Már 252013
 

Van olyan, aki nem szereti a húsgombócot? Na jó, nem a vegetáriánusokra gondolok, de a húsevő gyerekek körében ez mindig biztos sikert arat. Sőt, felnőttkorban is, talán azért, mert olyan remekül variálható és elég gyorsan készen van. Ennyi érv mellett nem is értem, miért kerül nálunk olyan ritkán az asztalra… Na majd ezen változtatunk!
Az apró gombócokhoz általában egy sűrű szaftos mártást készítek, gyakorlatilag ezekben fő a gombóc. A köreten egy kicsit törtem a fejem, egy hete tologattam az édesburgonyát, mert mindig akadt más befutó a vacsorához. Kezeletlen biocitromot szinte mindig tartok otthon, hihetetlen, mennyi ételt feldob, másrészt imádom a citrom savanykás-fanyar ízét, ezért egyben is gyakran is felhasználom. Ez a kapribogyós, savanykás édesburgonya pazar lett, és ez már vegetáriánusoknak is akár egy komplett főétel lehet salátával.

husgomboc_citromos_edesburgonya1

Petrezselymes húsgombóc kapribogyós-citromos édesburgonyával

A húsgombóchoz
kb. 500 g darált marhahús
1 db tojás
kb. 2 ek mandulaliszt (hiányában finomra őrölt mandula)
1 lapos tk só
őrölt feketebors
kevés jéghideg víz
kevés olívaolaj vagy zsíradék (most 1 ek libazsír)
1 db salottahagyma (vagy kisebb hagyma)

1 gerezd fokhagyma
½ pohár fehérbor
1 db babérlevél
½ csokor petrezselyem
A citromos édesburgonyához
2 közepes édesburgonya
2 db kezeletlen ! citrom
2-3 ek cukor(pótló) (most eritril)
kb. 150 ml ásványvíz
1 nagy löttyintés fehérbor
néhány csipet só
2 ek nagyszemű kapribogyó

1. A húsgombóchoz egy tálban összekeverem a darált húst az összes hozzávalóval, a végén belegyúrok két evőkanálnyi jéghideg vizet és gombócokat formázok.
2. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom a zsíradékot és még ropogósra pirítom rajta a hagymát, fokhagymát. Melléteszem a gombócokat és néhány perc alatt két oldalról átsütöm. Ha már sehol sem nyers, aláöntöm a bort, redukálom, majd vízzel pótolgatom. Fűszerezem, kevés szaftot hagyok alatta. A végén belekeverem a feldarabolt petrezselymet.
3. Az édesburgonyát meghámozom és vastagabb (mondjuk 8mm-es) szeletekre vágom. A citromot megmosom és vékonyan felszeletelem, kiszedegetem a magjait.
4. Egy lábas aljára fektetem a burgonyát és befedem a citromszeletekkel, addig, amíg tart. Az ásványvízben feloldom a cukrot(cukorpótlót) és a sót, és a borral együtt beleöntöm a lábasba. Alacsony hőfokon felforralom, addig főzöm, míg az édesburgonya roppanós nem lesz, ez nagyjából 20 perc.
5. Ez már akár készen is van, de átsütve remekül fokozható még ez az ízélmény! Óvatosan kiszedem a lábas tartalmát és egy tűzálló tálba egymást érve lefektetgetem az édesburgonya- és citromszeleteket, majd ráöntöm a szirupos folyadékot. Betolom a 180 °C-os sütőbe és 10 percig sütöm.
4 személyre

edesburgonya_citromos1

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.