben az arányban):
– 80 g mandula
– 40 g kesudió
– 30 g dió
120-130 g kókuszreszelék
100 g aszalt gyümölcs (most ebben az arányban):
– 30 g mazsola
– 30 g vörösáfonya
– 40 g datolya
1½ ek nyers kakaópor
1-2 ek rum
A hempergetéshez
20-30 g kókuszreszelék

A nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebbre vágom és a csonthéjasokkal együtt néhány menetben aprítóban felaprítom, majd egy keverőtálba teszem.
A banánt villával lehetőleg pépesre töröm és felváltva összekeverem a kakaóporral, a rummal, csonthéjasokkal és az aszalt gyümölcsökkel. Beledolgozom a kókuszreszeléket és annyi vizet, hogy még tömör, de formálható legyen (ehhez az összetételhez 2-3 evőkanál vizet tettem, de ez nagymértékben függ a gyümölcsök nedvességétől vagy a kókusz szárazságától is).
A legkisebb méretű kekszkinyomó kanállal (ami szakasztott olyan, mint egy fagylaltos kanál) kiszakítottam a tésztából és nedves kézzel golyókat formáztam. Kisebb tálba tettem egy kevés kókuszreszeléket és mindegyiket meghempergettem benne.
Szalvétával kibélelt dobozba tettem és ment a hűtőbe, a kekszgolyók hűtve 4-5 napig tárolhatók.

Összesen 30 darab = 2541 kcal / 188 g zsír / 146 g CH
_________1 darab =    85 kcal / 6,3 g zsír /  4,8 g CH

banangolyok2_1000

  2 hozzászólás to “Jóreggelt gyümölcsös kekszgolyók”

  1. Fini lehet. Csakhogy a cukorbetegek számára az aszalt gyümölcsök tiltólistások.

  2. Az aszalt gyümölcsök cukorbetegség esetén sajnos teljesen kerülendők, mert nagyon-nagyon gyors vércukorszint-emelkedést okoznak.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.