Már 162013
 

A gyümölcstorta nagyjából az a műfaj, amit mindenki szeret. Legalábbis mindig ezt tapasztaltam, nagyobb társaságban egy csokoládés, de egy feltupírozott pihehabos mellett is általában egy ilyen egyszerűke fogy a legjobban. Egyéni tapasztalat. Nem túl édes, a krém jól csúszik, a gyümölcs ad egy jó kis kontrasztot, nem utolsó sorban remek reggeli. Kell ennél több?
Nálunk régen odáig fajult a dolog, hogy nyaranta vacsora gyanánt ettük, ücsörögtünk a kertben és könnyű fehérborral öblögettük az ügyeletes eper-, cseresznye- vagy baracktortánkat.
Régóta nem sütöttem, azonban pár hónapja szert tettem ennek az elengedhetetlen formának a kistestvérére, a 22cm-es formába pont a fele recept szükséges. (Ez az a forma, amibe belesimítjuk a tésztát, kisütjük, majd megfordítva beletesszük a kész krémet. Természetesen sima piteformában is el lehet készíteni.) Azonnal lecsaptam rá, de csak most jutottam el, hogy reggeli süteménnyel töltsem ki rohanó kis életünket.

Omlós tésztában nem nagy kihívás a lisztmentesség, a krémen azonban tovább kellett gondolkodnom. Egy angol krém azért sokkal elegánsabb, mint egy belisztezett kis kókusztej, ez kétségtelen. Picit folyósabb, de a bársonyossága, ahogy szétomlik a szánkban, az ver minden, de minden pudingot. Nekem elhihetitek.

tortalap_afonya_vaniliakrem1

Áfonyás-angol krémes pite
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

A tésztához

1 tojás
105 g (finomra) őrölt mandula
1 tk cukorpótló (pl. eritrit)
2 csipet só
1 tk szódabikarbóna/sütőpor
A kókuszos angol krémhez
1 bögre /240ml/ kókusztej (tej és tejszín sűrűsége között)
1 rúd vanília kikapart magjai
1 bő ek cukorpótló (pl. eritrit)
1 tk méz (elhagyható, ízlés szerint édesíthető)
2 csipet só
1 tojás
2 tojássárgája
1 bő tk kókuszzsír (vagy vaj, elhagyható)
1 levél zselatin/ 1 tk kókuszliszt (krém szilárdításához, el is hagyható)
A tetejére
100-200 g áfonya
50 g étcsokoládé (85%-os, pl.
Lindt)
½ mk őrölt kardamom
½ mk őrölt fahéj (vagy a kettő helyett reszelt tonkabab)
1 tk nyers kakaópor

1. A sütőt előmelegítem alsó-felső 180 °C-ra.
2. Egy keverőtálban összekeverem a tészta hozzávalóit és kizsírozott gyümölcstortaformába simítom. (Ez olyan forma, amit sütés után megfordítunk, az alja lesz a teteje.) 12-13 perc alatt megsütöm, nem jó túlsütni, tűpróbát végezzünk a szélénél, ahol mély a tészta. Ha kihűlt, egy tálalótálra borítom.
3. A kókusztejet lábasba teszem, beleteszem a vanília kikapart magjait és a cukorral, mézzel felmelegítem, épp csak forró legyen. Egy tálba teszem a tojást és a sárgákat, villával felverem és habverővel lassan verve belecsorgatom a forró kókusztejet. Egyneművé keverem és visszatöltöm a lábasba. Alacsony lángon addig keverem folyamatosan a krémet, míg sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, ne ugorjon össze a tojás! (Jó szolgálatot tesz egy cukorhőmérő, maradjunk 80 foknál.) Mikor sűrűbb, félrehúzom, beleteszem a kókuszzsírt, megkóstolom és ízesítem, ha kell.
4. Ez a krém nem lesz teljesen szilárd, de hűtés után nem is folyik. Zselatinnal vagy kókuszliszttel köthetjük: a krém keverése közben egy lap zselatint hideg vízbe áztatok. Ha kész a krém, beleteszem a kinyomkodott zselatint és olvadásig a krémbe keverem. Picit hűlni hagyom, közben ajánlatos átkeverni.
5. A krémet egyenletesen ráöntöm a tésztára.
6. Az áfonyát megmosom, lecsöpögtetem és elegyengetem a krémen, picit bele is lehet nyomni. Hűtőbe teszem, míg megköt a krém. Az ilyen, a képen látható ritkás elrendezéshez 100g áfonya szükséges.
7. A csokoládét nagylyukú reszelőn legyalulom. Összekeverem a többi ízesítővel és a kész sütemény közepére halmozom.

Egy 22 cm-es gyümölcstortaformához

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.