ápr 052013
 

Ha bármely okból nem szeretnénk sütésnél búzalisztet használni és fogyasztani, akkor a legfinomabb eredményt a különböző magok és gyümölcsök keverékéből kapjuk. Nem lesz olyan laza a tészta, de ez nem is baj -, egy rusztikus diós vagy mandulás is remekül mutat a vasárnapi asztalon!
Most is ezt a módszert alkalmaztam a kevert tésztánál, tökmag és mák, valamint aszalt szilva, ezt kisütöttem és megkentem egy csokikrémmel – amiről még a férjem sem tudta megmondani, mi van benne:). Persze a kakaóson kívül:).
Annyira egészséges, amennyire egy sütemény csak lehet, amibe most nem tettem friss gyümölcsöt. Ilyet hetente lehet majszolni, reggelire kávé mellé, vagy uzsonnára is. Ebből még akár kettőt is!

tokmag_szilva_csokikrem1

Mákos-tökmagos csokoládékrémes-habos sütemény
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

A tésztához
3 db tojás (közepes)
100 g aszalt szilva
50 g őrölt mák
60 g őrölt tökmag
1 csipet só
1 lapos tk szódabikarbóna
A krémhez
1 db avokádó (vajpuha)
3 enyhén púpozott tk nyers kakaópor
2 tk almaszirup/agávészirup/méz
1 tk eritrit
kevés vaníliakivonat
2-4 ek kókusztej (szükség szerint)
A habhoz
3 db tojásfehérje
1 csipet só
1 ek eritrit
2 ek kókusztej

1. A tojásokat turmixgépben vagy botmixerrel pépesítem a kisebb darabokra vágott aszalt szilvával. Mikor eléggé egynemű, kiveszem és egy tálban összekeverem a többi hozzávalóval. Egy fele tepsit kibélelek sütőpapírral és alsó-felső állásban 175 °C-on 22-25 percig – illetve tűpróbáig – sütöm.
Hűlni hagyom.
2. Közben elkészítem a csokoládékrémet. Aprítóban teszem a felvágott avokádót és a többi hozzávalóval pürésítem. Több kókusztejjel kicsit hígabbra is hagyhatjuk, lényeg, hogy még jól lehessen kenni. Szélespengéjű, vízbe mártott késsel rákenem az időközben kihűlt tésztalapra.
3. A fehérjét felverem a cukor/pótlóval, a végén pedig hozzáadok egy kevés kókusztejet. Az egészet rákenem a süteményre és behűtöm.
9 kocka lesz belőle

  One Response to “Mákos-tökmagos csokoládékrémes-habos sütemény”

  1. Nem tudok írni a FB-ra!
    Elloptam ezt a receptet! Nagyon finom lehetett! Ezt én is szívesen megenném!
    Szegény nászasszonyom is édesszájú és a kukoricalisztet már nem akarja enni, mert a kukorica ízt már nem bírja. Ennek ellenére örült a múltkori pogácsa próbálkozásomnak.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.