ápr 142013
 

Van olyan, aki nem ismeri a tejespitét? Ugye, emlékszünk még gyerekkorunk uzsonnájára? A lattaiolot a 16. században toszkán cukrászok hívták életre, mint a szegények desszertjét. Annyiban különbözik a miénktől, hogy míg a magyarban jóval több a liszt és kevesebb a tojás (ettől tésztaszerűbb is lesz), a mediterrán tejes pite kocsonyásabb a sok tojástól, néhányba még lisztet sem tesznek. Általában vízfürdőben készítik, így mutat némi hasonlatosságot a crème caramelhez. Fahéjjal, szerecsendióval, kardamommal fűszerezik, de láttam már ánizsmaggal is, ahogy délen szokás. Aki nem szereti az ánizsos ízt, az ezt is nyugodtan bevállalhatja, szerintem szépen belesimul a tésztába, feltéve, ha sikerült elég apróra vágnunk. (Legközelebb kipróbálom Sambucával is, rossz nem lehet.) Azért elég nagy kihívás egy csupán tojáson, tejen, cukron és liszten alapuló édességet tej- cukor- és lisztmentessé varázsolni, de egyszerűbb volt, mint gondoltam. Megkockáztatom, talán még finomabb is.
Meg kell még jegyeznem, hogy ebből a mennyiségből hat ilyen adag lesz, de mivel jóval könnyebb, akár a háromszorosát is meg lehet enni belőle. Próbáltam.

lattaiolo1

Lattaiolo, toszkán tejespite kókuszos narancslekvárral
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

6 tojás
6-8 ek eritrit (vagy egyéb cukorpótló)
4 ek mandulaliszt
kb. 600 ml mandulatej
kb. 200 ml sűrűbb kókusztej
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 mk őrölt fahéj
2 mk ánizsmag / őrölt kardamom / szerecsendió
2 tk valódi vaníliakivonat
2 csipet tengeri só
Az összeállításhoz
6 tk kókuszvirágcukor (vagy barnacukor)
6 ek cukrozatlan narancslekvár
8-10 ek kókusztej
pici citromlé

1. A sütőt előmelegítem 160 fokra. Kizsírozok egy 26cm-es tortaformát (vagy annak megfelelő nagyságú szögletest).
2. Az összes hozzávalót egymás után beteszem a mixerbe és simává keverem. A fűszerekből általában fahéjat és még egy fűszert szokás beletenni. Nyugodtan kóstoljuk meg a tésztamasszát, ne legyen túl folyós, ízre pedig kerekítsük ki.
Beleöntöm a formába és beteszem a sütőbe.
Kb. 60 percig, tűpróbáig sütöm. Ilyenkor még remegős a pite, de a tű már nem ragad. Tíz percig hagytam hűlni, ilyenkor még szilárdul egy kicsit.
3. Közben egy tálban simává keverem a narancslekvárt és a kókusztejet. Érzésre adagoljuk hozzá és ízesítsük kerekre. (Nyugodtan lehet sűrűbb, mint nálam:)
4. Mikor langyos, felvágom, tányérra teszem, megszórom kókuszvirágcukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetem kicsit a cukrot. Rálocsolom a mártást. A mostani tejespitére kókuszchipset szórtam díszítésnek.
6 adagnyi lesz 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.