Már 172013
 

Fánkot sütni nem csak hagyományos módon lehet. De nem ám! Ugye emlékszik még rá valaki, amikor jó 15 évvel ezelőtt kivonult hazánkból a donut-lánc? Igazi amerikai, szaftos fánkok voltak, szombat délután nálunk ez ment a kávé mellé. No, azt nagyon szerettem, ez a forma pedig olyasmi. Illetve egy cupcake-szerű forma, fejjel lefelé kell sütni, a keletkezett mélyedést megtölteni, de fánknak is teljesen beillik. Akinek lyukas, vagyis karika formája van, az a kész fánkokat egyszerűen mártogassa bele a mázba és kenje rá a lekvárt.
Ehhez a tésztához ne álmodozzunk szép, nagy fánkokban, a tészta viszonylag tömör marad, erre a kisméretű karika, vagy akár mini kuglófforma is megfelel. (Silikomart termékskálájából a Savarin, vagy a Donuts, Small donuts, és Gugelhopf  forma – mindegyik különböző méretben is kapható.)

A tészta lisztmentes, pontosabban őrölt mandulából készült (eredetileg mandulaliszt szerepel benne), ha nem sütjük túl, meglepően lágy, finom lesz a tészta, ez a nyitja.
A máz az, ami igazán feldobja. A receptet eléggé át kellett szabnom (eredeti ötlet ITT), a mennyiségek csak nem akartak kijönni, viszont érdemes nekiveselkedni, mert nagyon finom. A pici savas hatás kedvéért stílszerűen datolyabalzsamot tettem bele, de kevesebbel is lehet kezdeni, ki tudja, lehet, hogy valaki nem szereti az édes ízt az enyhén savassal egy fánk tetején.
A tésztából akár muffint, illetve cupcake-et is süthetünk, akkor a mázt kenjük a tetejére!

donut_datolyakrem1

Datolyamázas fánk baracklekvárral
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

A fánkhoz
4 tojás (közepes méretű)

1 bögre + 2 ek finomra őrölt mandula (eredetileg mandulaliszt)
¼ mk só
½ tk szódabikarbóna
1 tk vaníliakivonat
2 ek eritritol (cukorpótló)
A datolyamázhoz
90 g aszalt datolya
1 szűk ek őrölt fahéj
1 mk őrölt szerecsendióvirág (elhagyható)
1 csipet só
6 ek kókuszzsír, felolvasztva
1 ek datolyabalzsam (vagy sűrű balzsamecet, elhagyható)
3-4 ek kókusztej
3-4 ek meleg víz, szükség szerint a hígításhoz
Továbbá
8 tk sárgabaracklekvár (cukormentes )

1. A sütőt előmelegítem alsó-felső állásban 150 °C-ra. Papírtörlővel kizsírozom a fánkformát.
2. Keverőtálba teszem a tojásokat és félig habosra keverem. Egy másik edénybe beleteszem a száraz anyagokat és jól összekeverem, majd hozzáadom a tojás. Egy sűrűnfolyó masszát kapunk. Robotgéppel át lehet még egyszer keverni.
3. Beletöltöm a fánksütőformába, de csak 2/3 részéig töltsük meg. Tűpróbáig sütöm, ez 15-18 perc. Ne süssük túl, mert gyorsabban kiszárad!
4. Kiveszem a sütőből, pár percet állni hagyom, aztán műanyag késsel kiszedegetem a fánkokat. Még melegen belemártogatom a mázba.
5. Közben a mázhoz a datolyát kisebb darabokra vágom és a hozzávalókkal krémesre aprítom. (Ha szárazabb a datolya, akkor mindenképpen áztassuk be előtte langyos vízbe, könnyebb lesz vele dolgozni. A datolyát aztán jól szűrjük le.) Annyi vizet és/vagy kókusztejet adjunk hozzá, hogy sűrű krémet kapjunk, ami megtapad a fánkokon.
6. A fánkok közepébe (ha van nekik alja, és nem lyukasak) baracklekvárt teszek.
8 közepesméretű fánk lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.