Már 062013
 

Gyerekkoromtól kezdve szerettem a kelbimbót. Jó kis gyerekkor, ugye? Mások a barakclekváros vajas kenyérrel a kezükben rohangásztak a kertben, én meg a kelbimbóért epekedtem. Szép kis dolog! Jelentem, még mindig tart. A család már akkor is irtózott még a gondolatától is, a második számú családnál sincs ez másképp. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, ha kelbimbó kerülhet az asztalra.

Egyedül vagyok a héten, ezért vacsorára beleéltem magam egy finom kelbimbós vacsorába. Nincs szezonja, de jó a fagyasztott is. Köretnek indult sült csirke mellé, de annyira eljárt az idő, hogy csak pár darabkát tudtam belőle enni, a javarészét elvittem munkaebédre.
Nyers paprikakrémet kevertem mellé, a fügebalzsam az, ami igazán feldobja. Chilivel, vagy anélkül, az már részletkérdés. Érdemes kipróbálni, szalonna nélkül remek vegetáriánus második fogás lesz belőle!

Diós-szalonnás kelbimbó paprikakrémmel

Diós-szalonnás kelbimbó paprikakrémmel

1 ek libazsír vagy olívaolaj
2 ek húsos szalonna kockára vágva
1 nagy fej hagyma
700-800 g kelbimbó (fagyasztott is jó)
1 marék pirított dió
1 piros kápiapaprika
1 tk olívaolaj
só, bors
fügebalzsam vagy sűrűbb balzsamecet

1. A kelbimbót forrásban lévő sós vízbe teszem és 10-15 percig puhára párolom, majd leszűröm.
2. Közben a hagymát karikára vágom és a szalonnával együtt megpirítom a zsírban. Ha kész, beleforgatom a kelbimbót és átkeverem. Szükség szerint sózom, borsozom.
3. A paprikát felvágom és botmixerrel az olajjal, pici vízzel, sóval-borssal pürésítem, akár darabosabbra is hagyhatjuk.
4. Száraz serpenyőben vagy sütőben megpirítom a felezett diószemeket, amíg illatoznak, de vigyázat, ne égessük meg őket!
5. Ha minden kész, a szalonnás kelbimbót tányérra halmozom, rászórom a diót, ráteszek a paprikakrémből és fügebalzsamot/balzsamecetet locsolok rá.
2-3 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.